Olandezii solicită și anumiți politicieni sunt de acord cu eutanasierea la cerere

0
208

Un parlamentar olandez a depus un proiect de lege controversat dar mult așteptat „pentru a oferi dreptul olandezilor sănătoși de peste 75 de ani dreptul de a cere eutanasia.Pia Dijkstra- femeia lider de opinie și șefă de etică medicală pentru partidul majoritar D66- a promis că va înainta cu controversatul proiect de lege la sfârșitul lunii ianuarie, după ce cercetările guvernamentale au arătat că aproximativ 10.000 de persoane peste 55 de ani au o dorință gravă de a-și pube „asistat și legal” capăt zilelor.

 

Propunerea de lege transmisă și formulată încă de vineri este mai mult ca probabil să stârnească conflicte în guvern, deoarece ambele partide creștine din coaliție se opun radical acesteia.

Vot liber

Deși dreptul de a alege moartea este susținut în teorie de către premierul Mark Rutte,  o tentativă anterioară de legislație în 2016 a avut și sprijinul partidului de muncă PvdA și GroenLinks. Numai că, în actuala conjunctură nu este clar dacă proiectul de lege al lui Dijkstra ar câștiga pmajoritatea parlamentarilor de care ar avea nevoie, „deoarece ar fi un vot public și liber exprimat.”

Legea privind eutanasia propusă pentru cetățenii olandezi de peste 75 de ani care consideră sau simt că viața lor ar fi un pericol ar necesita girul forurilor batave pentru a fi încuviințată.

Senatoarea Pia Dijkstra promisese că va înainta cu controversatul proiect de lege încă la sfârșitul lunii ianuarie, după ce toate cercetările guvernamentale au arătat că aproximativ 10.000 de persoane de peste 55 de ani au o dorință expresă pentru a se aplica această radicală măsură cauzatoare de moarte,conform Dutch .nl

Dar propunerea de lege, transmisă vineri, este probabil să stârnească conflictul în guvern, deoarece ambele partide creștine din coaliție se opun radical acesteia. 

Benjamin Meijer, un purtător de cuvânt al D66, a declarat pentru DutchNews.nl că partidul său a fost de acord cu coaliția pentru a aștepta publicarea cercetărilor în grupul persoanelor în vârstă care doresc ” asistență și ajutor pentru a muri” , dar apoi a fost ocupat cu efortul comun împotriva pandemiei globale de coronavirus.

 

Subiect sensibil

„Toți cei de la Haga, din sfera politică, au fost ocupați încercând să lupte cu această imensă criză”, a spus acest oficial. „Publicul țintă al acestei legi este foarte diferit de cei care au murit din cauza coronavirusului, dar este întotdeauna un subiect sensibil.” El a spus că propunerea va merge acum la Comitetul consultativ judiciar pentru revizuire, proces care va dura între trei șu șase luni, înainte de a putea fi finalizat și programat pentru dezbatere și vot.

Speranța este că va veni în fața parlamentului înainte de următoarele alegeri generale din martie 2021 a n Ai spus domnia sa. „Aceste tipuri de propuneri de lege cu subiecte foarte divizate nu sunt votate în funcție de liniile de partid, ci de alegerea liberă”, a adăugat Meijer. „Nu putem fi în capul oamenilor să știm dacă au decis sau își vor schimba părerea.”

Dijstra a spus că pentru D66 legea este „să aibă alegerea la o vârstă înaintată, dacă oamenii consideră că viața lor este completă, capabili să moară cu demnitate, cu ajutor atent. ”

Reamintesc aspectul esențial din care s-a inspirat această măsură radicală-mai precis din petiția cetățenilor din anul 2010 care au obținut un număr de 117.000 de semnături pentru susținerea inițiativei.

Inacceptabil

Dar ChristenUnie – un partid guvernamental cu cinci locuri a declarat că propunerea este sincronizată și complet inacceptabilă. Gert-Jan Segers, liderul partidului, a scris într-o postare: „Mi se pare extraordinar de dureros faptul că într-un moment în care oamenii bătrâni se simt în plus vulnerabili, D66 prezintă o propunere despre care știm că va provoca multe dintre ele nesiguranță și îngrijorare sporite”, a spus acesta. În opinia sa, ” aceasta este o cale pe care ChristenUnie nu o va călca în totalitate.”

CDA, celălalt partid creștin din guvern cu 17 locuri, este, de asemenea, împotriva acestei propuneri, sugerând că ar putea submina legea existentă privind eutanasia. Când au fost publicate cercetările asupra persoanelor în vârstă care se declară nefericite, liderul CDA și ministrul sănătății, Hugo de Jonge au făcut un apel pentru a soluționa singurătatea și problemele sociale. „Dorința de deces a acestui grup este serioasă, iar raportul subliniază nevoia de acțiune”, a scris el într-un briefing parlamentar. „Este sarcina noastră să facem toate eforturile pentru ca acești oameni să găsească din nou sensul vieții și sensul vieții.”

