Procesul pentru destituirea preşedintelui SUA Donald Trump va debuta astăzi

0
114

Procesul pentru destituirea presedintelui Donald Trump va debuta astăzi 21 Ianuarie 2020 în Senatul american. Trump este cel de al treilea lider de la Casa Albă care este supus unei astfel de proceduri.Datele acestui proces

Trump va avea de înfruntat două capete de acuzare – abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului  în scandalul legat de presiunile pe care liderul de la Casa Albă le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie ce-l viza pe Joe Biden, potenţialul său contracandidat la funcţia pe care o deţine în prezent.

Astfel,conform acuzaţiilor democraţilor  Donald Trump ar fi exercitat presiuni cu scopul de a obţine un câştig personal prin blocarea unui ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în conflict deschis cu Federaţia Rusă.

După dezvăluirea acestui ipotetic şantaj, Donald Trump ar fi obstrucţionat ancheta Congresului, interzicându-le până şi propriilor consilieri să depună mărturie sau să furnizeze aceste aşa-zise documente.

Cu toate acestea, în vâltoarea acestei cabale şi campanii ofensive întreţinute de aliaţii democraţilor prin toate mijloacele mass-mediei, republicanii deţin majoritatea în Senat şi tot ei sunt cei care fac regulile jocului. Astfel, aceştia nu s-au sfiit să îşi anunţe intenţia de a-l salva pe Trump.

În vederea destituirii este necesară o majoritate de două treimi a Senatului, adică 67 de senatori din cei 100. Republicanii au 53 de locuri, democraţii 45 şi 2 senatori sunt independenţi, ceea ce înseamnă că, la un calcul simplu c-ar trebui ca 20 de republicani să voteze pentru ca Trump să fie destituit, cu condiţia ca toţi democraţii şi cei doi independenţi vor vota aşa cum se aşteaptă, împotriva lui Donald Trump.

Data şi locul desfăşurării ostilităţilor

Procesul va începe la ora 13:00 (20:00, ora României), tot în această zi urmează ca să fie stabilite şi votate programul şi structura.Cu siguranţă , tot acest proces va fi de lungă durată, estimarea specialiştilor ar fi în jurul a mai multor săptămâni şi ar urma să se deruleze în fiecare zi, de luni până sâmbătă, între orele 13:00 şi 18:00 (20:00 – 01:00, ora României).

Există chiar anumite scenarii cu privire la structura acestui proces. De exemplu, presa americană a citat faptul că, dacă se va urma structura de la procesul de destituire a lui Bill Clinton, ceea ce s-a anunţat că se doreşte să se facă, doar pledoariile de început vor dura 10 zile, în timp ce pentru audieri ar fi alocate aproximativ 3 zile. Acestea se pot derula, cu condiţia ca ambele taberesă aleagă utilizarea a timpului alocat.

De altfel, Senatul american deţine posibilitatea să discute documentele din anchetă şi să audieze şi martori.

Declaraţiile republicanilor pre-eveniment

De aceea, tocmai această declanşare a procedurii de destituire şi grăbirea votului  din Camera Reprezentanţilor ce este pe deplin controlată de către democraţi l-au găsit pe Trump în plină campanie.Astfel, el a folosit prilejul să atace justificat tabăra adversă, acuzând democraţii că vor să-l destituie din „ură, furie şi invidie”. Mai mult decât atât. liderul american le-a amintit faptul că el a facut America măreaţă din nou, a creat locuri de muncă şi e susţinut de „zeci de milioane de americani”.

Chiar şi colegii de partid i-au luat apărarea, unii mergând până la a-l compara cu Iisus, doar că situaţia lui Trump ar fi mai rea.

„Când Iisus a fost acuzat în mod fals de trădare, Pilat din Pont i-a dat lui Iisus ocazia să-i confrunte pe acuzatorii săi. În timpul acestui simulacru de proces, Pilat din Pont i-a acordat lui Iisus mai multe drepturi decât i-au acordat democraţii preşedintelui în această procedură”, a fost declaraţia republicanului Barry Loudermilk, congresman al statului Georgia.

 

Numai că, tocmai ceea ce a omis acest politician e faptul că Trump a fost invitat în faţa Camerei Reprezentanţilor să depuna marturie, însă a refuzat.

Avocaţii lui Trump au transmis în scris punctul de vedere, susţinând că procedura este nu numai neconstituţională, dar şi „un atac periculos la dreptul americanilor de a-şi alege în mod liber preşedintele”.Apărarea lor se bazează pe faptul că „preşedintele nu a făcut nimic greşit”, iar ucrainenii nu s-au plâns că ar fi fost şantajaţi şi că abuzul de putere nu poate fi motiv de destitutire, aşa cum a titrat CNN.

De altfel, într-o apariție publicată pe „Fox and Friends” derulată în ziua de luni 20 Ianuarie, o altă echipă juridică recent anunțată a președintelui, Robert Ray, a extins argumentul. „Niciodată în istoria noastră nu a existat o acuzație a unui președinte fără nici măcar o afirmație că a fost comisă o infracțiune și că, în condițiile date, asta nu are legătură cu principiile fundamentale care provin din Constituția însăși”, a spus Ray.

Un proces-verbal democrat lansat, de asemenea, în weekend, respinge planul central al apărării lui Trump – că trebuie săvârșită o crimă ce se poate incrimina înainte ca un președinte să poată fi pus în libertate. Documentul spune că fondatorii au înțeles sintagma „înalte crime și infracțiuni”ce ar însemna „fapte săvârșite de oficiali publici care aduc prejudicii grave ordinii constituționale”. Președintele pentru informații din cadrul Casei Reprezentanţilor  Adam Schiff a criticat poziția efectivă a președintelui potrivit căreia abuzul de putere – subiectul primului articol de acțiune – nu este o infracțiune impecabilă.

Sursa foto : https ://google.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-şef al platformei media independente Criteriul Naţional

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here