Administrația Trump confirmă că SUA a ieșit din Tratatul de supraveghere a Open Sky

0
449

 

Ambasadorii NATO vor avea o întâlnire de urgență după ce SUA au confirmat că se retrag din Acordul „Cer deschis”, pe care NATO îl are cu Rusia de aproape 30 de ani.Acest tratat la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul reciproc între Rusia și țările semnatare al teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Tratatul Open Sky departe de a fi…„cer deschis” 

Administrația președintelui Donald Trump a anunțat oficial intenția SUA de a ieși din tratatul Open Sky. Acordul cu cele 34 de națiuni permite S.U.A., Rusia și altor țări să-și arboreze aeronavele pe teritoriul celuilalt stat și automat  o creștere a transparenței și o reducere a șanselor de a comite greșeli periculoase.

Trump se retrage din Tratatul de control a ceea ce presupune „cerul deschis.”Președintele a menționat posibilitatea negocierilor cu rușii care ar putea salva participarea americanilor la acord. Dar chiar și unii dintre propriile ajutoare au declarat că succesul ar părea puțin probabil.

„Rusia nu a respectat tratatul, așa că până nu vor respecta, noi vom ieși”, a spus președintele Donald Trump, adăugând că există „o șansă foarte bună” de a ajunge la un nou acord.

De alrfel, secretarul administrației de la Pentagon Mike Pompeo a admis că „a devenit foarte clar că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a Tratatului Open Sky”.

Mike Pompeo a acuzat Federația Rusă că a încălcat în mod repetat tratatul și că l-a folosit pentru a-și continua obiectivele de extindere, refuzând să permită zboruri peste „regiunile georgiene ocupate de Rusia din Abhazia și Osetia de Sud”. Mai mult decât atât, oficialul american a afirmat că Rusia deține controlul asupra unui câmp aerian din Crimeea. 

Un ton mai împăciuitor s-a putut sesiza atunci când, în fața jurnaliștilor Mike Pompeo ar fi sugerat ideea conform căreia SUA ar putea rămâne în acord dacă Rusia își schimbă abordarea. „Începând de mâine, Statele Unite nu vor mai fi parte la tratat”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo. „Cu toate acestea, putem reconsidera retragerea noastră în cazul în care Rusia va reveni la respectarea deplină a tratatului.”

Mișcarea a atras repede critici din partea membrilor democrați ai Congresului american care nu s-au sfiit să-l atace susținând că planul lui Trump „dăunează în mod direct securității țării noastre și încalcă legea în proces”.Cel care a declarat a fost reprezentantul Eliot L. Engel, președintele Comisiei pentru afaceri externe.

Engel a citat o dispoziție din Legea privind autorizarea Apărării Naționale de la sfârșitul anului 2019, care impune secretarilor de stat și apărării să notifice Congresului cu cel puțin 120 de zile înainte de a fi trimisă orice fel de notificare formală către depozitarii tratatelor, despre intenția de a părăsi orice tratat în vigoare. Numind tratatul un „pilon al stabilității, transparenței și securității pentru Statele Unite și aliații noștri europeni”, Engel a declarat că Open Sky este esențial pentru Noul Tratat START și alte măsuri de control al armelor și a spus că Rusia va efectua zboruri peste NATO și Bazele americane „cu sau fără participarea noastră la Open Sky”.

Reacția Federației Ruse 

Rusia așteaptă o explicație completă a acuzațiilor din SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, într-un interviu acordat televiziunii ruse. Ea a adăugat că tratatul include mecanisme pentru asigurarea conformității și prezentarea plângerilor – și că Statele Unite vor folosi, de asemenea, canale diplomatice. De amintit este aspectul conform căruia ministerul rus a republicat joi o listă cu propriile sale nemulțumiri, spunând că SUA a pus la dispoziție o serie de noi restricții la Open Sky de când Donald Trump a preluat funcția.