Cu toate acestea, NVVE, un organism de membru al pro-eutanasie care a făcut campanie pentru legea eutanasiei încă din anul 2002, a declarat că este mulțumit cu propunerea lui Dijkstra. „Dacă propunerea devine lege, ajutăn să moară asistat iar tot personalul de îngrijire, în afară de medici, precum psihologi, psihoterapeuți și asistente, nu ar mai fi pedepsit”, a scris într-o reacție în mediul online. Acesta a adăugat că mulți dintre acest grupuri care consideră că „au terminat cu viața” nu se califică să solicite eutanasierea în conformitate cu legea existentă, deoarece nu au avut reclamații medicale severe.

Părerea decentă a KNMG

Asociația medicilor olandezi KNMG nu este în favoarea elaborării regulilor specifice de eutanasie pentru persoanele în vârstă care consideră că viața lor ar trebui să fie asistată pentru a fi finalizată. Deși dorința unor persoane care nu sunt bolnave fizic să moară este palpabilă, noua legislație care vizează în mod special aceste cazuri ar fi „nedorită”, a declarat KNMG într-un comunicat. KNMG spune că a organizat consultări ample cu membrii și experții pentru a-și defini punctul de vedere. Documentul emis recent este un răspuns la mișcările guvernamentale pentru a aduce dispoziții speciale care să permită persoanelor care consideră că viața lor trebuie să se sfârșească  în urma unor intervenții medicale. În luna octombrie a anului trecut, ministrul Sănătății, Edith Schippers și ministrul justiției, Ard van de Steur, a declarat într-o informare oferită parlamentarilor că persoanele „în vârstă” cu o dorință consecventă și bine gândită să moară – bolnave sau nu -ar trebui să poată lua niciun fel de drog pentru a-și încheia socotelile cu viețile lor.”

Practica nu ar fi considerată ca fiind morală iar în cazul eutanasiei nimic nu ar justifica acest așa-zis drept , în care se spune că pacientul ar suferi la modul insuportabil și în care medicii au un rol activ.De asemenea, nici imembrilor familiei nu li se va permite să administreze medicamentul în condițiile enumerate.

Toate cererile de ajutor ar fi evaluate de către un lucrător de îngrijire special instruit și de un expert independent, pentru a se asigura că pacientul nu acționează la impuls sau a intrat sub o presiune nejustificată din partea familiei sale, a subliniat ministra Sănătății din Olanda.

Man’s hand placing a stone on top of a headstone in a cemetery.

Dreptul autonom

Schimbarea legii ar „face dreptate pentru o dorință legitimă și o tot mai mare dorință  în societate în general”, au spus anumiți miniștrii. Cu toate acestea, poziția cabinetului intră în conflict cu avizul unui comitet independent de experți exprimat  în 2016,  în care s-a menținut faptul că eutanasierea pentru persoanele care consideră că viața lor este finalizată nu ar trebui să fie permisă de nuciun fel de lege.

De altfel, legislația actuală funcționează bine, dar sprijinul pentru aceasta va fi subminat dacă este extins pentru a include persoane care nu suferă fizic, au spus surse din cadrul KNMG. „Vulnerabilitatea legată de vârstă, prin care oamenii suferă de multiple probleme medicale și non-medicale, pot fi considerate suferințe insuportabile” și, prin urmare, se încadrează în legislația privind eutanasia, a subliniat organizația.

Definition of word euthanasia in dictionary

 

Cu toate acestea, legislația separată pentru persoanele fără „temei medical” pentru dorința de a muri ar putea avea un efect social nedorit, prin stigmatizarea vârstnicilor. În schimb, guvernul ar trebui să investească în măsuri pentru a se asigura că vârstnicii nu simt că viața lor nu are rost.

Extinderea regulilor de eutanasie este probabil să devină parte a discuțiilor actuale ale guvernului de coaliție. D66 este forța motrice a schimbărilor, iar actualul guvern pare să dea „undă verde”. Cu toate acestea, democrații creștini, care nu-Și schimbă preceptele și nu-și alterează doctrina urmează să aibă un rol cheie în noua configurație legislativă în această speță, care va fi adoptată de către guvern.

 

Sursa foto: https:// google.com

Acest material a fost realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanța, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național, redactor permanent al ziarului Nationalul.ro și redactor șef adjunct al emisiunilor moderate de către domnul jurnalist Paul Iurea la televiziunea liberă Nașul tv

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here