De ce sapunul este atat de important, in special in actual context

0
124

Este extraordinar de greu sa gasim produse de igienizare pentru maini in magazine in aceste zile, dar exista o multime de produse de baza eficiente. Este vorba despre banalul sapun, disponibil inclusiv in magazine online precum sanito.ro. Mai mult, aici este comercializat sapun profesional, de calitate, de la branduri foarte cunoscute precum Tork, Konga sau Asevi.

Sa stiti ca exista un secret putin cunoscut despre sapunul de moda veche, chiar daca este un produs generic. Fie ca vorbim despre sapun lichid sau spuma, acesta functioneaza mai bine decat dezinfectantul de maini pentru a elimina virusurile si bacteriile.

Cum ar putea fi posibil acest lucru?

Ei bine, este vorba despre chimie! Sapunul este un instrument simplu, dar extrem de eficient. Spalarea mainilor timp de cel putin 20 de secunde cu sapun spuma sau lichid functioneaza excelent pentru a scapa de virusuri sau bacterii. Cu milenii in urma, oamenii au descoperit ca pot combina grasimea animala cu saruri alcaline sau cenusa pentru a crea ceea ce numim acum sapun. Si aceasta combinatie a facut o treaba remarcabila la curatare. In ultimii ani, oamenii au descoperit ca alcoolul poate ucide bacteriile si virusurile precum noul coronavirus care a starnit o pandemie globala. Dezinfectantul de mana este alcatuit in mare parte din alcool, astfel incat agentii de igienizare au devenit o alegere populara, deoarece oamenii incearca sa ramana in siguranta in fata acestui coronavirus.

In timp ce solutiile de dezinfectare a mainilor pot neutraliza coronavirusul, acestea nu au o super-putere pe care nu o are sapunul. Din contra!

Sapunul perturba legatura lipicioasa dintre agenti patogeni si pielea utilizatorului, permitand patogenilor sa fie eliminati imediat. Nu numai ca neutralizati virusul cu sapunul, dar il si eliminati fizic de pe maini. Dezinfectantul nu face toate astea. Asadar, expertii in sanatate publica sunt foarte seriosi atunci cand va spun ca spalarea pe maini, in mod frecvent timp de cel putin 20 de secunde cu apa si sapun, ajuta la prevenirea raspandirii coronavirusului.

Desigur, si dezinfectantii au rolul lor si sunt mai buni decat nimic. Insa, daca aveti optiunea, folositi apa si sapun. In ceea ce priveste tipul de sapun, acesta este bun in orice formula. Poate fi sapunul de lux. Poate fi sapun generic. Nu trebuie sa fie sapun antibacterian. Toate sapunurile functioneaza la fel. Si sapunul nu functioneaza doar pentru acest virus. Functioneaza pentru a elimina multe alte virusuri si bacterii.

Utilizarea sapunului dateaza din cele mai vechi timpuri. Primele dovezi inregistrate privind utilizarea sapunului au fost inainte de 2000 i.Hr., in Orientul Mijlociu. Egiptenii antici au descris combinarea diferitelor grasimi vegetale cu saruri alcaline pentru a crea o substanta de curatare in jurul anului 1500 i.Hr..

Sapunul are doua parti chimice: un cap hidrofil, adica ii place sa se amestece cu apa, si o coada care este hidrofoba, adica ii place sa se amestece cu uleiuri si grasimi. Sapunul poate sa puna la punct diferentele chimice dintre apa si grasimi. Si asta il face atat de eficient. Apa nu trebuie sa fie la o temperatura anume. Folositi orice temperatura va este convenabila. Dezinfectantii pentru maini sunt o a doua optiune excelenta atunci cand nu aveti acces la apa si sapun.

Sapunul este totusi simplu, ieftin si incredibil de eficient.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here