Un splendid recital cu unii dintre virtuozii de faimă mondială

0
131

Un adevărat recital cameral, plin de bijuterii muzicale din repertoriul internațional de concert a fost susținut de  către Julia Fischer la vioară și Henri Bonamy la pian.Ei au încântat și bucurat audiența venită în număr foarte mare la Ateneul Român de la ora 16.30, în seria Recitaluri și concerte camerale.

 

În program au interpretat: Sonata pentru vioară și pian KV 378 – de W.A. MozartSonata nr. 1 în sol major pentru vioară și pian op. 78 – de J. BrahmsSonata a II-a în fa minor pentru pian și vioară op. 6 – de G. Enescu, Rapsodia Tzigane – de M. Ravel. 

Acest concert de referință a fost in ul în care s-a putut remarca pe deplin tinerețea și talentul celor doi muzicieni care au dat sens și strălucire opusurilor atent selectate.De altfel, pe toată durata concertului am simțit acea plus valoare, acea impresionantă energie a muzicii.

De altfel, renumită artistă Julia Fischer este considerată una dintre cele mai talentate și versatile violoniste ale momentului, iar tânărul pianist francez, cu rădăcini românești (mama sa fiind originară din Brașov), Henry Bonamy  este un virtuos al clapelor înszestrat cu o mare sensibilitate și un dirijor original. Cei doi colaborează în diverse proiecte încă din anul 2002.

Conducerea inteligență a discursului muzical, manieră elegantă a frazării pe perioade ample, concentrarea și acea energie debordantă, pe deplin pozitivă a amândurora au fost ingredientele de bază ale acestei adevărate lecții de muzică servită tuturor cunoscătorilor dar și melomanilor.

De altfel, m-au fascinat căldura și acea cultură a sunetului, atât de fidel exemplificată în special în părțile lente ale sonatelor incluse în program.

Totodată, am rămas plăcut surprins de interpretarea Sonatei a doua de George Enescu în ingrata tonalitate fa minor.

George Enescu a finalizat această Sonată la Sinaia, la sfârșitul anului 1898 și a completat-o în 1899. Prin această lucrare dedicată fraților Thibaud, adolescentul de 16 ani a început să-și traseze propriul stil creator.

În “Amintiri”, Enescu a precizat următoarele “Cu Sonata a doua pentru pian și vioară și Octuorul pentru coarde, m-am simțit evoluând rapid, deveneam eu însumi”. Celebrul violonist Carl Flesch aprecia Sonata a II-a pentru pian și vioară în Fa minor drept una dintre cele mai puternice lucrări contemporane,  “[…] atât din punct de vedere melodic cât și armonic ne apare și astăzi ca nouă, nebanalizată și captivantă”.

Cu generozitate ei au oferit că bis tumultosul și totodată rafinatul Scherzo de Johannes Brahms (din celebra sonată F-A-E).Sonata F-A-E este o lucrare în patru mișcări pentru vioară și pian, fiind din punct de vedere muzical o lucrare colectivă,realizată de trei compozitori: Robert Schumann, tânărul Johannes Brahms și elevul lui Schumann, Albert Dietrich. A fost compusă la Düsseldorf în octombrie 1853.

În concluzie, am asistat la unul dintre cele mai calitative recitaluri camerale din această ediție a festivalului internațional George Enescu.

 

Sursa foto: httos://google.ro

Această prezentare a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai , redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here