Tratatul Open Skie este în vigoare încă din 2002. Ideea de a permite aeronavelor de supraveghere din alte țări să efectueze zboruri a fost propusă pentru prima dată de către președintele Dwight Eisenhower, la începutul Războiului Rece cu Uniunea Sovietică. Dar această afacere nu a avut parte de câștigat decât după ce URSS s-a destrămat și astfel toate republicile ex-sovietice și-au căpătat statutul de independență.Tratatul fost semnat în 1992 și a intrat în vigoare 10 ani mai târziu.

„Vă oferă acces la lucruri pe care, chiar dacă aveți o rețea de satelit, s-ar putea să nu puteți vedea”, a declarat pentru NPR noiembrie anul trecut Olga Oliker, directorul programului Europa la International Crisis Group din Bruxelles. „Este un mod foarte util pentru părți de a fi pe aceeași pagină despre cine are unde.”

Semnal de alarmă 

Tratatul include o serie de prevederi care conferă țărilor gazdă un nivel de control asupra zborurilor din spațiul aerian, de la desemnarea avioanelor și aeroporturilor care pot fi utilizate până la distanțele de zbor. De asemenea, permite inspecțiile echipamentelor de supraveghere. Semnatarii includ majoritatea aliaților NATO și Ucrainei. Menționând că mulți aliați americani din Europa doresc să mențină tratatul în vigoare, Mike Pompeo a spus: „Dacă nu pentru valoarea pe care o plasează în tratat, am fi plecat probabil de demult”.

Dacă SUA ar ieși, Open Sky ar fi cel de-al treilea mare pact militar internațional pe care Trump, din propria voință îl încalcă sau se retrage. Ultima ispravă de acest gen a Statelor Unite a constituit reconsiderarea  înțelegerii nucleare cu Iranul și ieșirea din tratatul Forțelor Nucleare Intermediate. Criticii tratatului sunt de părere că Rusia va scoate avantaje mai multe decât ​​SUA.

Un semnal de alarmă cât se poate de serios, din moment ce tratatul a devenit istorie din punct de vedere tehnic și a fost de asemenea depășit. Părăsind acordul, SUA nu va trebui să plătească „aproape un sfert de miliard de bani în recapitalizare pentru flota americană de avioane Open OC-135 din Open Skies Aircraf.

După cum a raportat NPR, David Welna, Moscova a modernizat avioanele de supraveghere ale Rusiei. Dar SUA nu a reacționat până în prezent, iar potrivit Grupului Internațional de Criză, realitatea din teren vă fi cu totul schimbată.

Rusia zboară cu aeronave de tipul Tupolev Tu-214ON, Tupolev Tu-154M-LK1 și An-30, fiecare echipat cu senzorul electro-optic digital OSDCAM 4060, ale cărui specificații sunt disponibile publicului. E demn de remarcat faptul că nicio țară nu are senzori certificați pentru utilizarea pentru zboruri incluse și permise din cadrul tratatului , dincolo de cei folosiți pentru colectarea imaginilor în spectrul vizual.

Alte state cu puteri mai mici conduc de asemenea zboruri de inspecție. Suedia, Danemarca și Norvegia – toate semnatarii Tratatului Cerului Deschis – zboară în misiuni comune asupra Rusiei cu o aeronavă Saab 340 a Forțelor Aeriene Suedeze. Forța aeriană turcă va survola Rusia pemcu un transport CASA CN-235, fabricat în Brazilia, modificat pentru a efectua inspecții aeriene. Canada, potrivit analistului Open Source Steffan Watkins, folosește un Hercule C-130J modificat, cu un pod senzor montat pe aripi.

Presa americană anticipase deja că aceasta va fi reacția Moscovei și a a tras repetat atenția că aliații din NATO ar putea fi afectați. Statele membre NATO sunt și ele semnatare ale Acordului. Teoretic, celelalte state membre mențin acordul, după retragerea SUA, dar este foarte probabil ca odată cu ieșirea Washingtonului, Rusia să le interzică și lor zborurile. Aliații se folosesc de aceste zboruri pentru a monitoriza mișcările de trupe ale rușilor la granițele lor, acordul fiind deosebit de important pentru țările baltice.

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here