Vapatul ajută până la 20.000 de persoane să renunțe la fumat conform estimărilor realizate de experți

Studiile realizate la University College London și Cancer Research UK arată că în jur de 18.000 de fumători au renunțat la acest viciu în 2015 datorită țigărilor electronice

0
223
stop fumat

Se pare că mii de oameni au folosit țigările electronice pentru a renunța la fumat în ultima perioadă. Estimările sunt rezultatul unui studiu realizat pentru a dovedi eficiența controversatelor țigări electronice în cadrul acțiunilor anti-fumat și a îmbunătățirii sănătății indivizilor din acest punct de vedere.

Studiile realizate la University College London și Cancer Research UK arată că în jur de 18.000 de fumători au renunțat la acest viciu în 2015 datorită țigărilor electronice. Studiile arată că numărul persoanelor care încercau să renunțe la fumat nu era foarte diferit de cifrele actuale sau precedente, însă cazurile în care s-a renunțat cu succes sunt mult mai multe în situațiile în care au fost folosite țigările electronice.

Alison Cox, cercetător în cadrul Cancer Research UK spune că: “Să renunți la fumat poate fi un proces foarte complicat. E important să ținem cont de faptul că susținerea din partea instituțiilor de prevenție anti-fumat este extrem de eficientă în toate cazurile.” Ea menționează faptul că țigările electronice pot avea un rol extrem de important în ajutarea fumătorilor care încearcă să renunțe și că țigările electronice și implicit lichidele cu care sunt încărcate sunt mult mai sigure decât tutunul, iar studiul realizat nu face decât să confirme efectul benefic pe care acestea l-au avut în cadrul renunțării la dependența atât de nocivă.

Numărul celor care mor în fiecare an din cauza fumatului este de aproximativ 100.000, întrucât fumatul este principala cauză în cazurile de cancer, care poate fi, însă, prevenită. Totodată, în jur de 2.8 de milioane de oameni se pare că folosesc țigări electronice.

Deși țigările electronice au fost și sunt considerate un instrument anti-fumat eficient, mulți cercetători și comercianți sunt îngrijorați de efectele pe care acestea le-ar putea avea în rândul nefumătorilor, al tinerilor și al adolescenților. Profesorul Robert West, membru UCL și participant în cadrul studiului, pune această problemă referitoare la faptul că Anglia pare a fi mult prea optimistă în ceea ce privește utilizarea țigărilor electronice ca tratament împotriva fumatului. Astfel, studiul realizat la UCL în colaborare cu Cancer Research UK nu face decât să confirme acțiunile luate de Marea Britanie în ceea ce privește aceste dispozitive.

Pe lângă afecțiunile pulmonare, țigările sunt una dintre importantele cauze pentru mai multe afecțiuni cardiovasculare. ”Să renunți la fumat este cel mai important pas pe care îl poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea inimii, iar noi știm că din ce în ce mai mulți oameni au început să utilizeze țigările electronice pentru a renunța la fumat.” spune doctorul Mike Knapton, director asociat al British Heart Foundation (BHF).

Ceea ce este și mai încurajator referitor la acest studiu este faptul că țigările electronice nu numai că ajută oamenii să renunțe la fumat cu mai puțin efort, ci cresc numărul celor care doresc să renunțe la acest viciu extrem de nociv pentru sănătatea plămânilor și a inimii.

Cu toate acestea, fiind dispozitive noi a căror acțiune nu a putut fi testată în timp, țigările electronice pot avea efecte nocive asupra plămânilor, nefiind considerate în totalitate lipsite de riscuri pe termen lung. Martin McKee, profesor al London School of Hygiene and Tropical Medicine, consideră că ar trebui să existe un grad de precauție când vine vorba de utilizarea în masă a țigărilor eletronice, întrucât acestea pot avea unele efecte asupra plămânilor. În ciuda popularității acestora în rândul celor care vor să renunțe la fumat, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că în luna August a anului trecut au fost depistate în SUA în jur de 100 de afecțiuni pulmonare despre care se crede că ar fi în strânsă legătură cu utilizarea de lichide de țigări electronice artizanale fabricate de traficanti de droguri. De asemenea, utilizarea acetatului de vitamina E în lichidele de țigările electronice de contrabanda pare să fi făcut mai multe victime în rândul utilizatorilor în ultimul an.

Însă odată cu reglementarea țigărilor medicinale ca dispozitive extrem de eficiente anti-fumat, acestea pot fi oferite pe bază de rețetă, fapt ce va putea reduce riscurile de utilizare excesivă sau incorectă a substanțelor folosite pentru vapat. Eficiența acestora în comparație cu alte metode adiacente nu poate fi trecută cu vederea, țigările electronice și produsele derivate având rezultate cu mult mai bune decât plasturii anti-fumat sau guma de mestecat, în special atunci când acestea sunt folosite împreună cu terapie comportamentală dedicată renunțării la acest viciu.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here