Xi Jinping este „cel mai periculos și temut lider” al noii lumi configurate

0
332

A ajuns China comunistă imaginea unui regim criminal si totalitar care e apărat de către stânga progresistă euro-americană,  din ură viscerală față de Donald Trump. Această atitudine lipsită de rațiune și morală, este periculoasă dacă va fi însușită de către liderii europeni, deoarece le va oferi spațiu de manevră acestei super puteri mondiale care visează la o hegemonie în locul Occidentului (USA-UE).

USA este prototipul democrației, o țară dotata cu un sistem care protejează libertățile (inclusiv ale huliganilor BLM și Antifa dupa cum s-a văzut), iar China este exact opusul unei asemenea sistem de stat de drept și e iresponsabil să i se promoveze interesele tocmai de cei care pretind că apără libertatea prin Europa sau USA.Dacă Donald Trump va fi ales pentru un nou mandat, în Occident va exista alternanță democratică.

 Numai că Xi Jinping este un dictator comunist, ales „pe viață” de un grup de nomenclaturiști comuniști care țin sub control 1,4 miliarde de ființe umane.
China este un adversar al Occidentului și ar trebui tratată ca atare, la fel cum a fost URSS, fără a afișa naivitatea conform căreia a face comerț cu UE/USA ar însemna relații de bună vecinătate și de promovare a diplomației.
Cine este Xi?
 Xi Jinping este figura centrală a politicii din Republica Populară Chineză, bastionul cel mai important al mult trâmbițata Noii Ordini Mondiale. De altfel, liderul chinez a fost ales încă de la data de 15 noiembrie 2012 în tripla funcție de secretar general al Partidului Comunist Chinez, vicepreședinte al Republicii Populare Chineze și președinte al Comisiei Militare Centrale.

Născut în 1953,actualul lider al Partidului Comunist Chinez (PCC) Xi Jinping și-a dezvoltat poziția pentru a deveni o figură importantă în Biroul Politic din China. Până în 2013, Xi a fost ales secretar general al Partidului Comunist, președinte al Comisiei militare și președinte al Republicii Populare Chineze. Deși a câștigat nenumărate critici pentru încălcarea drepturilor omului și reglementări economice perturbatoare, Xi a continuat și ascensiunea țării ca o superputere globală. Numele și filozofia sa au fost adăugate la constituția partidului în 2017, iar în anul următor a promovat cu succes prin abolirea limitelor mandatului prezidențial.

Xi a început, de asemenea, să stimuleze o economie încetinită. În 2014, China a introdus inițiativa intitulată „One Belt, One Road” pentru a consolida rutele comerciale și a lansat ambițioasa Bancă Asiatică de Investiții în Infrastructură.
Pe plan intern, partidul său a extins puterea băncilor private și a permis investitorilor internaționali să tranzacționeze acțiuni direct pe bursa din Shanghai.
Xi a schimbat, de asemenea, unele dintre legile adoptate de predecesori, punând capăt formal politicii Chinei privind dreptul „copilului unic” în 2015. Eliminarea sa a sistemului de „reeducare prin muncă”, care a pedepsit persoanele acuzate de infracțiuni mărunte, a fost privită favorabil.
Cu toate acestea, liderul chinez a avut timp de a se impune cu metodele sale. Criticii au observat că represiunea sa împotriva corupției guvernamentale a vizat în principal oponenții politici, iar PCC a fost atacat de grupurile pentru drepturile omului pentru închisoarea jurnaliștilor, avocaților și altor cetățeni privați.
La îndemâna lui Xi, cenzorii au încercat să elimine influența occidentală în programele școlare și au limitat accesul publicului la internet.
Xi a supravegheat, de asemenea, reglementările economice care au reverberat dincolo de granițele țării sale. Guvernul a intervenit pentru a susține o piață imobiliară în cădere în 2014 și a devalorizat brusc yuanul în vara anului 2015. În ciuda promisiunii, în timpul unei călătorii în Statele Unite în luna septembrie, a declarat că China nu va manipula niciodată moneda pentru a crește exporturile, Xi a fost acuzat chiar a acelei abordări.
Contextul politic global actual 
Liderii europeni nu își mai pot permite să ignore autoritarismul agresiv al Beijingului, sunt de părere analiștii de la Politico.
 Este la îndemână și chiar se poate emite foarte ușor o remarcă pentru a se arunca vina pe președintele american Donald Trump pentru toate turbulențele de pe scena politică internațională din ultimii ani. Războaiele comerciale ale președintelui american și ostilitatea sa față de numeroase instituții mondiale sunt provocări extrem de vizibile la adresa ordinii internaționale care s-a format de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Însă de o și mai mare consecință, deși mai puțin vizibil, sunt schimbările fundamentale care au loc în China unde președintele Xi Jinping a produs o ruptură dramatică față de principiile care au ghidat politica, economia și relațiile externe ale Beijingului în ultimele decenii.
Xi pare să creadă că asemenea schimbări sunt necesare pentru a transforma China într-o superputere capabilă să dea cu pumnul în masă pe scena politicii internaționale. Consecințele ar putea modela lumea așa cum o știm pentru următorii zeci de ani.
Statul totalitar

Xi Jinping domnește cu mână de fier peste un stat polițienesc tot mai opresiv care folosește tehnologie de ultimă generație pentru a supraveghea și întări controlul asupra societății în toate modurile imaginabile. Aici ar trebui să ne gândim la Geirge Orwell care face cunoștință cu Inteligența Artificială.

