Comunitatea internațională a convenit asupra unui plan privind pacea în Libia

0
183
European Union's Foreign Policy Chief Josep Borrell, German Foreign Minister Heiko Maas, German Chancellor Angela Merkel, United Nations Secretary-General Antonio Guterres and U.N. Envoy for Libya, Ghassan Salame attend the Libya summit in Berlin, Germany, January 19, 2020. Bundesregierung/Guido Bergmann/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Comunitatea internațională a convenit asupra unui plan privind pacea în Libia, care include menținerea embargoului asupra armelor și încetarea ingerințelor străine. Statele care au participat la conferință, printre care se numără și Rusia și Turcia, care susțin părți aflate în opoziție, au fost de acord să nu mai susțină părțile implicate în conflict.Viitorul este unul destul de incert.

Comunitatea internațională a convenit duminică, în cadrul unei conferințe desfășurate la Berlin, asupra unui plan de pace pentru Libia, care include menținerea embargoului asupra armelor și încetarea ingerințelor străine.

Cu toate acestea, consecințele acestui angajament luate la acest summit internațional de la Berlin sunt binevenite deoarece există un armistițiu de încetare a luptelor dintre cele două tabere. Iar aceste prerogative rămân incerte din moment ce. tocmai cei doi rivali direcți, Fayez al-Sarraj, șeful Guvernului din Uniunea națională (GNA) recunoscut de ONU la Tripoli și rivalul său care controlează estul Libiei Khalifa Haftar au refuzat să se întâlnească în cadrul conferinței sub egida ONU.

De altfel, până şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a recunoscut că, dacă conferința ar fi fost „foarte utilă”, decalajul a rămas mare între cei doi bărbați. „Este clar că până acum nu am reușit să lansăm un dialog serios și stabil între ei”, a declarat acesta pentru reporterii prezenţi la Berlin.

„Micul pas înainte „

Atât Lavrov, cât și cancelarul german Angela Merkel, gazda conferinței, au vorbit despre un „mic pas înainte”, recunoscând totuși că au mai rămas multe de făcut pentru a obține pacea. Avansul principal al ședinței de la Berlin cu liderii convocaţi din unsprezece țări, începând cu Rusia și Turcia, care joacă un rol esențial în Libia, au subliniat într-o declarație comună „că nu există o soluție militară pentru conflict „, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Toți participanții s-au angajat să renunțe la ingerințele în conflictul armat sau afacerile interne ale Libiei”, a declarat Guterres, în timp ce Turcia susține militar GNA, iar Rusia, în ciuda negărilor sale este suspectată că-l sprijină pe mareșalul Haftar, alături de Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, participanții au promis că vor respecta definitiv embargoul livrărilor de arme în Libia, decretat de ONU încă din anul 2011, dar rămas în mare parte un document mereu încălcat. De la reluarea luptelor dintre taberele rivale din Libia în aprilie 2019, peste 280 de civili și 2.000 de combatanți au fost uciși și, potrivit ONU, peste 170.000 de locuitori au luat calea exilului.

Țara este în haos și afectată de violență și luptele de putere de la căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011. Șeful statului francez, Emmanuel Macron, suspectat de aliații săi europeni de a se separa de voinţa comună internaţională, îl sprijină pe mareșalul Haftar, i-a cerut să înceteze să trimită milițieni și turci militari sirieni pentru a sprijini GNA.

„Preocupare puternică” 

„Trebuie să vă spun despre preocuparea mare care inspiră sosirea luptătorilor sirieni și străini în orașul Tripoli, trebuie să se oprească”, a spus diplomatul francez.

O reuniune între reprezentanții militari ale celor două tabere ar trebui să aibe loc „în zilele următoare”, potrivit ONU, pentru a transforma această stare acalmie într-una de încetare „permanentă”, după cum au solicitat participanții la summit-ul de la Berlin.  Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a vorbit despre „progresele” înregistrate la Berlin spre „o încetare completă a focului”, chiar dacă „există încă întrebări” cu privire la capacitatea comunității internaționale de a verifica realitatea de pe teren.

Pentru Emadeddin Badi- expert la Institutul din Orientul Mijlociu- rezultatul summitului este destul de „dezamăgitor”, având în vedere „importanța liderilor” prezenți. Prețul petrolului a crescut luni după-amiază, cu peste 1% pe piețele din Asia, din cauza îngrijorării pentru aprovizionarea cauzată de blocarea principalelor terminale de petrol din estul Libiei de către forțe pro-Haftar.

Se va recurge la forța internațională?

Multiple derapaje sunt raportate aproape zilnic, inclusiv în ziua summit ului la sud de Tripoli. Iar tabara Haftar a blocat exporturile de petrol din Libia, singura sursă reală de venit a țării, în ajunul summitului de la Berlin. În acest context, șeful GNA a cerut duminică trimiterea în țara sa a unei „forțe militare internaționale” sub egida ONU.

Misiunea sa ar fi să „protejeze populația civilă”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell, reținând observații similare în această săptămână. Câțiva lideri, inclusiv șefi ai guvernelor italiene și britanice au declarat că au fost deschişi duminică la ideea de a trimite o misiune internațională sau chiar o forță, pentru a ajuta la garantarea încetării focului odată că va fi aprobat între cele două tabere. Țările UE au început deja de luni 20 Ianuarie să dezbată soluţii în acest delicat domeniu la Bruxelles.

Sursa foto  : https://google.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor şef al platformei media independente Criteriul Naţional

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here