CCR interzice procurorilor să folosească drept probe înregistrările obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională

0
272

CCR interzice procurorilor să folosească drept probe înregistrările obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională. Curtea a admis o excepție de neconstituționalitate ridicată de fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Fostul membru PSD a fost condamnat zilele trecute la 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție în care este acuzat că a primit mită peste 62.000 de lei.

 

Curtea Constituţională a admis cu majoritate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că dispozițiile articolului 139 alineatul 3 din Codul de procedură penală sunt constituționale numai „în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”, potrivit unui comunicat al CCR.

Excepția a fost ridicată de fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, condamnat luni, 3 februarie, la 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție în care este acuzat că a primit mită peste 62.000 de lei. La cererea lui Zgonea, Tribunalul București a ridicat excepția de neconstituționalitate la data de 31 mai 2018.

Articolul 139 alineatul 3 din Codul de procedură penală are următorul conţinut:

„Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.”

Pe de altă parte, CCR a declarat constituţional articolul 11, alineatul 1, litera d) din legea SRI nr.51/1991:

„(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate:

(…)

d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni.”

În urma acesteia, SRI nu mai poate sesiza procurorii cu interceptari pe mandate de siguranță națională.Sunt, astfel, puse în discuție și dosarele de crimă organizată, trafic de droguri, trafic de persoane sau criminalitate cibernetică, au explicat specialiștii pentru portalul de știri Digi24.ro.

Sursa foto : https ://google.com

Departamentul Știri interne Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here