Orice companie are nevoie de un management cat mai bun al proceselor de afaceri, in asa fel incat sa poata identifica problemele existente in fluxul activitatii si sa poata fi eliminate. Managementul proceselor de afaceri se implementeaza destul de greu si implica o serie de costuri, insa rezultatele pe care le ofera pot sa ajute la economii substantiale pe termen lung.
Intregul proces se bazeaza pe cativa pasi:
- Standardizarea si parametrizarea fiecarei activitati, in asa fel incat administrarea sa fie facuta mult mai usor;
- Detectarea rapida a tuturor erorilor existente in procesul de business;
- Optimizarea rapoartelor. De multe ori, rapoartele nu sunt facute corect, ceea ce scade eficienta unui business. Procesul de optimizare, prin integrarea automata a datelor in programul de BPM ( Managementul proceselor de afaceri), prin monitorizarea duratei, a sarcinilor si a statusului documentelor sau prin setarea unor praguri de performanta este esential.
Cei de la Enterprise Concept au propus Centric BPM pentru rezolvarea tuturor proceselor de management
Centric BPM este un software care are rolul de a face fiecare proces de afaceri sa fie cat mai eficient. Este unul dintre cele mai bune programe ce pot fi gasite pe piata, dat fiind faptul ca asigura flexibilitate si imbunatateste modul de lucru printr-o tehnologizare foarte puternica.
Companiile care aleg acest software se bucura de o reducere substantiala a costurilor, pot aborda mult mai usor arhitectura intregii intreprinderi si imbunatatesc in mod considerabil agilitatea in mediul de afaceri.
Cum se implementeaza corect un BPM?
Exista companii care evita implementarea BPM-ului din cauza costurilor si a procesului de lunga durata. Refuzul de implementare trebuie sa fie regandit insa, in conditiile in care un BPM bine implementat poate sa tina sub control toate procesele de afaceri.
Implementarea Centric BPM trebuie sa treaca printr-o serie de pasi:
- Crearea unei harti a proceselor si analizarea fiecarui detaliu de business. Trebuie sa se analizeze absolut toate procesele, incepand de la prelucrarea unei cereri pana la furnizarea serviciului;
- Identificarea tuturor activitatilor componente si a subproceselor ce au loc;
- Gasirea principalelor obiective pe care le are procesul de business;
- Gasirea unor solutii pentru imbunatatirea constanta a procesului, in asa fel incat obiectivele sa fie atinse cat mai usor;
- Documentarea constanta. Un BPM bun implica documentare, ori de cate ori se intampla ceva. Cu o documentare buna se vor gasi problemele si in mod evident se vor gasi si solutii.
Rezultatele obtinute dupa implementarea BPM-ului sunt, de cele mai multe ori, foarte bune deoarece se reduce numarul de greseli si se automatizeaza toate activitatile.
Bine de stiut: O companie mare trebuie sa asigure un proces continuu de management al afacerilor. Abordarea BPM-ului sub forma de simplu proiect poate sa nu se dovedeasca atat de eficienta precum se doreste.
Un alt lucru foarte important este faptul ca in BPM trebuie sa fie mereu implicati oamenii din companie. Atata vreme cat exista implicare, rezultatele nu vor intarzia sa apara.