5 greşeli de evitat când cumpărăm încălţăminte pentru copii

0
83

O pereche bună de încălţăminte pe care copilul să o poarte cu plăcere şi să se simtă confortabil cu ea este foarte importantă. Aceasta îi poate proteja copilului picioarele de diverse elemente în aer liber, iar potrivirea şi stilul adecvat îl vor împiedica de la a cădea sau de la a se împotmoli. 

Chiar dacă încălţămintea este absolut necesară mai ales în spaţiul exterior, ştiaţi că în perioada în care copilul face primii paşi şi învaţă sau meargă, precum şi în primii ani ai vieţii este foarte important ca acesta să meargă desculţ cât mai mult timp cu putinţă? Oasele şi muşchii din picioarele copilului sunt încă în perioada de dezvoltare şi se vor dezvolta pe deplin până spre perioada adolescenţei târzii. Lăsându-i să meargă desculţi, veţi încuraja astfel dezvoltarea naturală a picioarelor, acestea nemaifiind încorsetate de un anume tipar sau material rigid care îi încorsetează piciorul.

Cu toate acestea, atunci când copilul se arata capabil de a merge în aer liber, când doreşte să alerge în parc sau să ieşiţi la o plimbare în familie, va trebui să investiţi într-o pereche de pantofi pentru a-i purta în diverse condiţii. În cazul în care pantofii vin într-o mare varietate de dimensiuni şi modele, există o serie de aspecte pe care trebuie să le luaţi în calcul pentru a face alegerea potrivită şi, deşi nu există un pantof perfect care să se potrivească fiecărui copil, există unele greşeli pe care părinţii le fac atunci când aleg pantofii pentru copilul lor, greşeli pe care ar trebui să le cunoaşteţi pentru a face tot posibilul să le evitaţi. Iată cele mai comune cinci greşeli pe care le fac părinţii atunci când aleg încălţămintea copiilor lor. 

Cumpărarea unor modele de încălţăminte care sunt prea mari pentru picioarele copiilor

Pe măsură ce copiii mici fac rapid trecerea de la o mărime a pantofilor la alta pentru că ritmul de creştere este unul accelerat, părinţii sunt adesea tentaţi să cumpere pantofi care sunt de una-două dimensiuni mai mari pentru a economisi bani şi pentru a evita să facă mai multe vizite la magazin pentru a căuta alte şi alte perechi de încălţări potrivite. Cu toate acestea, purtarea pantofilor prea mari va face că piciorul copilului dvs. să se mişte în pantof, să aibă prea multă libertate în interior, iar călcâiul se va desprinde de talpa pantofului şi va creşte astfel riscul ca purtătorul să se împiedice şi chiar să cadă. 

Soluţia este una evidentă: întotdeauna trebuie să aveţi în vedere faptul că copilul trebuie luat cu dvs. la un magazin specializat în încălţăminte pentru copii, iar acolo aveţi cu siguranţă un profesionist care va şti să măsoare în mod corespunzător picioarele copilului şi să vă  recomande încălţămintea adecvată. De reţinut că se aplică o regulă a piciorului mare care spune că trebuie să existe un spaţiu rămas de un deget de la capătul pantofului până la cel mai lung deget de la picioare. Odată aleşi pantofii potriviţi, aceştia nu vor fi purtaţi până uitaţi de ei; mărimea trebuie verificată din nou la fiecare şase până la opt săptămâni pentru a vă asigura că pantofii încă se potrivesc, iar copilul nu a crescut prea mult şi are deja alte nevoi.

Cumpărarea unor modele de încălţăminte prea îngustă

Încălţămintea prea îngustă poate duce la apariţia băşicilor pe părţile laterale ale picioarelor, precum şi la rănirea unghiilor de la picioare. Alunecarea constantă a degetelor de la picioare poate duce, de asemenea, la formarea de bătături în talpa. Când cumpăraţi încălţăminte pentru copilul dvs., asiguraţi-vă că pantoful este la fel de lat că piciorul copilului; este important ca acesta să nu fie nici prea larg, nici prea îngust, pentru că piciorul să se aşeze perfect în locul care îi este destinat. 

Cumpărarea pantofilor fără fixare a gleznei

Încălţămintea care nu fixează bine gleznă, cum ar fi papucii, poate duce la alunecări şi nu oferă  nicicum sprijinul de care are nevoie copilul mai ales atunci când se joacă şi aleargă. Copiii sunt într-o continuă mişcare, iar orice gest poate duce la răni grave dacă piciorul nu este controlat cum trebuie. Fără fixarea gleznei de către încălţările purtate, copilul va tinde să-şi folosească degetele de la picioare pentru a se prinde de pantofi încercând în acest fel să prevină căderea. Astfel, copilul face o serie de eforturi inutile cu degetele de la picioare care pot provoca diverse răni fie la unghii, fie la nivelul gleznei, fie altele prin riscul ridicat de a cădea. Încălţămintea cu curele sau catarame peste glezna este cea mai bună din acest punct de vedere, aceasta împiedicând piciorul să se mişte în interiorul pantofului şi oferind astfel un sentiment mai bun al propriocepţiei (senzaţia de echilibru în interiorul corpului).

Alegerea materialului incorect

Copiii stau mult mai mult încălţaţi în comparaţie cu adulţii, aşa că evitaţi să cumpăraţi încălţăminte din cauciuc sau din material plastic care să capteze umezeală în pantof. Acest lucru va face în primul rând ca picioarele copilului să fie mirositoare şi creşte şansele să apară infecţia fungidă a pielii. În schimb, căutaţi încălţăminte realizată din material respirabil, cum ar fi pielea sau plasa, care să permită circulaţia aerului în interiorul pantofului, menţinându-se astfel picioarele reci şi uscate.

Cumpărarea unor pantofi la modă

Balerinii, tocurile înalte sau alte modele de încălţăminte la modă pot fi adorabile, dar acestea pot să nu fie cele mai bune tipuri de încălţăminte pentru copiii care încă învaţă să meargă sau care aleargă foarte mult, sunt într-o continuă mişcare. Alegeţi modele de încălţăminte care fac copilul să se simtă confortabil, care se potrivesc piciorului, nu pe cele care doar arată frumos, dar cu care copilul nu se poate mişca în deplină libertate. 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here