Debutul pianistei Alexandra Silocea la Festivalul George Enescu

0
222

Al doilea concert al zilei de 11 septembrie a fost inclus în seria Mari Orchestre ale Lumii. De la ora 20:00, pe scena Sălii Mari a Palatului a interpretat Orchestra Simfonică Academică de Stat „EVGENY SVETLANOV” din Rusia, avându-l la pupitrul dirijoral pe noul director al acestui Festival-dirijorul Vladimir Jurovski.Solistă a fost tânăra pianistă Alexandra Silocea.

Programul serii a cuprins lucrările De profundis  de Alexey Retinsky, Concertul numărul doi pentru pian și orchestră de Dimitri Șostakovici și Simfonia a II-a în la major de George Enescu.

Concertul a debutat cu o piesă contemporană, De profundis, semnată de compozitorul ucrainean Alexey Retinsky (n. 1986). Interesat de lumea filmului și a teatrului, autorul a inclus în compozițiile lui efecte electronice, urmărind contraste cinematice pentru evidențierea imaginilor dramatice.

Programul a continuat cu o compoziție a lui Dmitri Șostakovici, un alt compozitor care excelează în cromatica frazelor sale, cochetând și el cu muzica de film.

Programul serii s-a încheiat cu Simfonia a II-a în la major op. 17, de George Enescu, considerată de critică “una dintre lucrările de deplină afirmare a concepției componistice enesciene, într-o perioadă în care realizează sinteza dintre național şi universal, dintre elementele de sorginte folclorică şi o gândire simfonică evoluată, de tip neoclasic” ,conform reputatului muzicolog Grigore Constantinescu.

Maestrul Vladimir Jurovski a manageriat interpretarea acestui program de la pupitrul uneia dintre cele mai reputate și longevive orchestre ruse.Cu o istorie de peste 80 de ani, Orchestra Simfonică Academică de Stat din Rusia „Evgeny Svetlanov” a fost condusă de muzicieni de seamă, precum Alexander Gauk, Natan Rakhlin, Konstantin Ivanov și Evgeny Svetlanov. Sub conducerea lui Svetlanov, orchestra a devenit una dintre cele mai bine cotate instituții simfonice ale lumii. În 2011, muzicianul de renume mondial, Vladimir Jurowski a preluat rolul de director artistic al orchestrei. Din sezonul 2016/17, Vasily Petrenko este dirijorul principal invitat al orchestrei.

Orchestra a evoluat pe marile scene ale lumii, de la Sala Conservatorului și Sala de Concerte Ceaikovski din Moscova, la Carnegie (New York), Musikverein (Viena) sau Royal Albert Hall (Londra).

Printre dirijorii de marcă care s-au perindat la pupitrul Orchestrei Simfonice Academice de Stat din Rusia „Evgeny Svetlanov” se numără: E. Mravinsky, G. Rozhdestvensky, M. Rostropovich, I. Stravinsky, V. Gergiev și alții. Printre muzicienii celebri care au concertat cu orchestra s-au numărat G. Vishnevskaya, E. Obraztsova, D. Hvorostovsky, P. Domingo, M. Caballe și A. Netrebko; pianiștii E. Gilels, V. Cliburn, S. Richter, B. Berezovsky și D. Matsuev; violoniștii Y. Menuhin, D. Oistrakh, M. Vengerov și V. Spivakov; violoncelistul M. Rostropovici.

Discografia orchestrei include sute de discuri vinil și CD-uri lansate de case de discuri de top din întreaga lume. Înregistrările audio ale concertelor orchestrei sunt realizate de canalele Medici, Mezzo, Rossiya 1, Kultura.

Solista serii a fost pianista franceză de origine română Alexandra Silocea, prezentă pentru prima dată pe scena Festivalului Internațional George Enescu. Descrisă drept un „talent deosebit” (International Piano Magazine). Tânăra pianistă a concertat deja pe multe din marile scene ale lumii, cum ar fi la Konzerthaus și Musikverein din Viena, Carnegie Hall din New York, Bridgewater Hall din Manchester. Într-un recent concert susținut la Wigmore Hall din Londra a avut onoarea de a cânta la patru mâini alături de Elisabeth Leonskaja, în cadrul concertului aniversar care marca împlinirea a 70 de ani ai acesteia.

Debutul său s-a consemnat în 2012, în Marea Britanie cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.S-a bucurat de laude,aprecieri ale presei de specialitate și astfel și-a atras o considerabilă atenție a lumii muzicale din Europa și SUA. Alexandra concertează regulat alături de London Philharmonic Orchestra, Bamberger Symphoniker, Vienna Chamber Orchestra, Montreal Chamber Orchestra, Gävle Symphony Orchestra, Filarmonica “G. Enescu”, Bolzano Haydn Orchestra, Meiningen Hofkapelle, Kymi Sinfonietta, sub bagheta unor dirijori precum Vladimir Jurowski, Gérard Korsten, Christian Badea, Hansjörg Schellenberger, Philippe Bach, Leo McFall ș.a., concertele sale fiind deseori înregistrate live de către BBC Radio 3, Radio France, ORF sau transmise online prin live-stream.

Debutul discografic al Alexandrei Silocea a constat în înregistrarea primelor cinci sonate de Prokofiev (AVIE Records, 2011) și i-a adus rapid recunoașterea internațională. În 2013, a urmat lansarea celui de-al doilea disc, intitulat “Sound Waves”, care include, pe lângă lucrări de Debussy, Ravel, Liszt, Schubert, și o piesă a compozitorului norvegian Martin Romberg, compusă special pentru Alexandra. Ultimul ei disc a fost lansat la AVIE Records în 2015 și cuprinde Sonatele pentru violoncel și pian de Prokofiev, Enescu și Șostakovici.

Alexandra Silocea a studiat la Constanța și apoi la Liceul „George Enescu” din București – Prof. Gabriela Enășescu. La vârsta de 16 ani, a fost admisă la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, unde a lucrat cu profesori recunoscuți, ca Oleg Maisenberg și Johannes Marian, apoi la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris, în cadrul unui al doilea studiu de master, avându-i ca profesori pe Theodor Paraschivesco și Laurent Cabasso. Cariera sa artistică este călăuzită în prezent de mari muzicieni internaționali, precum Elisabeth Leonskaja și Maria João Pires.Alexandra Silocea este un artist al Fundației Bösendorfer.

Sursa foto: https:// google.ro

Această prezentare a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanța,redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here