România se pregătește pentru primele cazuri de coronavirus

0
119

România se pregătește pentru primele cazuri de coronavirus.

După răspândirea coronavirusului în Lombardia și Veneto-două regiuni din Italia în care trăiesc mii de români, Ministerul Sănătăţii impune controale dure la frontieră şi susţine că poate înfiinţa mai multe centre de carantină pentru cei care au fost în zonele afectate. Sunt, totuşi, şi câteva breşe care ar putea crea probleme în combaterea răspândirii virusului.

Explozia bruscă a coronavirusului în Lombardia şi Veneto, zone intens populate de românii stabiliţi  Italia, a adus în stare de alertă maximă Ministerul Sănătăţii (MS), care încearcă să ia o serie de „măsuri suplimentare pentru limitarea şi prevenirea posibilelor îmbolnăviri respectivul virus”.
Concret, toţi românii care vin în ţară din cele două regiuni din Italia vor fi plasaţi automat în carantină timp de 14 zile în România, indiferent dacă prezintă sau nu simptome, a comunicat instituţia. „România ar putea fi mai expusă la apariţia de cazuri de infecţie cu noul coronavirus pe teritoriul naţional din cauza dinamicii călătoriilor cetăţenilor români pe rutele terestre şi aeriene dintre cele două ţări (România şi Italia – n.red.) ”, îşi motivează Ministerul Sănătăţii măsurile luate.
Responsabilii din Sănătate au cerut suplimentarea  măsurilor de control şi prevenire a infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime, fluviale şi aeriene. În plus, autorităţile sanitare vor asigura „personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialişti din cadrul direcţiilor de sănătate publică, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi sanitare”.
Secretarul de stat Nelu Tătaru spune că nimeni nu poate „fenta” carantina, dacă se întoarce din zonele afectate de coronavirus.
Personalul de la graniţele României a fost suplimentat, iar autorităţile au liste, de la consulatele româneşti din Italia, cu românii stabiliţi în această ţară, mai spune secretarul de stat Nelu Tătaru, care dă asigurări că nimeni nu se poate întoarce din zonele afectate de coronavirus în Italia fără să ajungă în carantină.
Secretarul de stat Raed Arafat ne-a declarat că, dacă situaţia o cere, autorităţile sanitare sunt gata să deschidă mai multe centre de carantină pentru persoanele suspectate că au contactat coronavirusul. „Noi spererăm să nu fie nevoie, dar avem capacitatea de a înfiinţa noi astfel de centre. Fiecare judeţ şi-a desemnat un centru pentru carantină, mai ales judeţele care au graniţe”, a precizat Raed Arafat.

În prezent există un centru de carantină la Bucureşti în care pot fi găzduiţi 100 de suspecţi şi în care sunt internaţi, în prezent, cei şase români care au fost pe nava Diamond Princess şi care au ajuns în ţară în cursul zilei de sâmbătă cu un avion militar.Tot aici şi-au făcut carantina şi cei doi români care au ajuns în România după ce au fost în epicentrul epidemiei de coronavirus, Wuhan.
Noi spererăm să nu fie nevoie, dar avem capacitatea de a înfiinţa noi astfel de centre.” Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

Sursa foto: https:// google.ro
Sinteza acestei știri a fost realizată de către departamentul știri interne a platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here