Invata sa iti alegi tractorul!

0
218

Pentru multi, alegerea unui tractor reprezinta o etapa importanta pentru sezonul agricol mai ales daca afacerea lor depinde de un tractor. Exista multe criterii care sa te ghideze sa cumperi un tractor, insa deseori cel mai bine este sa cumperi tractorul in functie de preferinte si de usuritna in a gasi piese. Avand in vedere ca tractorsud.ro ofera piese utiliaje agricole pentru majoritatea producatorilor decizia nu ar trebuie sa fie atat de grea. Magazinul este cel mai bun furnizor din tara si ofera chiar si piese John Deere, care nu sunt atat de usor de gasit.

Din informatiile pe care le-am adunat pana acum cu privire la tractoare, am aflat ca cele fabricate de companii straine au preturi de achizitie mai mari decat cele fabricate de companii romanesti, dar costuri de intretinere mai mici, iar cele fabricate de firme romanesti au preturi de achizitie mai mici, dar costuri de intretinere mai mari decat cele ale tractoarelor straine.

De asemenea, alegerea unui tractor se face in functie de suprafata terenului pe care acesta urmeaza a o lucra.

Astfel, tractoarele se aleg in functie de urmatoarele aspecte:

– Pentru un agricultor care detine o suprafata de teren de 20 ha, ideal este sa isi cumpere un tractor al carui motor dezvolta intre 70 si 80 de cai putere;

– Pentru un agricultor care detine o suprafata de teren de 50 de ha, ideal este sa isi cumpere un tractor al carui motor dezvolta peste 100 de cai putere;

Desigur, pentru cei care detin terenuri de 50 de hectare sau mai mari, optim este sa isi achizitioneze mai multe tractoare.

Terenul pe care l-am mostenit avea o suprafata de 20 de hectare si, prin urmare, am optat pentru un tractor fabricat de o companie coreeana, anume LS.

Tractorul LS model PLUS90 l-am cumparat de la tractorsud.ro, are un motor in 4 timpi, ce dezvolta 87 de cai putere. Capacitatea cilindrica a motorului este de 3200 de centimetri cubi, iar consumul de carburant este bun. Nu am intampinat nicio problema cu el, iar cabina este dotata cu aer conditionat si casetofon. De asemenea, este foarte manevrabil, iar costurile de intretinere si de operare sunt reduse.

Tractorul potrivit se selecteaza in functie de lucrarile efectuate si puterea acestuia. Cu cat trebuie sa lucrezi o suprafata mai mare, cu atat si puterea tractorului trebuie sa fie mai mare. O importanta majora o are si firma producatoare. Sunt firme care produc modele mai scumpe, dar mai fiabile. Un exemplu in acest sens este brandul John Deere, care produce tractoare pentru orice nevoie, de la tractoare pentru gradina, cu o putere foarte mica (35 cai putere), pana la cele mai mari tractoare, chiar si pe senile, cu o putere de ajunge pana la 620 cai putere.

Alte firme pentru care opreaza fermierii sunt Fend, Case, New Holland si Claas. Exista, insa, si variante mai ieftine pentru achizitionarea unui astfel de utilaj, preferate in special pentru incepatori si care au un buget limitat. Firma romaneasca Irum produce modele accesibile, dar si tractoare Belarus. Astea au un consum mic, iar pretul pieselor este destul de scazut in comparatie cu celelalte branduri, astfel ca si-a castigat statutul de cel mai ieftin tractor.

Pretul tractoarelor variaza in functie de firma care il produce, de putere, dimensiuni si de dotarile si accesoriile pe care le are. Un astfel de utilaj costa de la cateva mii de euro, pana la zeci de mii de euro, cele mai ieftine tractoare fiind cele mai putin puternice care se folosesc, in general, pentru gradini sau suprafete de teren mici. Un tractor cu 25 de cai putere, tractiune 4×4, accesorizat cu plug, remorca, motocositoare si cultivatoare porneste de la pretul de 10.000 de euro.

O varianta luata in calcul de multi dintre fermierii romani sunt tractoarele U650. De productie 100% romaneasca, utilajul agricol universal se vinde in general cu cateva mii de euro, la mana a doua, intre 2.000 si 6.000 de euro, costul variind in functie de utilitatile pe care le are, plug, disc, instalatie de erbicidat, dar mai ales de starea tehnica. A primit denumirea de universal pentru ca este folosit la toate tipurile de lucrari agricole, arat, discuit, semanat, lucrari de intretinere a culturilor, cosit sau transport.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here