Din păcate, din cauza stilului de viață dezorganizat, a alimentației nesănătoase, a consumului excesiv de alcool, tutun, incidența cazurilor de AVC a crescut considerabil în ultimii ani, și nu doar volumul cazurilor s-a multiplicat cât și incidența acestei probleme la vârste din ce în ce mai fragede. Potrivit Organizației Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (WSO) , se cifre care spun că până la finalul anului 2019 aproape 15 milioane de persoane vor suferi un AVC, iar peste 6 milioane vor muri din cauza unui tip de atac vascular cerebral. Pe de altă parte, la nivel mondial, 80 milioane de persoane au supraviețuit unui AVC. Din anul 2010, accidentul vascular cerebral este declarat drept o urgență de sănătate publică la nivel global de WSO.
Mai mult decât atât, accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel global și a două cauza de mortalitate. Supraviețuitorii unui AVC se confruntă cu probleme dintre cele mai diverse, de la disfuncții fizice la dificultăți de adaptabilitate socială, de conversație, de dialog, de orientare, pierderi de memorie sau tulburări comportamentale.
Există semne care pot anunță un AVC?
Potrivit unui comunicat de presă al Societății Naționale de Radiologie Intervențională din România (SNRIR), un AVC apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrient din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare după câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părțile corpului care sunt controlate de părțile creierului afectate de accidentul vascular cerebral. Altfel spus, timpul de intervenție este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum șase ore la dispoziție să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, și pentru a elimina rapid pericolul, pentru a resimți cât mai puține sechele.
Principalele simptome care pot prevesti un AVC sunt: asimetrie facială, scăderea forței musculare în brațe, vorbire dificilă, îngreunată sau chiar afazie (lipsa vorbirii). În cazul în care aceste simptome sunt prezente, trebuie apelat serviciul de urgențe în cel mai scurt timp posibil. Medicii atrag atenția că, în cele mai multe cazuri în care nu se reacționează în timp util, pacienții care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore.
Potrivit aceleiași surse, România are cea mai mare mortalitate cauzată de accidentele vasculare cerebrale din Europa, iar un român din șase va suferi un AVC până la finalul anului. Reprezentanții SNRIR România au mai tras un semnal de alarmă cu privire la incidența bolii la persoanele tinere.
Potrivit acestora, în România, accidentul vascular cerebral reprezintă a două cauza de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34%. Studiile efectuate la nivel european de către SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că până în 2035 numărul europenilor afectați de AVC va crește cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va crește cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC că boală cronică va crește cu 25%.
Care sunt factorii de risc care pot cauza un AVC
Până la 90% dintre accidentele vasculare sunt legate direct de cauze precum: hipertensiunea, alimentația dezorganizată, consumul de junk-food, fumatul și consumul excesiv de sare și zaharuri. Altfel spus, cauzele de producere a accidentului vascular cerebral sunt multiple: HTA (hipertesiunea arterială), diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, vârsta, sindromul de apnee în somn, stresul, etc.
Cum putem să evităm manifestarea unui AVC
Acidul Acetilsalicilic este o substanță care previne apariția cheagurilor de sânge și se folosește pentru reducerea riscului de atac cerebral. Dar în natură găsim și alte substanțe care ajută la prevenirea atacurilor de tip AVC. La fel de importantă în prevenție și declanșarea unui AVC este Nattokinaza. Nattokinaza este o super-enzimă naturală cu o contribuție majoră în menținerea sănătății cardiovasculare, iar AspiVita 100, conține singura forma de nattokinază, cu eliberare prelungită și absorbție superioară. Nattokinaza este o enzimă recomandată ca adjuvant în afecțiunile cronice vasculare cu risc trombotic ridicat, în hipertensiunea arterială și în bolile neurodegenerative. În plus, e important să evităm abuzul de alcool, mâncărurile grase, excesul de sare și cel mai important , să evităm sedentarismul și să facem mișcare.