Tot ce trebuie sa stim despre prosoapele si servetelele de hartie

0
159

Pentru multi, banalele prosoape pliate de hartie au devenit acele produse despre care putem afirma ca nu se poate trai fara ele. De la bucatarii pana la bai, puteti gasi probabil o multime de consumabile hartie de tipul prosoapelor si servetelelor, in aproape fiecare casa din Romania. Dar cum au devenit atat de indispensabile?

Inventarea unui produs nou poate dura ani de daruire si testare pentru a crea ceva bun, inainte de a intra pe piata. Dar, uneori, noile inventii sunt accidente binevenite. Pentru a intelege modul in care industria de produse hartie a ajuns in top, trebuie sa luam “rola” de la capat.

Sa ne intoarcem in timp, in anul 1907. Pe atunci, Scott Paper Company era unul dintre cei mai importanti producatori de hartie igienica din Statele Unite. Afacerea a fost in plina expansiune pentru fondatorul Arthur Scott de la infiintarea companiei in 1879, dar apoi a aparut dezastrul.

Un lot de tesuturi igienice nu a putut fi folosit – un intreg vagon de tren! Hartia era invelita in suluri atat de groase, incat nu puteau fi folosite pentru a face hartie igienica. Marfurile nu au mai putut fi expediate sau utilizate. Ar fi trebuit sa fie aruncat! Nevrand sa aiba o pierdere atat de substantiala, Scott a inceput sa caute un alt raspuns. Si-a amintit de un articol dintr-un ziar despre un profesor din Philadelphia care a inceput sa ofere hartie moale studentilor sai care erau raciti. Tesuturile de hartie au fost un inlocuitor pentru batistele de panza utilizate in mod obisnuit, crezand ca acestea din urma raspandesc boala. Pe de alta parte, tesuturile de hartie au fost usor de aruncat si s-au descompus! Astfel fabrica de productie a lui Scott a inceput sa creeze primele prosoape de hartie.

Din ce se fac prosoapele de hartie?

Ingredientele principale sunt apa, lemnul si pulpa. Pulpa provine din lemn de esenta tare si de rasinoase. Apoi, daca prosoapele au si model, este folosita cerneala tipografica pe baza de apa. Se aplica numai in scopuri decorative. Adezivii sunt pe baza de apa si au rolul de a tine foile de hartie stratificate impreuna si de a mentine rola atasata la miezul de carton. Aceleasi proteine non-toxice si adeziv pe baza de plante sunt utilizate in produsele de ingrosare a produselor alimentare si produse farmaceutice. Adezivii non-toxici, pe baza de apa, joaca un rol important in fabricarea prosoapelor de hartie.

Fabricarea prosoape de hartie incepe cu crearea de celuloza de hartie. Dupa ce pulpa este curatata si albita, este procesata folosind un cilindru de uscare, adesea numit uscator Yankee. Uscatorul usuca pulpa de hartie pe o rol si apoi hartia este razuita pana la grosimea dorita pentru fiecare foaie. Magia se intampla in timpul procesului de casare. Lipirea pe baza de apa este pulverizata pe role, astfel incat o parte din pulpa nu poate fi razuita. Acest strat subtire lasat in urma devine una dintre cele doua sau mai multe foi de hartie care vor forma prosopul de hartie finalizat. Urmatorul pas in fabricarea de prosoape de hartie poate urma una dintre cele doua proceduri: creping si gofrare. Acest lucru ofera flexibilitate hartiei si creeaza zone deschise pentru absorbtia apei. Crearea de structuri interne cu micro-pliuri este esentiala pentru a permite servetului de hartie sa absoarba si sa tina umiditatea.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here