Cand si de ce sa apelezi la un psihiatru

0
134

Ajungem la medic in momentul in care suferim de probleme fizice, insa tulburarile psihice sunt si ele o realitate care nu poate fi negata. Din pacate, clinicile de psihiatrie Bucuresti nu sunt atat de populare in randul oamenilor deoarece exista o multime de prejudecati si temeri in randul oamenilor, iar afectiunile psihice sunt stigmatizate.

Din fericire insa, lucrurile merg in directia buna iar oamenii incep sa constientizeze nevoia consultului si tratamentului psihiatric.

Ce face, de fapt, psihiatria?


Contrar credintei populare, psihiatria nu trateaza oamenii nebuni. Aceasta ramura medicala se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor psihice, care pot avea o uriasa variatie.

Bolile psihice se pot manifesta prin pierderea memoriei, lipsa atentiei, pierderea randamentului la locul de munca, dereglarea somnului, nelinisti aparute fara motive reale, tristeti prelungite ce se transforma in depresie, teama de anumite elemente din jur, nevrozitate excesiva, etc.

De asemenea, problemele psihice pot fi manifestate si prin balbaiala sau diverse ticuri, aparute de cele mai multe ori la copii cu varste fragede.

Din fericire, multe dintre aceste probleme pot fi rezolvate, insa este nevoie de o interventie de specialitate.

Psihiatru sau psiholog?


Adeseori exista o confuzie intre psihiatru si psiholog. Multi oameni considera ca cei doi termeni definesc acelasi cadru medical, insa realitatea este cu totul si cu totul alta. Este adevarat ca ambii doctori au drept scop rezolvarea problemelor din zona psihicului, insa modul de tratament este total diferit.

Psihiatrul este o persoana cu diploma de medic, care s-a specializat in psihiatrie. Acesta poate sa prescrie tratament medicamentos si analizeaza problemele pacientului in amanunt, luand in considerare si starea fizica a acestuia.

Psihologul, pe de alta parte, se ocupa strict de psihicul uman. Acesta este absolvent al facultatii de psihologie si spre deosebire de psihiatru nu poate sa prescrie medicamente. Cu toate astea, poate sa ofere consiliere psihologica si sa descopere cauzele care au dus la aparitia problemelor.

Intrebari si raspunsuri despre psihiatru

1. Cand apelezi la un astfel de medic? In general, psihiatrul poate sa intervina in momentul in care apare deprezia, anxietatea, probleme legate de consumul de droguri sau de alcool, pierderi omenesti sau materiale, atacuri de panica, halucinatii, ganduri de sinucidere, tristete care dureaza o perioada lunga de timp, o perceptie distorsionata asupra vietii, etc.

2. De ce psihiatru si nu psiholog? Psihologul poate sa fie eficient, insa nu poate sa prescrie medicamente. Psihiatrul poate sa recomande efectuarea unor teste de laborator sau a unor teste psihologica si poate sa obtina o imagine completa si clara asupra pacientului. De cele mai multe ori, vizita la psihiatru este mai eficienta, tocmai datorita faptului ca acesta poate sa prescrie medicamente si poate sa ceara analize.

3. Care sunt cele mai uzuale tratamente pe care le foloseste un psihiatru? Exista o multime de tratamente, care pot include doar discutii si elemente psihoterapeutice sau pot sa se dezvolte in tratamente medicamentoase si chiar spitalizare. In general, inainte de alegerea unui tratament, psihiatrul incearca sa ii explice pacientului intregul proces prin care trebuie sa treaca si rezultatele pe care urmeaza sa le aiba.

4. Toti psihiatrii prescriu medicamente? Nu! Totusi, atunci cand situatia pacientului este foarte grava ( are depresie profunda, tulburari maniaco-depresive, atacuri de panica sau schizofrenie), medicamentele pot fi o solutie extrem de eficienta. Intotdeauna insa, medicamentatia este utilizata in asociere cu psihoterapia.

5. Cum alegi un psihiatru bun? In general, psihiatrul trebuie sa fie ales in functie de recomandarile medicului de familie, in functie de experienta pe care o are si in functie de modul in care te intelegi cu acea persoana. Inainte de a incepe orice forma de tratament cu un psihiatru este bine sa te asiguri ca acesta are specializarea care te poate ajuta, ca are un cost acceptabil pentru serviciile pe care le ofera si un cabinet in care poti ajunge cu usurinta.

Tratamentul psihiatric poate sa rezolve o multime de probleme si te poate scuti de o multime de probleme legate de stres sau diverse alte probleme sociale. Este important, asadar, sa iei atitudine atunci cand ai o problema si sa te asiguri ca ai gasit persoana potrivita care te poate ajuta.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here