Show-ul aviatic din România, BIAS 2019

0
588

Show-ul aviatic din România, BIAS 2019

Autor : Claudia Bota

 

A XI a ediţie a “Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition” a fost, şi în 2019, cel mai impresionant show aerian al României.  Conferința de presă BIAS2019 și startul oficial al ediției din acest an s-a făcut prin susținerea evenimentului de către Ministerul Economiei și Ministerul Transporturilor, reprezentate  de domnii secretari de stat Bodea Calin și Dragoș Titea.

TAROM a păstrat tradiția și a invitat românii, pe 24 august, la cel mai mare show aviatic din România, BIAS 2019. Aici au participat și de această dată cu o aeronavă Airbus A318, iar cei doi piloți au fost: ALFRED GHERGAN și CRISTIAN DONA.

                 ALFRED GHERGAN – Pilot șef al Companiei TAROM, pilot comandant instructor, examinator pe Airbus A318. A zburat mai multe tipuri și clase de aeronave, de la planor și motoplanor, la aeronave sportive ca Zlin 142, Zlin 726, aeronave utilitare ca Antonov 2, Britten Norman 2, aeronave de transport pasageri cu motoare turboreactoare(elice): Saab 340, Saab 2000, ATR 42/72 și aeronave de linie jet, mediu și lung curier BAC 1-11, Airbus A318, Airbus A310, cu o experiență de aproximativ 14000 de ore.

                CRISTIAN DONA – Directorul de training al Companiei TAROM, pilot instructor, examinator pe Airbus A318. A zburat aeronave sportive: Zlin 142, utilitare: IAR 823, Antonov 2, Britten Norman 2, aeronave de transport pasageri cu motoare turbopropulsoare(elice): Beechcraft 200, ATR 42/72, aeronava Business jet Falcon 20 și aeronavele de linie jet, mediu și lung curier Airbus A318, Airbus A310, cu o experiență totală de zbor de 12500 ore.

Forțele Aeriene Române, coorganizatoare ale acestui eveniment, au fost reprezentate, în evoluții solo, survol cu formația și exerciții tactice, de aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, avioane de transport C-27J Spartan și C-130 Hercules, elicoptere IAR-330 și IAR-316 B și aeronave de școală și antrenament IAK-52 și IAR 99.

În deschiderea show-ului, publicul a putut admira lansări de parașutiști din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române, precum și din cadrul altor structuri, care vor marca debutul spectacolului aerian, ce are ca temă principală în acest an aniversarea a 15 ani de la integrarea României în NATO.

Spectacolul aerian  a fost  garantat de prezența așilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings. Hawks of Romania a evoluat cu 5 avioane EXTRA 300. White Wings este formația de două planoare, care a dat clasă multor campioni mondiali la concursurile internaționale. Blue Wings este formația de parașutisti, care au încântat publicul de la BIAS, dezvăluind în aer drapelul tricolor de 400mp.

Spectatorii au asistat și la evoluții inedite de acrobație individuală, realizate cu aeronave Zlin 50, Extra 300 și IAR 35. Pilotul de pe  MIG-21 de la acest show aviatic, a reușit să evolueze cu această aeronavă militară de parcă ar fi un vârf de lance al întregii industrii aeronautice.

Intrarea publicului la BIAS a fost liberă. Accesul publicului s-a făcut prin ROMAERO. Vizitatorii au avut posibilitatea de a vedea de aproape, în expoziția statică, aeronave MiG-21 LanceR, C-27J Spartan, IAR-316 B, IAR-330 Puma, IAK-52, IAR-99 Șoim și aparatul de zbor monoplan Vlaicu II, precum și tehnică din dotarea unităților de artilerie și rachete antiaeriene, radiolocație și EOD. La eveniment au participat și militari din cadrul detașamentului care execută misiuni de cercetare și salvare prin luptă.                Aici au participat, în cadrul expoziției statice, parteneri militari străini din cadrul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii – cu C-130 Hercules, Forțelor Aeriene din Portugalia – cu F-16 și Forțelor Aeriene din Ungaria – cu JAS 39 Gripen.

La BIAS2019 s-a putut vizita și uriașul radar zburător NATO AWACS E-3A, din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C). Plin de aparatură și cu o uriașă antenă radar deasupra, Boeingul E-3A Sentry AWACS supraveghează spațiul aerian, dar și coordonează toate celelalte avioane aliate în diverse misiuni, transmițând informații în timp real tuturor. Echipajul multinațional, alcătuit și din români, abia a așteapt să cunoască publicul român! Reprezentanții Aeroclubul României a așteptat publicul la standul lor, în cadrul Expoziției de Aviație Generalã, cu informații interesante despre cursurile pe care le poate urma. La standul Romaero cei pasionați de aviație au putut fi îndrumați către o carieră în industria aerospațială prin informarea  despre programele educaționale și oportunitățile de angajare pe care le pot oferi. Totodată, vizitatorii au putut purta discuții cu piloții și cu personalul militar despre viața de pilot, tehnician de aviație, inginer, controlor de trafic, rachetist, artilerist sau radiolocatorist.

BIAS este unul dintre cele mai inspirate evenimente bucureștene. Spectacol de mare amploare în aer, uimitori „artiști pe cer” și febră de adrenalină unică. A fost un show foarte reușit. Iar la nivel de sonorizare s-a facut un progres major față de anul trecut. De asemenea felicităm modul profesionist de organizare a succesiunii evoluțiilor aeriene. Practic nu au existat timpi morți, nici măcar la nivelul secundelor. Evenimentul ia amploare de la an la an. Putem spune cu bucurie că:”vom reveni cu siguranță!”

MISIUNEA FORȚELOR AERIENE ROMÂNE este de a apăra spațiul aerian național cu mijloace aer-aer și sol-aer, sprijinind celelalte categorii de forțe și autorități locale în situații de urgență.

Prin pasiune, implicare și un efort comun s-a sărbătorit pentru o zi aviația alături de iubitorii zborului, de toate vârstele!

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here