Guvernul a împrumutat două miliarde euro de pe piețele externe

0
270

Guvernul a împrumutat de pe piețele externe alte două miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 12 și 30 de ani.Viitorul copiilor și al nepoților noștri a fost…”asigurat”!

Aceasta este a doua ieșire pe extern de anul acesta, după cea din martie, când statul a luat a împrumutat 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă luată vreodată la o singură ieșire pe piețele internaționale a României.

Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum.

Aranjorii emisiunii sunt BNP, ING Bank, Citi, Erste Bank și UniCredit, potrivit Bloomberg.

De altfel, Guvernul și-a propus să se împrumute pentru întreg anul, din surse interne și externe, 72 de miliarde (circa 15 miliarde euro), din care suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul – pentru acoperirea deficitului bugetar.

Aceste lucruri se produc deoarece tocmai cererea pentru obligațiunile României este foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, existând un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.

Ministerul Finanțelor a transmis, însă, în ultimele luni, că ar putea opta să profite de condițiile bune de împrumut și să prefinanțeze și din necesarul de anul următor. Tocmai de aceea, finanțele au ieșit acum pentru a profita de situația bună de pe piețele internaționale și de cererea ridicată pentru datoria statului român, consemnată inclusiv la vânzarea de titluri de stat în lei pe piața internă.

Conform Profit.ro autoritățile au depășit deja un record, iar perspectivele nu se arată atât de îmbucurătoare.

În concluzie, Statul a depășit deja planul pe tot anul, după ce în martie a luat 3 miliarde euro, o altă sumă record.

Guvernul PSD se împrumută cu sume astronomice, în timp ce românii tac și plătesc, fără să crâcnească, fără să întrebe!

Sursa foto : digi24.ro,Jurnal de afaceri

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here