O vacanță reușită cu cel mic: 5 sfaturi utile

0
201

O călătorie cu cel mic, indiferent dacă are doar câteva luni sau a crescut deja mai mult, are permanent provocări datorită unor detalii de care trebuie întotdeauna să ținem cont. Bagaje, scutece, medicamente….cum scăpăm de atâtea griji pe care le avem înaintea plecării, astfel încât să nu fim mereu cu gândul la ce am uitat acasă sau la ce mai trebuie să achiziționăm pe parcurs?

Deși surprize pot să apară mereu, o organizare riguroasă făcută din timp a detaliilor este cea mai sigură modalitate de a ne feri de bătăile de cap ce pot să apară la drum sau în concediu. 

Indiferent dacă alegi să călătorești cu mașina sau avionul, iată câteva sfaturi care te pot ajuta pentru planificare, astfel ca vacanța cu cel mic să fie de fiecare dată o sursă de bucurie, și nu de griji inutile!

1. Alcătuiește separat bagajul celui mic față de cel al familiei

Vei fi astfel în control mai bun și atunci când are nevoie de lucrurile necesare pe drum, dar și atunci când sunteți pe plajă, pentru că vei ști de fiecare dată în ce compartiment din bagaj găsești ce e necesar. Cu cât cel mic e …mai mic, cu atât mai dificil va fi să te pierzi în detalii dacă nu te organizezi cum trebuie: pudra de talc, scutecele, pălăria de soare….toate ar trebui să aibă locul lor bine stabilit, pentru a nu fi o sursă de stres suplimentar în concediu sau pe drum.

2. Asigură-te că ai toate medicamentele 

Ia medicamentele de care crezi că va avea nevoie, pentru că la drum sau în vacanță nu știi niciodată ce situații noi pot interveni: rău de mașină sau avion, diaree, constipație, febră, arsuri solare, lovituri sau julituri. Pentru a fi sigură care sunt cele mai potrivite, discută cu medicul pediatru înainte de plecare ce ar trebui să conțină trusa medicală de călătorie a celui mic.

În acest fel vei afla și dacă are nevoie de analize specifice sau vaccinuri suplimentare față de cele pe care le are deja, în cazul în care alegeți o destinație mai exotică sau cu o cultură diferită de cea cu care cel mic a fost obișnuit. Obiceiurile alimentare diferite dintr-o țară străină pot fi o provocare chiar și pentru adulți, cu atât mai mult pot să nu fie acceptate de copii, care au preferințele lor bine stabilite.

În plus, o asigurare de călătorie, în cazul în care călătoriți peste hotare, este o recomandare nu doar pentru adulți, dar și o garanție pe care ca părinți o aveți pentru cel mic, pentru a fi scutiți de neplăceri de sănătate majore.

3. Completează trusoul celui mic 

În funcție de anotimp și destinație, alege:

– pălăria de soare, halatul de baie, loțiunea specială de protecție solară, jucăriile de plajă în cazul în care petreceți un concediu la mare;

– hanorac de ploaie și haine mai groase, indiferent de destinație;

– șervețele dezinfectante pentru mâini, cu siguranță va dori să pună mâinile în tot felul de locuri care îi vor stârni curiozitatea;

– uleiul de corp, pudra de talc și șervețelele de curățare dacă ai în grijă un bebe foarte mic;

– spirt, loțiuni de curățare și dezinfectare și pansamente pentru micile julituri sau răni superficiale pe care le poate suferi;

– lichide (lapte, ceai, apă) și o cutie specială cu mancare sau diverse snack-uri pe care le poate ronțăi, pentru că nu știi niciodată dacă apar întârzieri pe drum. Atenție, aici vorbim de produse cât mai naturale, fructe uscate, nuci, alune sau batoane cu cereale; evită sucurile dulci sau mai ales carbogazoase și încearcă să nu îl obișnuiești cu așa ceva, conținutul lor de zahăr poate doar să îi accentueze starea de agitație!

– în privința alimentelor (solide sau lichide) verifică exact la compania de transport aerian cât ai voie să iei cu tine în cazul unei călătorii cu avionul;

– suzeta și alte obiecte cu care copilul este obișnuit să adoarmă sau să le aibă în preajmă, cum sunt jucăriile sale de pluș preferate; atenție însă la obiectele ascuțite, la drum este mai bine să fie lăsate acasă!

– cărți sau obiecte preferate, dacă este de vârstă mai mare, și orice obiecte care îi plac și îl vor ține ocupat pe timpul călătoriei.

4. Achiziționează un scaun de călătorie

În cazul în care nu l-ai achiziționat deja, cumpără un scaun auto pentru copilul tău. Un scaun auto potrivit este cea mai sigură modalitate de a călători în siguranță cu cel mic și o măsură de protecție de care obligatoriu trebuie să ții cont. 

Alegerea potrivită a scaunului auto nu ar trebui să fie o problemă, pentru că îl poți alege în funcție de vârsta și greutatea copilului, nemaivorbind de preferințele sale de culoare. Pentru cei cu vârste foarte mici, între 0-9 luni si maxim 10 kg poți opta pentru varianta de scoică auto, care are avantajul că poate fi folosit atunci când călătoriți cu avionul sau pentru plimbările pe care le faceți atunci când nu sunteți în mașină, fiind detașabil și ușor de transportat datorită mânerului generos.

În plus, orice variantă de scaun pentru copii este prevăzută cu sisteme de protecție suplimentare, spații extinse pentru picioare sau tetiere reglabile ca înălțime, deci investiția într-un asemenea dispozitiv va fi oricum una pe termen lung. Majoritatea dintre cele disponibile pe piață sunt confecționate din materiale rezistente la uzură și care se pot detașa pentru a fi curățate ușor, așa încât ai o grijă mai puțin pe cap.

5. Bucură-te de fiecare etapă a călătoriei

Chiar și de cea de planificare! În fond, cu cât e mai minuțioasă cu atât îți va oferi mai mult timp pe care să îl petreci cu cei dragi atunci când sunteți departe.

Nici planificarea și nici călătoria în sine nu trebuie să fie o sursă de stres, nici pentru tine nici pentru cei mici, din contră, așa că asigură-te că vei trata toate aceste aspecte cu atenție dar și cu o oarecare detașare ca să nu devină o sursă de griji inutile. Multe din lucruri se pot achiziționa și pe parcurs în caz de nevoie, ce contează cel mai mult este că fiecare vacanță e unică, și făcută pentru a vă bucura de faptul că o petreceți împreună! 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here