5 sfaturi pentru a-ti gasi un job in strainatate

0
157

Un loc de munca in strainatate inseamna un nou inceput pentru viata si cariera ta. Foarte multi romani aleg acest drum pentru a-si continua studiile, a-si intemeia o familie sau a-i ajuta financiar pe cei ramasi acasa. Daca nu vrea sa intri pe mana unor escroci si sa te trezesti abandonat intr-o tara straina sau exploatat la maxim, informeaza-te despre cum sa lucrezi legal si in siguranta in afara Romaniei.

Cauta o slujba pentru care esti calificat

In intreaga lume, locurile de munca sunt platite in functie de anumite criterii de incadrare. Pentru un debutant, studiile in domeniu reprezinta un mare avantaj. Asadar, daca vrei sa lucrezi in strainatate, incearca sa profesezi in domeniul in care ai o diploma recunoscuta. Vei deveni, astfel, mai atractiv pentru firmele care se ocupa cu plasarea fortei de munca si pentru angajator.

Invata o limba straina

Atunci cand te stabilesti intr-o tara straina, bariera lingvistica poate fi o problema, insa nu una imposibil de depasit. Asa ca fii dispus sa inveti. Spre exemplu, chiar daca nu stii limba germana, dar vrei sa fii asistent in caminele pentru batrani din Germania, poti urma, in Romania, un curs intensiv de 3 luni, la finalul căruia primeşti certificat B2, suficient pentru a te integra in comunitate si a te angaja.

Informeaza-te cu privire la tara in care mergi

Cand alegi sa locuiesti intr-o alta tara, trebuie sa te acomodezi cu o multime de diferente. Limba, societatea, obiceiurile, legislatia sunt aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul. In primul rand, pana vei dobandi statutul de cetatean, te vei bucura doar de drepturile imigrantilor. Informeaza-te cu privire la acest statut, la facilitatile si oportunitatile de integrare pe care statul adoptiv ti le ofera. Aspectul financiar este principalul criteriu pentru care oamenii merg sa lucreze in strainatate, asadar cauta informatii cu privire la valoarea salariului minim si a celui mediu, din tara respectiva. Aceste sume nu trebuie comparate cu situatia din Romania, ci cu toate cheltuielile pe care le presupun sederea in tara in care lucrezi: chirie, cosul zilnic, naveta pana la serviciu, biletele de avion pana acasa. In functie de motivele pentru care emigrezi, vei sti cum sa-ti stabilesti bugetul necesar. Un student care lucreaza pentru a-si completa bursa are alte calcule fata de un muncitor care pleaca in strainatate ca sa-si intretine familia din Romania. Sistemul medical este un capitol la fel de important. Daca alegi ca destinatie o tara din Uniunea Europeana, cardul international de sanatate va acoperi nevoile de baza. In orice alta tara, trebuie sa te informezi cu privire la serviciile oferite gratuit si la costul celor pe care le platesti.

Cauta cea mai apropiata comunitate de romani

Diaspora romaneasca este una de traditie atat in Europa, cat si peste Ocean. Romanii se aduna in organizatii care iti pot face mai usoara acomodarea in alta tara. Cauta aceste comunitati in care iti poti face prieteni din diferite domenii de activitate. Doar experienta de a auzi vorbindu-se limba romana iti creeaza un sentiment placut. In plus, primesti sfaturi cu privire la locurile de munca, trasee, chirii si alte avantaje.

Lucreaza legal

O mare atentie trebuie sa acorzi documentelor de care ai nevoie pentru a te deplasa si a lucra in strainatate. Asigura-te ca ai toate actele necesare, traduse in limba respectiva sau intr-o limba de circulatie internationala. Citeste, cu atentie, contractul incheiat cu firma de recrutare si solicita ajutorul unui specialist care sa-ti explice, detaliat, clauzele. De asemenea, si ambasadele sau oficiile consulare au birouri de relatii cu publicul de unde poti afla informatiile necesare.

Plecarea la munca in strainatate reprezinta o oportunitate pentru tine si familia ta. Pregateste documentatia necesara, indeplineste toate criteriile legale si incearca sa te integrezi, cat mai rapid, in tara adoptiva. De felul cum te adaptezi in noua societate depinde evolutia ta ulterioara.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here