Procedura de impeachment a fost activată de către democrații americani,adversarii președintelui Donald Trump

0
109

Senatorii care-l vor judeca pe Donald Trump au depus jurământul în fața preşedintelui Curţii Supreme a SUA-John Roberts. 

Procedura de impeachment a fost iniţiată de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor, dar ultimul cuvânt în acest proces politic îl are Senatul, acolo unde republicanii dețin majoritatea.

Pentru a treia oară în istorie, un președinte american se confruntă cu un proces de impeachment, de rejudecare, audierile vor începe încă de marți. Un astfel de proces ar putea duce, în teorie, la scoaterea din funcție a președintelui Donald Trump. Acest rezultat ar fi un șoc imens, însă faptul că un președinte se confruntă cu procesul este semnificativ. 

În ce constă acuzarea

Pur și simplu, este un proces care permite persoanelor înalte din guvern să țină cont de alți funcționari (cum ar fi judecătorii, președintele și membrii cabinetului) dacă sunt suspectați de comiterea unor infracțiuni în timpul funcției. Aceste infracțiuni pot include „trădare, luare de mită sau alte infracțiuni și infracțiuni înalte”.

De ce este acuzat președintele Donald Trump

Președintele SUA se confruntă cu două articole de acțiune, mai precis cu două acuzații. În primul rând, este acuzat că a solicitat ajutor guvernului Ucrainei pentru a fi ales în luna noiembrie 2016. Se presupune că a reținut milioane de dolari ca ajutor militar Ucrainei și ar fi băgat o propunere de întâlnire la Casa Albă cu președintele Ucrainei, fiind asemenea unor jetoane în diplomație. În schimb, martorii spun că dorește ca Ucraina să anunțe public o anchetă asupra lui Joe Biden, omul politic care conduce cursa democratică pentru a-l contesta la alegeri. Sondajele sugerează că Biden l-ar învinge pe Trump dacă ar fi candidatul propus de către democrați.

În al doilea rând, după ce Casa Albă a refuzat să permită personalului să depună mărturie la primele audieri de a -l condamna anul trecut, democrații l-au acuzat pe domnul Donald Trump că a împiedicat Congresul, fiind parte a guvernului american care scrie și aduce legi și care l-a anchetat.

Donald Trump a negat orice infracțiune și a numit ancheta „vânătoare de vrăjitoare”. Merită subliniat faptul că acest lucru nu are nicio legătură cu investigația consilierului special cu privire la ingerințele rusești în alegerile americane din 2016 și cu legăturile campaniei Trump cu  Federația Rusă. Aceasta s-a încheiat fără nicio altă acțiune împotriva lui Trump.

În conformitate cu regulile Senatului american, Donald Trump a fost chemat și i se va acorda un timp pentru a răspunde. Și în timpul procesului, se așteaptă ca senatorii să fie prezenți în cameră pentru toate procedurile și li se va interzice în mare parte să vorbească, chiar dacă trebuie să scrie întrebări pe care ar dori să i le adreseze.

Senatul a transmis încă de miercuri 15 Ianuarie articole de acțiune împotriva președintelui Donald Trump, punând capăt unui impas lunar și declanșând un proces care a început ziua următoare. Purtatoarea de cuvânt Nancy Pelosi a organizat o ceremonie de semnare chiar miercuri seară, la câteva ore după ce Senatul SUA a adoptat o rezoluție, în mare parte de-a lungul liniilor de partid, de a trimite articolele în cealaltă parte a Capitolului și de a numi echipa aleasă a democraților de manageri de luptă.

Pelosi a lămurit că i-a ales pe democrații care vor prezenta cel mai puternic caz posibil împotriva lui Trump ,atât în ​​mod substanțial, cât și procedural – Senatului. „Accentul se pune pe litigiu. Accentul este pus pe nivelul de confort în sala de judecată ”, a spus Pelosi, explicând echipa pe care a reunit-o. „Accentul se pune pe crearea celui mai puternic caz pentru protejarea Constituției noastre.”

Grupul s-a întâlnit miercuri pentru o primă întâlnire de planificare în subsolul Casei. Un anume Schiff fost procuror, transformat președinte al Comitetului de Informații al Camerei, și-a câștigat încrederea din toată lumea, în timp ce a argumentat cazul public împotriva lui Trump pentru rolul său în scandalul ce a implicat Ucraina.

Cu toate acestea, majoritatea Senatului s-a exprimat prin vocea lui John Thune  care i-a avertizat pe democrați că echipa de apărare a lui Trump va căuta și martori care să depună mărturie. „Dacă democrații decid că vor să cedeze sau să-l cheme pe John Bolton sau Mike Pompeo sau Mick Mulvaney sau oricine ar fi, atunci avocatul președintelui va dori să apeleze la lista martorilor”, a spus el miercuri.

Pelosi a susținut totuși că senatorii ar trebui să se concentreze asupra infracțiunilor lui Trump. „Președintele și-a încălcat jurământul de serviciu, a subminat securitatea noastră națională, a pus în pericol integritatea alegerilor noastre, a încercat să folosească procesul de creditare ca mașină a propriului său ATM”, a spus Pelosi. „Acesta este ceea ce ar trebui să cerceteze senatorii.

Informații de ultimă oră 

Președintele Donald Trump a obținut în cele din urmă echipa juridică cea mai eficientă pentru a se apăra. Nu a fost nevoie decât de niciun proces de rejudecare.

Donald Trump are o imagine impecabilă a unui mogul imobiliar, vânzător în toată lumea și de fosta vedetă, construită de-a lungul carierei sale de om de afaceri onest.

Este de așteptat ca acest caz să fie unul de lungă durată din moment ce pentru că acuzarea și presa internațională îi este pe nedrept defavorabilă, pe deplin influențată de adversarii politici ce îl vor demis.


Se explică și de ce avocații apărării au intrat într-un ritm neobișnuit în acest caz încă de vineri iar câteva echipe de profil vor milita împotriva acestui caz. În câteva zile, pleiada de avocați vor lua cu asalt toate aceste acuzații și tot ei vor deține rolul central pe podeaua Senatului în timp ce milioane de americani vor privi fascinați la tot acest show.

Oricum, Senatul va avea ultimul cuvânt în acest proces politic, dar cu numai 47 de voturi din 100 democraţii au slabe speranțe să obţină destituirea preşedintelui.

Sursa foto: https:// google.ro

Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here