Factura companiilor britanice în cazul unui Brexit fără acord se cifrează la astronomica sumă de 50 de miliarde de lire sterline

0
242
Brexit UK exit from EU negotiation process concept with Union Jack and European Union flag on a clock 3D illustration.

În cazul scenariului unui Brexit fără acord, Regatul Unit al Marii Britanii va deveni țară terță și nu i se va aplica nicio măsură tranzitorie. De la 1 Noiembrie 2019 întreaga legislație primară și secundară a UE va înceta să i se aplice Regatului Unit. Nu va mai exista o perioadă de tranziție, astfel cum se prevedea în Acordul de retragere. Evident, o astfel de situație va avea efecte perturbatoare grave asupra cetățenilor și a întreprinderilor și ar avea un important impact economic negativ, care ar fi proporțional mult mai mare în Regatul Unit decât în statele membre ale UE27.Aceasta va motiva factura companiilor britanice în cazul acestui Brexit fără acord care se cifrează la astronomica sumă de 50 de miliarde de lire sterline.

Ultimele consecințe ale no-deal Brexit

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), ca urmare a referendumului privind retragerea din Uniunea Europeană (UE) din 23 iunie 2016 și a notificării retragerii din Uniunea Europeană la data de 29 martie 2017, ar urma să părăsească Piața Unică și Uniunea Vamală, odată cu expirarea perioadei de tranziție, la data de 31 decembrie 2020.Acest lucru se va petrece în momentul în care va fi ratificat Acordul de retragere al UK din UE de către Parlamentul britanic, până la 31 octombrie 2019. Această situație ar permite partenerilor să se angajeze în negocieri privind încheierea unui acord de comerț liber, aplicabil după expirarea perioadei de tranziție a UK din UE.

În caz contrar, relația comercială dintre UE și UK va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului, începând cu 31 octombrie 2019.

Ca urmare a ultimelor evoluții în politica internă a UK prin alegerea lui Boris Johnson ca lider al Partidului Conservator și implicit ca înlocuitor al Theresei May ca Prim-ministru al UK, obiectivul noului guvern este retragerea din UE la 31 octombrie 2019, (cu sau fără vreun acord). Având în vedere aceste aspecte și refuzul UE de a redeschide negocierile privind Acordul de retragere este iminentă retragerea UK din UE fără un acord, situație care va avea un impact important asupra schimburilor comerciale dintre UE și UK.

A placard saying ‘No Deal’ stands in front of a Union flag, also known as a Union Jack, near the Houses of Parliament in London, U.K.

Consecințele retragerii Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană fără un Acord de retragere, la scenariul no deal  va însemna revenirea la prevederile acordurilor comerciale multilaterale, sub egida Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Prin urmare vor fi aplicate taxele vamale la nivelul clauzei națiunii celei mai favorizate. Media taxelor vamale aplicabile exporturilor către UK ar fi de 5,7%, iar cea a taxelor vamale aplicabile exporturilor din UK către piața UE ar fi de 4,3%, ajungând pentru unele produse agricole să depășească 20%.

UK a publicat la data de 13 martie 2019 taxele vamale provizorii propuse la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului în cazul unui no-deal Brexit. Astfel, operatorii economici din UK nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord. Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în UK, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare.

Factura companiilor britanice

Companiile din Marea Britanie s-ar confrunta cu „o povară administrativă nouă și continuă” în valoare de 50 de miliarde de lire sterline în cazul în care Marea Britanie ar ieși fără un acord din UE, potrivit unui document al Guvernului britanic, publicat recent.

Premierul Boris Johnson a insistat că Regatul Unit al Marii Britanii va părăsi UE la sfârșitul lunii octombrie cu sau fără un acord, chiar dacă Parlamentul a aprobat o lege menită să împiedice un Brexit dur.

Estimarea totală a costurilor administrative suplimentare pentru mediul de afaceri (în cazul în care nu există niciun acord negociat) contrastează cu afirmația premierului în exercițiu Boris Johnson. La conferința conservatorilor de săptămâna trecută conform căreia Regatul Unit ar economisi 1 miliard de lire sterline pe lună,domnia sa a precizat că UK va părăsi UE la data de 31 octombrie.

În cadrul evaluării sale, autoritatea fiscală britanică a detaliat costurile aferente pe baza scenariului în care comerțul ar rămâne la nivelul înregistrat în anul 2017.

Este probabil ca toate cifrele HMRC să fie chiar subestimate din moment ce nu includ costurile suplimentare privind respectarea noilor proceduri de TVA pentru companiile din sectorul serviciilor, care domină economia britanică. De altfel, asistăm la o premieră în acest domeniu de când HMRC a publicat o analiză atât de detaliată a costurilor privind companiile din Regat.
Lipsa reducerilor fiscale din UK 
Guvernul britanic nu are spațiu de manevră pentru reduceri fiscale. Perspectivele pentru finanțele publice „s-au agravat dramatic”
James Ferguson Web

Guvernul lui Boris Johnson nu a lăsat loc pentru reduceri fiscale permanente, deoarece cheltuielile sunt deja foarte sus, după reformele inițiate de Partidul Muncii al lui Jeremy Corby după alegerile generale din 2017, a declarat marți Institutul pentru Studii Fiscale într-un raport.

Think-tank-ul independent împreună cu economiști ai băncii de investiții Citi au arătat limpede că perspectivele finanțelor publice „s-au agravat dramatic” încă din primăvară și se vor deteriora în continuare dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord.
Christian Schulz-economist și director la Citi-a mers mai departe și a declarat că „pe baza diferitelor scenarii luate în calcul, estimările arată că economia britanică ar fi mai mare cu 5% până în 2022 în cazul în care la putere ar fi Partidul Muncii decât ar fi sub cel Conservator.”
Cancelarul Sajid Javid a mărit semnificativ cheltuielile publice pentru următorii doi ani – cu 13,4 miliarde lire sterline – pentru a îndeplini angajamentele premierului britanic cu privire la poliție și școli.
Cu mai puțin de o lună înainte de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, care va avea loc la 31 octombrie 2019 lucrurile se precipită. Având în vedere climatul de incertitudine care persistă în Regatul Unit cu privire la ratificarea Acordului de retragere dar și situația politică generală din această țară, scenariul unui Brexit fără acord ce va fi ratificat oficial de la 1 noiembrie 2019 rămâne nedorit dar plauzibil.
Sursa foto: https:// google.com
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here