Ce este horoscopul ?

0
204

Astrologia este studiul influentei pe care obiectele cosmice indepartate, de obicei stele si planetele, o au asupra vietii umane. Se spune ca pozitia soarelui, a stelelor, a lunii si a planetelor la momentul nasterii oamenilor (nu conceptia lor) le modeleaza personalitatea, le afecteaza relatiile romantice si le prezice averile economice, printre alte divinitati. Ceea ce stiu majoritatea oamenilor despre astrologie este ,,semnul lor”, care se refera la una dintre cele 12 constelatii ale zodiacului. Aceasta este o forma de astrologie cu semne solare, care este astrologia pe care se bazeaza horoscopurile ziarelor. Este probabil cea mai simpla forma, pentru ca nu este nevoie decat de data zilei de nastere a cuiva pentru a genera un horoscop cu semne solare. Multi astrologi va vor spune ca aceasta forma de astrologie este atat de simplista incat produce rezultate foarte limitate. 

Pentru o citire mai exacta, astrologii verifica sa vada ce semn a fost fiecare planeta in momentul nasterii. Planetele si semnele se combina cu alte elemente, cum ar fi casele si unghiurile, pentru a forma un profil complex si adesea foarte specific al personalitatii, vietii si perspectivelor viitorului unui subiect. Nu exista o singura teorie sau practica unificata de astrologie. Culturile antice si-au practicat propriile forme, unele combinandu-se si au evoluat in astrologia occidentala comuna de astazi. Culturile orientale continua sa-si exerseze propriile forme de astrologie: astrologia chineza, vedica si tibetana sunt printre cele mai cunoscute.

Chiar si in cadrul astrologiei occidentale, exista o diversitate considerabila de metode si filozofii. Unii impart astrologia dupa rezultatul final care este destinat:

  • Astrologia Mundana – Aceasta este folosita pentru a examina evenimentele mondiale si pentru a face predictii despre afacerile nationale, razboaie si economii.
  • Astrologia interogatorie – Aceasta ramura poate fi divizata in continuare, dar se refera, in general, la astrologia care incearca sa faca predictii sau analize specifice despre obiectivele sau evenimentele din viata subiectului.
  • Astrologia Natal – La asta se gandesc majoritatea oamenilor atunci cand se gandesc la astrologie. Astrologia Natal incearca sa faca predictii si analize pe baza datei nasterii unei persoane. Se bazeaza pe ideea ca tot ceea ce se intampla cu ceva este exprimat chiar de la acel lucru, cunoscut uneori drept Legea Inceputurilor (Burk, pg. 5).

Semnul oamenilor, sau semnul soarelui, este determinat de constelatia zodiacala in care s-a nascut soarele cand s-au nascut. Daca pare confuz sa te gandesti la soarele care se afla intr-o constelatie in orice moment, gandeste-te la stelele si planetele care sunt vizibile de pe Pamant, ca si cum ar exista pe o sfera uriasa care cuprinde planeta noastra. Aceasta este cunoscuta sub numele de sfera cereasca si este folosita de astrologi si astronomi deopotriva pentru a face masuratori lucrurilor pe care le vedem pe cer noaptea.

Pe masura ce Pamantul se invarte in jurul soarelui, soarele pare sa se miste peste Sfera Celesta, urmand o cale cunoscuta sub numele de ecliptica. In fiecare zi, soarele se misca aproximativ 1 grad de-a lungul eclipticii, care este compensat de axa de rotatie a Pamantului cu 23,5 grade. Aceasta variatie de grad este ceea ce reprezinta modificarile sezoniere ale cantitatii de lumina solara pe care o primeste Pamantul. In functie de perioada anului si de sistemul astrologic specific utilizat, soarele va avea un anumit semn ca fundal pe cerul zilei. Astrologii antici au descoperit acest lucru urmarind ce semn a crescut prima data noaptea si a stabilit ultima dimineata. Prin urmare, cand cineva spune: ,,Sunt un Leu”, asta inseamna ca soarele a fost in constelatia Leului in ziua in care s-a nascut persoana respectiva.

Multi astrologi impart ecliptica in 12 regiuni egale si atribuie nume zodiacale fiecarei diviziuni, desi diviziunile nu se aliniaza neaparat cu constelatia corespunzatoare. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de zodiac sideral si a fost dezvoltata de fapt in jurul anului 400 B.C. Alti astrologi folosesc zodiacul tropical, in care pozitia semnelor este legata de anotimpuri. Din cauza precesiunii Pamantului (practic, Pamantul ,,se zvacneste” usor pe axa sa, in timp ce se roteste), cele doua metode nu se potrivesc cu adevarat. Au facut-o acum aproximativ 2.000 de ani, dar acum constelatiile s-au schimbat considerabil pe cer.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here