Deputaţii au amânat votul pentru eliminarea pensiilor speciale

0
218

Cu toate că deputații din Comisia de Muncă au eliminat toate pensiile speciale, mult aşteptata lege privind eliminarea pensiilor speciale aflata miercuri pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor a fost amânată la vot, pe fondul nemultumirilor exprimate de magistrati si protestelor grefierilor.

 

Tensiunile și populismul nu cunosc limite. USR a declarat prin vocea mai multor lideri că PSD a jucat la cacealma, deoarece legea o să fie declarată neconstituțională. Proiectele USR și PNL privind eliminarea pensiilor speciale au fost discutate în paralel. Au fost abrogate cu unanimitate de voturi pensiile magistraților, judecătorilor Curții Constituționale, parlamentarilor, aleșilor locali, ale foștilor președinți, ale personalului consular și personalului diplomatic.De asemenea, au fost eliminate pensiile speciale pentru Avocatul Poporului, dar și pentru cei de la Curtea de Conturi.Vor rămâne fără indemnizaţii de merit chiar şi alte categorii sociale precum cea a artiştilor şi a sportivilor.

Eliminarea pensiilor speciale pentru toți beneficiarii în afară de militari și polițiști reprezintă o miză importantă.Această decizie vine după ce comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a decis ieri eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistrați, aviatori, diplomaţi şi foşti şefi de stat.Membrii Comisiei au votat pentru păstarea pensiilor speciale ale militarilor, poliţiştilor, jandarmilor, ale personalului din penitenciare şi ale foştilor angajaţi ai serviciilor secrete.

De altfel, impactul bugetar al pensiilor speciale este de aproximativ 7 miliarde de ron pe an. Beneficiarii sunt aproximativ 185.000 de persoane, dintre care peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.
Scurt istoric

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat ieri 17 Decembrie un raport favorabil pentru proiectul de hotărâre care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI. Raportul a fost adoptat cu un singur vot împotrivă şi trei abţineri.

Astfel, urmează pentru a fi eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, dar şi al  personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

De asemenea, în baza unui amendament propus de către deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru aleşii locali.

Verdict amânat 

Camera Deputatilor a avut azi pe ordinea de zi proiectul de lege 292/2019, respectiv „Propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrilor Curtii Constitutionale si a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania”.

„Anomaliile generate de existenta pensiilor de serviciu sunt de ordin social si financiar si influenteaza negativ societatea romaneasca.Astfel, in randul majoritatii populatiei exista un sentiment de dezaprobare nemultumire si frustrare fata de acest sistem de pensii de serviciu. (…) Un alt aspect negativ ce genereaza frustrare este si cuantumul acestor pensii de serviciu.

Astfel, in timp ce 5 milioane de pensionari a caror pensie a fost calculata pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie in randul personalului ce beneficiaza de pensie de serviciu este chiar revoltator: peste 17.000 RON pensia medie pentru procurori si judecatori, peste 10.000 RON pensia medie in randul personalului aeronautic civil navigant, peste 5.000 RON pensia medie in randul diplomatilor si personalului consular”, arata initiatorii in expunerea de motive.”

Reacție neaşteptată a deputaţilor

Cu toate acestea, în mod bizar, nu a mai ajuns la vot, pentru că raportul Comisiei de Muncă nu a mai fost trimis în plen, deși Legea privind eliminarea pensiilor speciale s-a aflat inițial pe ordinea de zi, acest punct a fost eliminat ulterior, pe fondul nemultumirilor exprimate de magistrati si protestelor grefierilor.

Deputaţii din Comisia de muncă au votat aproape în unanimitate ca parlamentarii, aleşii locali, magistrații şi aviatorii să nu mai primească o pensie, alta decât cea bazată pe principiul contributivității.

Parlamentarii au anulat, prin votul de marți, şi indemnizaţiile de merit pentru artiști şi sportivi, însă decizia lor trebuie să fie aprobată de plenul Camerei Deputaților.

De asemenea, vor rămâne fără pensii speciale cei care fac parte din personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Date oficiale

Potrivit datelor CNPP din luna noiembrie 2019, numărul beneficiarilor de pensii speciale este următorul:

*) 606 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi

*) 1.797 foşti grefieri şi alţi foşti angajaţi ca personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor

*) 1.444 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile

*) 792 foşti parlamentari şi funcţionari publici din parlament

*) 845 foşti diplomaţi

*) 3.861 foşti judecători şi procurori

Sursa foto : https://google.com

 

Sinteza acestei ştiri a fost realizată de către redactorul Daniel Mihai

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here