Emmanuel Macron o va susține pe Angela Merkel pentru președinția Comisiei Europene

0
148

Este din ce în ce mai limpede că actualele forţe mondiale- Franţa și Germania, la nivel diplomatic colaborează eficient. Ultima probă a fost oferită de către Emmanuel Macron care a declarat că ar susține-o pe Angela Merkel dacă aceasta ar candida pentru președinția Comisiei Europene după ce Jean Claude Juncker își va fi terminat mandatul. „Europa are nevoie de feţe noi, de personalităţi puternice, ea are nevoie de oameni care au o credibilitate personală şi competenţe pentru a umple posturile care le aparţin”, a declarat președintele Franței.

Interviu laudativ

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că o va sprijini pe actualul cancelar german Angela Merkel dacă va căuta să îl succeadă pe Jean-Claude Juncker în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Liderul german a spus că se va retrage din politică atunci când cel de-al patrulea termen, mandat i se va încheia în 2021. Dar unii din liderii blocului european speră că își va reconsidera punctul de vedere,având în vedere vasta experiență și angajament față de UE, Angela Merkel pare tot mai hotărâtă să renunțe la cariera politică.

De aceea, liderul de pe Champs Élysées- Emmanuel Macron, a vorbit deschis într-un interviu acordat televiziunii elvețiene în limba franceză RTS despre susținerea candidaturii lui Merkel și a spus că : „Nu vreau să mă angajez pentru Angela Merkel pentru care am multă prietenie. Dacă ea ar vrea să devină preşedinta Comisiei Europene, eu aş susţine-o (…) Bineînţeles pentru că eu cred că trebuie cineva puternic. Cred că Europa are nevoie de noi chipuri şi figuri puternice, deci e nevoie personalităţi care să poată să aibă aceste calităţi”.

Contextul actual

Emmanuel Macron și președintele Consiliului de Externe, Donald Tusk, se numără printre cei care solicită ca femeile să fie alese pentru a ocupa două din cele patru posturi de conducere – șeful Comisiei, președintele Consiliului, șeful Parlamentului European și diplomatul superior al UE.

„Avem nevoie de paritate”, a declarat Macron pentru RTS.

La Bruxelles, Juncker, care se va retrage pe data de 31 octombrie, a fost întrebat dacă a crezut că Merkel ar putea să-și schimbe planul și să meargă înainte pentru un post de calibru în UE. Dar, surprinzător a negat , spunând sec „Nu cred”.

De altfel,demn de remarcat este faptul că Macron și Merkel s-au adresat , cu ceva timp în urmă Organizației Internaționale a Muncii (OIM) la Geneva, dar nu au avut o întâlnire bilaterală planificată, conform celor declarate de diplomații acreditați din fiecare delegație.

Strategia politică

Este limpede acum strategia aleasă.Președintele francez a reiterat faptul că a avut rezerve în privința procesului Spitzenkandidat . Aceasta e o procedură care a fost folosită pentru prima dată în 2014, prin care partidele politice europene, înaintea alegerilor europene desemnează candidați la funcția de președinte al Comisiei. Conform acestei cutume, această poziție se îndreaptă spre candidatul partidului capabil să formeze o majoritate în Parlamentul nou ales.De aceea, Merkel a fost reprezentată  până acum de către Manfred Weber , Spitzenkandidat pentru Partidul Popular European, și nu și-a manifestat interesul pentru această poziție.

Trebuie ținut cont și de aspectul direct, din moment ce Liderii UE și factorii de decizie politică iau în considerare în prezent potențialii candidați pentru funcțiile de top ale UE, negocierile fiind desfășurate atât în Parlament, cât și între statele membre .

La începutul acestei luni, Manfred Weber a fost reales ca lider al  partidului de centru-dreapta PPE printr-un vot aproape unanim.Pentru a-l înlocui pe Juncker, el are încă nevoie de susținerea a cel puțin două grupuri parlamentare.Problema conducerii va domina probabil summitul UE din 20-21 iunie.

 

Sursa foto : Independent.ie,Carsten Koall/Getty Images)

 

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente  Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here