Partidul naţionalist irlandez de stânga Sinn Fein a cerut să fie cooptat în viitorul guvern

0
209

Partidul naţionalist irlandez de stânga Sinn Fein a cerut să fie cooptat în viitorul guvern, după ce la alegerile legislative desfăşurate sâmbătă a ajuns la egalitate cu celelalte două principale partide irlandeze, un succes electoral obţinut cu ajutorul voturilor tinerilor şi ale persoanelor care nu au profitat de pe urma creşterii economice.

Sinn Fein, partidul naționalist irlandez de stânga, a câștigat votul popular la alegerile generale desfăşurate sâmbătă 8 Februarie. De altfel acest partid era considerat în trecut ramura politică a fostei Armate Republicane Irlandeze (IRA). În aceeste condiţii aproape şi-a dublat procentele faţă de ultimul scrutin desfăşurat cu patru ani în urmă. Însă la împărţirea celor 160 de mandate ale legislativului de la Dublin ar putea ajunge în urma cel puţin a unuia din celelalte două mari partide, întrucât Sinn Fein a avut un număr mai mic de candidaţi

Prezenţa la vot din toate cele 39 de circumscripții din Irlanda a fost redusă,dar cu toate acestea Sinn Fein a primit 24,5 la sută din primele voturi de preferință, aproape dublându-şi voturile de la ultimele alegeri din 2016. Acest partid de sorginte extremistă a depășit partidul de opoziție al Fiannei Fail care a câștigat un procent de doar 22,2 la sută, precum și cel al al premierului în exerciţiu Leo Varadkar care a fost răsplătit cu numai 20,9 la sută din sufragii.

O analiză atentă asupra acestui vot

În timp ce obiectivul principal al Sinn Féin este reunificarea Irlandei cu provincia britanică Irlanda de Nord, sondajele de opinie sugerează că susținătorii au fost motivați mai mult de îngrijorările cu privire la sectorul sănătății cât și la prroblema locuințelor decât la unitatea irlandeză. Puterea de centru-dreapta din Irlanda a scăzut de când o criză financiară profundă a obligat guvernul să solicite ajutor financiar de la Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional.

În 2007, la ultimele alegeri anterioare acelei crize, Fine Gael și Fianna Fáil au câștigat 68,9% din voturi. Această cotă a scăzut constant în cele trei alegeri ulterioare: la 53,5% în 2011, 49,8% în 2016 și 44% în alegerile de sâmbătă, potrivit sondajului exit-poll. Amploarea creșterii Sinn Féin a fost evidentă în cartierul general al actualului prim ministru domnul Varadkar. Primul ministru a câștigat cel mai mare număr de voturi în 2016, dar s-a clasat sâmbătă pe locul al doilea, depășit de candidatul Sinn Féin, a cărui pondere a crescut la 28,5% de la 14,4%.

Districtul alege patru parlamentari, iar domnul Varadkar a obținut un loc în noul parlament. Sinn Féin a beneficiat, de asemenea, de tranziția către o nouă generație de lideri, după ce conflictul s-a încheiat în mare parte în anul 1998, odată cu semnarea acordurilor de pace din Vinerea Mare, care au fost intermediate de guvernele din Statele Unite ale Americii, şi Irlanda.

Liderul de mult timp, Gerry Adams, se credea că a fost un membru principal al IRA, acuzație pe care a negat-o. Doamna McDonald în anul 2018 a reușit să-l detroneze pe domnul Adams după ce, conform unor surse ar fi fost forţat să renunțe la conducerea partidului. Spre deosebire de domnul Adams, care a vorbit cu un puternic accent nord irlandez, doamna McDonald este din Dublin, capitala Irlandei și a intrat în politică după acordul de pace.

În concluzie, Sinn Fein a câștigat votul popular, stabilit pentru câștigul istoric al partidului de stânga ce a crescut atât în campanie dar mai ales în aceste alegeri, după o campanie care s-a concentrat pe asigurarea mai multor locuințe sociale și o mai bună asistență medicală.

 

Sursa foto : https ://google.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor şef al platformei media independente Criteriul Naţional

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here