A fost semnat acordul dintre SUA și China care încheie ostilitățile dintre cele două mari puteri economice

0
125

SUA și China ar fi pus capăt războiului comercial. Președintele SUA a semnat prima fază a acordului comercial cu China, care ar încheia ostilitățile dintre cele două mari puteri economice din lume la nivel diplomatic.

Războiul comercial dintre China și SUA a durat mai mult de doi ani, timp în care Washingtonul și Beijingul au impus taxe de import care au provocat o îngrijorare profundă pe piețele internaționale.

Beijingul şi Washingtonul au descris faza întâi a acordului comercial ca un pas important după luni de zile de negocieri punctate cu nenumărate tarife de retorsiune care au perturbat lanţurile de aprovizionare şi au provocat temeri legate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

„Împreună corectăm greşelile trecutului şi oferim un viitor al justiţiei economice şi securităţii pentru muncitorii, fermierii şi familiile americane”, a declarat preşedintele american Donald Trump la Casa Albă, alături de vicepremierul chinez Liu He şi alţi oficiali.

La baza acordului se află angajamentul Chinei pentru achiziţia suplimentară de bunuri, servicii şi produse agricole americane în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, faţă de achiziţii de 186 de miliarde de dolari în 2017.

Așa cum a declarat președintele SUA Donald Trump, care a primit o delegație chineză la Casa Albă, ”pasul de astăzi este decisiv pentru un viitor comercial corect și reciproc între ambele țări”. În prezent, SUA și China au intrat în negocieri pentru faza a doua a acordului, care este și ultima.

Vicepreședintele SUA Mike Pence a declarat că cei mai mari beneficiari ai acestui acord „vor fi fermierii acestei țări”:

„Sperăm că astăzi este un nou început pentru toți cetățenii Statelor Unite și ai Chinei”, a declarat Pence.

Războiul comercial dintre China și SUA a durat mai mult de doi ani, timp în care Washingtonul și Beijingul au impus taxe de import care au provocat o îngrijorare profundă pe piețele internaționale. Trump a încercat să atenueze efectele acestor tarife, forțând Rezerva Federală să scadă în mod repetat ratele dobânzilor.

Sursa foto:Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactorul șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here