Steroizi anabolizanti si sanatate reproductiva

0
331
steroizi anabolizanti
steroizi anabolizanti

De multi ani, steroizii androgeni anabolizanti au fost medicamentele cele mai frecvent utilizate pentru a imbunatati puterea si masa musculara, precum si performanta atletica. In ultimii ani, utilizarea acestor medicamente a crescut. Majoritatea persoanelor care utilizeaza steroizi anabolizanti nu sunt sportivi profesionisti si, din pacate, multi dintre ei sunt adolescenti. Cand se utilizeaza steroizi, oamenii incearca sa obtina efectul anabolic maxim (adica efectul stimularii cresterii tesuturilor) si minimizeaza efectul androgen responsabil pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine. Raportul efectelor anabolice si androgenice ale testosteronului este in raport de 1la 1. Pentru alte tipuri de steroizi utilizati, acest raport variaza si poate depasi chiar si 30.

Dezvoltarea simptomelor de virilizare

Cu toate acestea, este imposibil sa se evite dezvoltarea simptomelor de virilizare, care depind in mare masura de doza si de momentul utilizarii. Pentru a obtine efectele maxime dorite si pentru a preveni efectele secundare, de obicei sunt utilizate alte medicamente hormonale in combinatie cu steroizi anabolizanti. Astfel, se poate preveni cresterea glandelor mamare, de exemplu. Steroizii androgeni anabolici au un efect semnificativ asupra functiei glandelor sexuale. Aceste efecte se manifesta diferit la fiecare utilizator in parte. La unele persoane productiile de spermatozoizi se opresc complet, iar la altii au doar schimbari minime.

Functia si tulburarile testiculare

Functia testiculelor este de a produce sperma si hormoni sexuali, in principal testosteronul. Productia normala de testosteron asigura dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine si, de asemenea, ajuta la mentinerea unui nivel ridicat de testosteron in testicule (concentratia testosteronului in testicule este de aproximativ 100 de ori mai mare decat in ​​sange), ceea ce este necesar pentru producerea normala a spermei.

Steroizii anabolizanti scad concentratia de testosteron

Functia testiculelor este controlata de glanda pituitara. Steroizii androgeni anabolizanti, care sunt introdusi din exterior, perturba functionarea normala a glandei hipofizare. Productia proprie de testosteron in testicule scade, avand ca rezultat o scadere a concentratiei de testosteron, ceea ce duce la o scadere a productiei de spermatozoizi, pana la incetarea completa.

Steroizii anabolizanti – Efecte

Efectele steroizilor androgeni anabolizanti asupra productiei de spermatozoizi sunt cunoscute de medicii care trateaza infertilitatea. Conform datelor de cercetare, aproximativ unul din patru persoane care utilizeaza steroizi anabolizanti nu au o productie de sperma; aproximativ in fiecare secunda productia de sperma scade, comparativ cu valorile normale; doar un sfert din persoanele care utilizeaza steroizi anabolizanti prezinta o productie normala de spermatozoizi, steroizii anabolizanti  afecteaza structura spermei.

Modificarile productiei de spermatozoizi cauzate de utilizarea androgenelor, sunt de obicei reversibile. Cu toate acestea, dupa administrarea de doze mari de androgeni, restabilirea  numarului de spermatozoizi normali poate dura multi ani. Nu exista informatii exacte despre modul in care utilizarea steroizilor androgenici anabolizanti inainte de pubertate, afecteaza functia testiculelor la varsta adulta. La aceasta varsta frageda si sensibila, steroizii androgeni anabolizanti pot provoca modificari severe, eventual ireversibile, ale functiei testiculare.

Efectul steroizilor anabolizanti asupra dorintei sexuale

Atractia sexuala (sau libidoul) este in principal controlata de testosteron. Steroizii anabolizanti pot duce la cresterea libidoului. Cresterea libidoului poate fi o problema, deoarece utilizarea androgenilor in doze mari poate creste probabilitatea unor acte violente.

O problema mai frecventa este conditia dupa utilizarea steroizilor anabolizanti, cand productia de testosteron in organism se opreste, de obicei, timp de aproximativ cateva luni. Concentratia de testosteron in sange este insuficienta pentru a mentine libidoul normal, si, prin urmare, astfel de tulburari hormonale pot duce la pierderea dorintei sexuale.

O scadere foarte pronuntata a concentratiei de testosteron poate duce, de asemenea, la tulburari erectile. Odata cu dezvoltarea simultana a acestor tulburari, rezultatele sportivilor si halterofililor se pot deteriora in mod semnificativ si, prin urmare, exista adesea nevoia serioasa de reutilizare a steroizilor anabolizanti.

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here