El este Isacov, arhitectul preşedinte OAR care mutilează urbanistic oraşul Constanţa alături de primărie şi investitorii imobiliari  

0
1268

Constituția României-Articolul 30

1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
2) Cenzura de orice fel este interzisă.

 

El este Isacov, arhitectul preşedinte OAR care mutilează urbanistic oraşul Constanţa alături de primărie şi investitorii imobiliari

Acest articol a fost realizat de către Arhitect Chivu Andrei
Despre modul în care orașul port a fost dinamitat din punct de vedere urbanistic s-a tot discutat în ultimii ani, s-a și protestat, dar mai nimic nu s-a rezolvat. Degetele cetăţenilor ar fi îndreptate către primărie, așa este, primăria este cea care autorizează toți acești monștri care apar pe spații verzi și printre case, dar proiectele acestor monștri urbani sunt semnate de niște arhitecți iar construcțiile finanțate de niște dezvoltatori imobiliari, care sunt defapt niște samsari imobiliari cu capul pătrat şi ghidați în viață numai după câștiguri colosale în detrimentul locuitorilor care trebuie să suporte toate mutilările lor urbane.
Totul se învârte în jurul banilor, samsarii imobiliari sponsorizează prin diferite căi partidele politice și plătesc bani grei arhitecților (Isacov&asociatii) să obțină cât mai mult profit de la terenurile pe care le au în proprietate.
Un nou proiect rezidenţial în centrul Constanţei- DDN Global – prezentat de o publicaţie locală – detalii – mi-a atras atenția, nu doar pentru că este cred cea mai brutală mutilare urbană constănțeană după mall-ul din parc, dar proiectul este semnat chiar de arhitectul președinte al OAR Dobrogea, adică al Ordinului Arhitecților. Ca să mă fac mai ușor înțeles, acest ordin, denumire importată din franceză (l’ordre), este o instituție de stat dar non-guvernamentală (susținută financiar din cotizațiile membrilor). Ordinul este pentru arhitecți exact ce este baroul pentru avocați, adică este o asociație a arhitecților care profesează. Președintele ei este ales de membri ordinului, care desigur sunt toți arhitecți locali. Așa cum unii politicieni când ajung în vârf încep afacerile cele mai mari, așa se întâmplă și în domeniul medical poate unde unii șefi de spitale iau șpăgi tot mai mari, așa se întâmplă se pare și în domeniul arhitecturii unde din pix, acest ins, Mihai Isacov pur și simplu mutilează violent urbanistic orașul pentru binele propriului buzunar şi pentru că toţi sunt o gaşcă, având prieteni destoinici în comisia tehnică a primăriei.
Mutilare urbană vs. Modernizare urbană
Sunt de părere că unele cartiere centrale de case vechi de chirpici cu unul sau două nivele ar trebui la un moment dat să intre într-un proces de modernizare, adică să se transforme în cartiere rezidențiale moderne, dar acest lucru trebuie făcut după un masterplan la scară mare iar procesul poate dura zeci de ani, poate chiar un secol. La Constanţa, ce se observă, este o mutilare urbană, nu o dezvoltare urbană. Cine dorește să călătorească digital 3d pe google maps o poate face și observa câtă ordine volumetrică există în orașele vestice, eu am ales aproape la întâmplare un exemplu de provincie din Franța unde am fost relativ recent.
Scheleţii din şifonierul Isacovilor
 
Pe Mihai Isacov l-am întâlnit prima dată în 2015 cred, nu era președinte de ordin încă, dar a venit la primărie să susțină în dezbatere publică un PUZ (plan urbanistic zonal) pentru extinderea mall-ului din Tăbăcăriei propunând supra-etajarea parcării. L-am întrebat atunci, cu referire la construcţia mall-ului, care crede dânsul că ar fi impactul unei dominante comerciale care înlocuieşte un spatiu verde semnificativ din oras. Mi-a răspuns că „arată bine mall-ul”. Asta este gândire de urbanist „de succes constănțean”, cel care din postura de președinte OAR în special ar trebui să se opună vehement și principial mutilărilor urbane pe care chiar dansul le face. Cazul Isacov mi-a amintit de polițistul descoperit recent care avea în proprietate trei bordeluri, ilegale desigur. Eu am sunat ieri la bordelul Isacov… aaa… pardon… la biroul Isacov să-l întreb cum a putut face o asemenea mizerie, mi-a răspuns o doamnă care cred că era asociata, soția Alinta Isacov, dar s-a scuzat că este secretara defapt și că stăpânii vin după 15 mai la birou. Gașca de betoniști ai Constanței este completată de Ignis Duvagi, de asemenea în conducerea OAR Dobrogea şi care face PUZ-uri pentru construcții în parc – detalii – PUZ-uri pe care şi le aprobă singură în comisia tehnică a primăriei ?!?! și desigur, nu în ultimul rând, Marius Şocarici care este unul dintre arhitecții principali ai mall-ului din parc și al altor blocuri pe spații verzi prin oraș. Să nu-l uităm nici pe fostul președinte OAR Alexandru Bălan care este arhitectul clădirii de sticlă vis-a-vis de muzeul de Istorie din Piața Ovidiu.
Arhitectura unui oraș este exact oglinda civilizației societății care-l populează, insul Isacov este votat și ales de arhitecți la ordin, primarul este ales de locuitori… orașul Constanța este pur și simplu putred… cetăţenii nu se scandalizează prea mult la problemele administrative cred deoarece conștiința le spune: „și tu dacă ai fi în vârf ai face măgării”… Dacă cei de bună credință se lasă călcați în picioare și nu se implică mai mult pentru schimbare, rezultatul se vede la tot pasul pe străzile sinistre ale orașului port.
Sursa foto 6 mai 2020: Sorin Belu
Reamintim faptul că acest articol a fost realizat de către Arhitect Chivu Andrei
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here