PREMIERUL KOSOVAR a acuzat luni un diplomat american că a instigat la actuala criză politică

0
94

Premierul kosovar, Albin Kurti, a acuzat luni un diplomat american că a organizat căderea, în martie, a guvernului de coaliţie alcătuit cu două luni înainte în această ţară din Balcani, pentru a deschide calea semnării unui controversat acord cu Serbia.

Albin Kurti, un reformator de stânga care este premier interimar în aşteptarea formării unui nou guvern, a afirmat că Richard Grenell a exercitat o puternică „presiune” asupra partenerului său din cadrul coaliţiei pentru a-l determina să o părăsească, aruncând Kosovo într-o criză politică, transmite  AFP, citat de Agerpres.

El a făcut aceste afirmaţii în cursul unei videoconferinţe cu presa străină la Pristina.

Emisarul american, însărcinat anul trecut de preşedintele SUA, Donald Trump, cu delicatul dosar al relaţiilor dintre Serbia şi fosta sa provincie Kosovo, devenită stat independent, a fost „implicat direct” în răsturnarea guvernului pentru că dorea să ajungă la un acord între cele două ţări, ce ar fi dus la modificarea frontierelor, a acuzat Albin Kurti.

„Guvernul condus de mine a fost răsturnat doar pentru că ambasadorul Grenell este grăbit să semneze un acord cu Serbia, despre care cred că este foarte dăunător fiindcă include un schimb de teritorii”, a declarat prim-ministrul.

Un proiect a cărui existenţă a fost rapid dezminţită de emisarul american.

Pe Twitter, diplomatul a răspuns că „nu a avut loc absolut nicio discuţie despre schimbul de teritorii şi acest lucru nu a fost niciodată evocat de cineva în prezenţa mea”.

Preşedintele Statelor Unite l-a numit la sfârşitul lui februarie pe acest diplomat, atunci ambasador în Germania, în postul sensibil de director interimar pentru informaţiile naţionale (DNI).

Premierul kosovar şi susţinătorii săi afirmă că sunt victime ale manevrelor preşedintelui Hashim Thaci, un fost luptător de gherilă şi figură centrală a vieţii politice din Kosovo după încheierea războiului de independenţă (1998-1999).

Legislativele din octombrie au marcat înfrângerea foştilor luptători separatişti din PDK, dar mandatul preşedintelui Thaci, liderul acestora, se încheie abia în 2021.

Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului că instigat la o criză politică pentru a-şi păstra controlul asupra vieţii politice şi a finaliza proiectul, sprijinit de SUA, unui schimb de teritorii cu Serbia

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here