Plasarea a aproximativ un milion de etnici uiguri în ceea ce în mod fundamental este un sistem de gulaguri din vestul Chinei reprezintă unul din cele mai mari abuzuri din istoria recentă a umanității.

În relațiile cu străinătatea, Xi promovează autoritarismul cu o și mai mare agresivitate, fie că este vorba de susținerea regimurilor nedemocratice din Iran, Venezuela, Belarus și alte locuri, fie de tentativele tot mai stringente de a intimida jurnaliști, oameni din mediul universitar sau companii străine să cenzureze criticile la adresa Chinei.

Impunerea noii legi a securității naționale în Hong Kong este o violare clară a acordului de predare a fostei colonii britanice încheiat cu Regatul Unit.De aktfel, se arată cum Xi este dispus să riște condamnarea din partea comunității internaționale pentru a suprima valorile democratice.

Cultul personalității 

După cum se știe, fiind fiul unui oficial înalt al Partidului Comunist chinez, el vorbește foarte mult ca predecesorii săi. Are o retorică adecvată și pe deplin agresivă din moment ce își asumă angajamente privind reforme , adormind opinia publică atunci când pune accentul pe „dezvoltarea pașnică”.Dar China pe care o conduce este o țară foarte diferită față de cea din anii 1990 și 2000 când liderii Statelor Unite și cei europeni sperau ca Beijingul să poată fi ademenit înspre democrație și integrarea în ordinea globală creată de Occident.

Xi a sistat aproape complet liberalizarea pro-piață iar în locul acesteia a revenit la programe „deja consacrate” conduse de stat menite să protejeze și încurajeze companii „campioane” chineze care să alunge concurenții din Vest din industriile și sectoarele tehnologice.În interiorul guvernului Xi, deși cu siguranță nu este omnipotent, a avut timp și a eliminat sau tras pe linie moartă rivalii politici.Și-a creat un cult al personalității nemaivăzut din zilele „Micuței cărți roșii” a lui Mao Zedong.Prin înlăturarea limitelor asupra mandatelor prezidențiale Xi și-a acordat dreptul de a conduce pe viață iar regimul său a reușit să degradeze și mai mult situația oricum abracadambrantă privind respectarea drepturilor omului în China.

Distincții și nominalizări

FILE – In this Dec. 20, 2019, file photo, Chinese President Xi Jinping waves during the inauguration ceremony in Macao to mark the 20th anniversary of the former Portuguese colony’s handover to Chinese rule. China, Thursday, Sept. 3, 2020, is commemorating the 75th anniversary of the end of World War II in the Pacific, during which it endured a brutal invasion and occupation of much of its territory by Japan. (AP Photo, File)

 

Pe lista Time 100 pentru 2009, Xi a fost numit unul dintre cei mai influenți oameni din lume.Revista britanică New Statesman l-a clasat pe Xi Jinping pe locul 4 în rândul celor mai influente persoane din lume pe anul 2010 („The World’s 50 Most Influential Figures 2010”).

La 18 octombrie 2010 Xi a fost numit vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a PCC, un post pe care l-a avut și Hu Jintao în 1999 înainte de a deveni secretar-general al PCC.La 15 noiembrie 2012 a fost numit în funcția de secretar-general al Partidului Comunist Chinez și președinte al Comisiei Militare Centrale a PCC.Evenimente decisive Oare s-a încheiat „epoca ploconelilor între Europa și China”.Atunci când liderii UE și președintele chinez Xi Jinping se vor întâlni prin videoconferință pentru o întâlnire consacrată, printre altele, relațiilor comerciale dintre bloc și China, europenii vor juca cartea „abordării directe”, a asigurat „Le Soir”.Liderii UE, cancelarul german Angela Merkel și președintele chinez Xi Jinping vor încerca, prin videoconferință, să avanseze în negocierea unui acord de investiții. Dar europenii vor profita și de ocazie şi vor discuta şi despre subiectele care enervează: de la încălzirea globală până la uiguri şi situația din Hong Kong.Dar asta înseamnă că Xi Jinping „va trebui să facă concesii, dacă vrea să împiedice Bruxelles-ul să se apropie mai mult de Washington [cu care este în război] decât de Beijing”, estimează „South China Morning Post”.

„Poate China să întoarcă Europa împotriva Statelor Unite?”, se întreabă politologul Andrew Michta, într-o analiză publicată pe site-ul „Wall Street Journal”. „Vom afla luni dacă Beijingul este capabil să joace strategic”. Chinezii și europenii negociază de șapte ani un acord privind protecția investițiilor străine între UE și gigantul asiatic, abordând o serie de preocupări menţionate și de Statele Unite: respectarea proprietății intelectuale, încetarea transferurilor de tehnologie impuse firmelor străine din China și subvenții pentru întreprinderile de stat chineze.

Sursa foto: https :// google.com

Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here