Uniunea Europeană nu va face „niciodată” compromisuri care să afecteze integritatea pieței sale unice

0
94
on the left Leo Varadkar with Michel Barnier

Acest lucru a fost declarat prin vocea negociatorului șef al UE Michel Barnier care a avertizat  spunând că Marea Britanie trebuie acum să se confrunte cu realitatea după ce a subestimat consecințele procedurii Brexit.

Declaraţii tranşante, fără echivoc

Plecarea Marii Britanii din UE ar putea să se încheie nedorit, cu o rupturăce se va oficialiya cât de curând,la sfârșitul anului, dacă cele două părți nu vor putea fi de acord cu relațiile viitoare până atunci, a avertizat astăzi 27 ianuarie, negociatorul şef al UE Michel Barnier.

Barnier a spus că „Brexit-ul nu va pleca”.Vorbind la Dublin în cadrul unei conferințe de presă cu premierul irlandez Leo Varadkar, Barnier a avertizat, de asemenea, că va trebui să fie pus în aplicare acordul privind frontiera dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Varadkar a spus că va trebui să fie verificate mărfurile care provin din Marea Britanie continentală în Irlanda de Nord.

Primul ministru britanic Boris Johnson a insistat în mod repetat că nu vor fi necesare verificări, în ciuda faptului că un punct crucial este să ajungă la un acord de retragere cu UE.„Vom urmări îndeaproape implementarea acesteia”, a spus Barnier.

Oficialii UE consideră că punerea în aplicare a „protocolului” pe Irlanda de Nord este o condiție necesară pentru un acord comercial cu Marea Britanie.

Vorbind despre începerea negocierilor cu privire la viitoarea afacere comercială, Barnier a spus că este timpul pentru „a doua rundă Brexit”, dar a avertizat că „timpul este foarte scurt”.

„Dacă nu avem niciun acord, nu va fi o afacere ca de obicei și status quo. Trebuie să ne confruntăm cu un risc de o margine de stâncă, în special pentru comerț”, a spus oficialul european.

„Nu avem timp să pierdem cu nicio polemică și să folosim acest timp pentru a reconstrui această prietenie, această relație”, a adăugat Barnier.

Politicianul francez a declarat că va prezenta un proiect de mandat de negociere pentru discuțiile comerciale cu statele membre ale UE luni viitoare, după ce Marea Britanie va părăsi în mod oficial UE acest vineri (31 ianuarie).Statele membre vor fi apoi de acord cu mandatul de negociere pentru Comisie în cadrul unei reuniuni ministeriale din 25 februarie.

UE și Marea Britanie ar avea atunci mai puțin de 11 luni pentru a negocia un acord până la sfârșitul anului, care este momentul în care se va termina perioada de tranziție Brexit.În perioada de tranziție, regulile și obligațiile UE încă se aplică Regatului Unit, care nu vor fi reprezentate în instituțiile UE.

Barnier a declarat că accesul pe care îl vor avea bunurile britanice pe piața unică depinde de nivelul angajamentului său de a păstra condiții de concurență echitabile cu UE.

În perioada de tranziție, regulile și obligațiile UE încă se aplică Regatului Unit, care nu va fi reprezentate în instituțiile UE.Barnier a declarat că accesul pe care îl vor avea bunurile britanice pe piața unică depinde de nivelul angajamentului său de a păstra condiții de concurență echitabile cu UE.

„Este alegerea Marii Britanii”, a spus Barnier reporterilor.

UE dorește să se asigure că Regatul Unit nu boicoteze blocul, aşa zisul monolit european.

Marea Britanie va deveni prima țară care va ieși din UE, vineri, la miezul nopții, încheind aproape cinci decenii de aderare la UE.Deputații din Parlamentul European vor vota miercuri seara acordul de rupere de Europa, iar consimțământul necesită o majoritate simplă.

Vineri, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului UE, Charles Michel, și președintele parlamentului UE, David Sassoli, sunt așteptați să facă o declarație de presă cu privire la plecarea Regatului Unit.

Echipa Britannia

Purtătorul de cuvânt al Johnson a declarat luni că negocierile britanice post-Brexit vor fi conduse de o echipă formată din 40 de oficiali cunoscuți drept „Taskforce Europe”.Echipa va raporta lui Johnson și va fi condusă de David Frost, care a condus, de asemenea, negocieri cu Bruxelles cu privire la Brexit.

Rămâne emblematică declaraţia lui Barnier care a subliniat că „acordul de retragere trebuie aplicat cu rigurozitate și disciplină de toate părțile”.

 

Sursa foto : https://google.com

Sinteza acestei ştiri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor şef al platformei media independente Criteriul Naţional

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here