Comisia Europeană prognozează cum anume deficitul bugetar al României va urca la peste 3,6% din PIB în viitor

0
232
Euro Currency Trading Concept Illustration with Forex Line Graphs and Fifty Euro Banknotes. Trading Business Concept

 

România va continua să înregistreze o creştere economică puternică în acest an prognozată la un indice de 4.1%. Aceasta e susţinută de consum dar şi de redresarea investiţiilor.Nu în ultimul rând, majorarea pensiilor va avea repercusiuni ce va duce la o creştere semnificativă a deficitului bugetar.

Comisia Europeană a publicat previziunile de toamnă, în care estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,6% din PIB în 2019, 4,4% în 2020 și 6,1% în 2021, din cauza cheltuielilor cu pensiile și cu salariile din sectorul public. Comisia estimează o încetinire a creșterii economice în următorii ani.

Deficitul bugetar al României va urca la un indice de 3,6% din PIB în 2019 și peste 4% din PIB în 2020 și 2021, potrivit estimărilor economice publicate de Comisia Europeană.

„Deficitul bugetar al României va atinge 4,4% din PIB în 2020 și 6,1% în 2021, determinat de măririle semnificative ale pensiilor  adoptate în vara anului 2019 și de creșterile mari ale salariilor din sectorul public. Pensiile au fost mărite cu 15% în septembrie 2019 și vor fi mărite cu încă 40% în septembrie 2020. Deficitul structural va crește treptat peste orizontul de prognoză ca urmare a politicii fiscale expansive a guvernului”, se arată în comunicatul Comisiei, citat de Ziarul Financiar.

Comisia Europeană și-a revizuit în avans prognoza privind creșterea economiei românești pe finalul acestui an 2019, de la 3,3% sub Prognoza de primăvară, în mai, la 4,1%, conform prognozelor de toamnă emise recent, pe data de 7 noiembrie.

De asemenea, comisia a îmbunătățit prognoza pentru creșterea anului viitor de la 3,1% la 3,6%, în timp ce rata de creștere pentru 2021 este de așteptat să scadă la 3,1%.

Pe lângă consumul privat stimulat de creșterile salariilor minime și din sectorul public, din toate statisticile se relevă faptul că investițiile au fost recuperate în prima jumătate a anului 2019 și urmează să contribuie pozitiv la creșterea economiei locale în acest an.

 „În România, pentru anul 2020 se preconizează creșterea PIB cu 3,6%, inflația va scădea la 3,5%, rata șomajului va crește la 4,2%. Deficitul bugetar va crește la 4,4% din PIB, iar în zona euro va fi de 0,9%. Datoria publică brută va crește la 37,2% din PIB, iar în zona euro va ajunge la 85,1%. Balanța contului curent va ajunge la 5,3% din PIB. Tot pentru România, se preconizează o creșterea Produsului Intern Brut cu 3,3% în 2021, inflația va scădea la 3,4%, rata șomajului va crește la 4,3%. Deficitul bugetar va crește la 6,1% din PIB, iar în zona euro va ajunge la 1,0%. Datoria publică brută va crește la 40,6% din PIB, iar în zona euro va crește la 84,1%”, mai arată Comisia.
Ca principal pericol sau dezavantaj, riscurile pentru creșterea economică provin atât din condiții externe cât și interne. Pe plan extern o potențială încetinire a unora dintre principalii parteneri comerciali ai României ar putea afecta negativ exporturile. Pe plan intern numai incertitudinea politică ar putea întârzia reluarea reformelor structurale și ar putea diminua eforturile de reducere a dezechilibrelor macroeconomice.
Conform aceluiași organism european, mediul extern a devenit mult mai puțin favorabil, iar incertitudinea pentru statul român atinge cote ridicate, ceea ce afectează îndeosebi industria prelucrătoare, care se confruntă și cu schimbări structurale. În consecință, se pare că economia europeană se îndreaptă către o perioadă prelungită de creștere mai modestă și inflație foarte redusă.
Noul guvern aflat în exercițiul funcțiunii în România începând cu 5 noiembrie va viza un deficit bugetar de 3% din PIB în acest an, a anunțat ministrul finanțelor, Florin Cîțu.

„Prima prioritate este rectificarea bugetară, iar a doua este planificarea bugetară pentru 2020. Vedem cum merge și apoi pot spune mai multe (despre îndeplinirea obiectivului de deficit bugetar)”, a declarat domnul Florin Cîțu, în prima sa zi de muncă. „Ambiția noastră este să rămânem la 3% din PIB. Știți, după nouă luni suntem la 2,6% ”, a declarat oficialul român, potrivit Ziarul Financiar .

Surse din cadrul Ministerului Finanțelor au confirmat pentru Hotnews.ro faptul că deficitul nu poate fi menținut sub 3% din PIB în acest an și, în consecință, împrumuturile publice ar trebui să devină mai intense spre sfârșitul anului.

Raportul acestui deficit recent publicat a fost calculat pe baza PIB-ului României în acest an. Bugetul de stat al României pentru 2019 ar fi fost asigurat un deficit sub 3% din PIB în cazul unei guvernări pe deplin responsabile, stabile.

 

Sursa foto :https://www.biziday.ro/,INQUAM_Photos_Octav_Ganea,https://jurnalulregional.ro/

Sinteza acestei știri a fost realizată de către redactorul Daniel Mihai

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here