Soluția alegerilor anticipate parlamentare aleasă pentru 12 decembrie în UK

0
234

Deputații britanici au votat pentru alegeri anticipate programate pentru data de 12 decembrie.

 Camera Comunelor a parlamentului britanic a aprobat propunerea guvernului de organizare a alegerilor parlamentare anticipate pe 12 decembrie. Proiectul a fost trimis Camerei Lorzilor care este așteptată să-l adopte în cursul zilei de azi.

Raportul Brexit

De la întoarcerea de la Bruxelles în acordul său, în urmă cu aproximativ zece zile, Boris Johnson a reușit să obțină avansuri fără precedent.De asemenea, a fost obligat să solicite amânare, cel care a spus că ar prefera „să fie mort într-un șanț” decât să facă o astfel de cerere.

Datele problemei 

Ca o consecință imediată, deputații britanici au aprobat acordul Brexit al premierului Boris Johnson în principiu, dar au respins calendarul forțat pe care voia să-l impună, reducându-și speranțele de a-și îndeplini promisiunea de Brexit pe data de 31 octombrie.

Demn de menționat este faptul că ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, rodul unui referendum organizat în iunie 2016 a fost programat inițial pentru data de 29 martie 2019.

Disputele politice interne din UK

Boris Johnson a ajuns relativ recent și în scurt timp una dintre figurile politice importante pe scena politică britanică.Totul s-a datorat în special eșecurilor repetate ale fostului prim-ministru Theresa May.

În actuala conjunctură, rămas fără majoritate primul ministru conservator eșuase deja de două ori în septembrie în încercarea sa de a suna la vot. Cu toate acestea, a avut sprijinul libdemocraților (LibDem). Dornic să obțină în urma sufragiilor beneficiile pe care le-au asumat sondajele pentru poziționarea lor pro-europeană a dus o politică destul de agresivă cu Uniunea Europeană cât mai ales cu Partidul Național Scoțian (SNP).Forul scoțian a declarat că este în favoarea organizării alegerilor anticipate, dar nu în termenii sugerați de Boris Johnson.

Laburiștii sunt și rămân principalul partid de opoziție.Ei a urepetat, la rândul lor, că va vota la alegerile generale „doar după ce riscul unei ieșiri fără acord a fost total respins.”

Replici binevenite

„Nu vom permite continuarea acestei paralizii. Această cameră nu ne mai poate ține ostaticul”, a comentat imediat premierul în exercițiu Boris Johnson, înainte de a anunța depunerea iminentă a unui proiect de lege pentru alegerile anticipate din 12 decembrie. Această cale parlamentară separată a necesitat doar o majoritate simplă, nu o majoritate calificată de două treimi, care era necesară.

Situația rezolvată printr-un alt scrutin 

Votul covârșitor asupra proiectului de lege – 438 la 20 a fost înlesnit de renunțarea de către obiecțiile Partidului Laburist din opoziție la propunerea guvernului Partidului Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson.

Proiectul adoptat de deputați a fost trimis imediat spre dezbatere Camerei Lorzilor care-l va dezbate în cele trei lecturi și dacă textul nu va fi amendat atunci va merge la promulgare la Regina Elisabeta a II-a.

Această modalitate a fost adoptată după respingerea de către Camera Comunelor a moțiunii premierului Johnson privind convocarea alegerilor anticipate, moțiune care necesita o majoritate de două treimi.

Alte reacții 

Președintele Consiliului European- Donald Tusk- a replicat marți că UE a aprobat în mod oficial prelungirea termenului și a  subliniat – „Poate fi ultima. Vă rugăm să folosiți cel mai bine acest moment. ”

Mai mult ca sigur, Boris Johnson intenționează să facă o campanie ca lider care are un plan al unui Brexit viabil și puternic pentru țară, dar care a fost încurcat de o opoziție antidemocratică și o birocrație de nedescris a Uniunii Europene.El a susținut că, fără alegeri anticipate, guvernul britanic ar fi ca personajul de desene animate Charlie Brown, „alergând la nesfârșit pentru a da lovitura cu mingea doar pentru ca Parlamentul să o scoată de la capăt”.

Cu alegerile actuale blocate, partidele principale își vor da startul campaniilor electorale. Boris Johnson a avut parte de o primire nerăbdătoare atunci când a ajuns la o ședință a Comitetului Partidului Conservator, după ce oferta sa pentru alegerile generale anticipate va avea rolul de a dizolva parlamentul britanic,potrivit agenției de știri PA. Deputații au înveselit și au lovit masa când a sosit pentru ședința din Parlament.

Între timp, pe Twitter, liderul Jeremy Vorbim al Partidul Laburist a numit alegerile „o șansă odată în generație de a reconstrui și transforma țara noastră.”

Dacă Partidul Laburist va fi de acord cu acest lucru, guvernul a va încerca să-și facă acordul înainte ca Parlamentul să fie dizolvat pentru campania din 6 noiembrie. Surse ale Trezoreriei britanice au declarat că bugetul UK nu va fi livrat la data 6 noiembrie, așa cum era programat.

Posibilul denozdământ 

Marea Britanie urmează să organizeze alegerile generale din luna decembrie pentru prima dată începând cu anul 1923, în această ultimă încercare de a sparge impasul provocat de Brexit.

De altfel, Boris Johnson speră ca alegerile să îi ofere un nou mandat pentru acordul său privind soluționarea Brexit-ului și astfel va fi nevoit să încalce actualul impas parlamentar, ceea ce va duce la ieșirea Regatului Unit, dar nu mai târziu de 31 ianuarie. Premierul a spus recent că a venit momentul ca „țara să se reunească pentru a finaliza Brexit-ul”, întrucât viitorul acestei super-puteri mondiale poate fi unul impredictibil.

În componența actuală a parlamentului britanic, niciun partid nu are o majoritate clară. Această situație a condus mereu la incapacitatea guvernului de a adopta legislația referitoare la Brexit sau pentru a soluționa orice altă problemă. 

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către redactorul Daniel Mihai

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here