Despotul Alexandr Lukaşenko a anunțat că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania

0
115

Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania.Această situație a fost declarată oficial joi, de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Liderul autoritar de la Minsk a anunţat, de asemenea, o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina.

 

Anunţul cu închiderea frontierei vestice a Belarusului cu cele două ţări membre ale UE a fost transmis de către controversatul președinte Lukaşenko în vârstă de 66 de ani, care a spus: „Suntem forţaţi să retragem trupele de pe străzi”.

La un forum al femeilor desfăşurat joi la Minsk, preşedintele bielorus le-a transmis popoarelor din cele trei ţări vecine menţionate: „Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război!”.

Declaraţia intervine în timp ce criza politică nu slăbeşte în fosta republică sovietică, confruntată cu o vastă mişcare de contestare populară după alegerile prezidenţiale din 9 august.

Respins de opoziţie care evocă o consultare trucată, scrutinul a dus la reconfirmarea mandatului lui Aleksandr Lukaşenko aflat la putere din 1994.

Polonia şi Lituania au denunţat aceste alegeri, apreciindu-le drept fraudate, şi au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk.

Tensiuni mocnite fără precedent

„Trebuie să scoatem armatele din stradă și jumătate dintre ele trebuie să fie alertate și aproape de granițele de vest, mai întâi cu Polonia și Lituania”, a declarat Lukașenko, citat de news.tut.by.

Sursa citată mai scrie că Lukașenko a ținut să menționeze că va trebui să consolideze granița cu Ucraina, dar și că nu este un agresor, ci a fost crescut la sat, unde toată lumea s-a apărat și s-a ajutat reciproc.

Ucraina și Statele Unite au lansat joi exerciții militare comune, la două zile după ce Rusia a început cererile comune cu forțele bieloruse din Republica Belarus, relatează Reuters. Exercițiile „Tridentul Rapid 2020” au loc în apropiere de Yavoriv, ​​în vestul Ucrainei, implicând aproximativ 4.000 de soldați din zece țări, a declarat Ambasada SUA la Kiev. Aceste exerciții demonstrează puterea parteneriatului strategic SUA-Ucraina și „angajamentul de a îmbunătăți pregătirea într-un mediu operațional provocator, care întărește relațiile puternice necesare pentru pace și stabilitate”.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus într-un discurs la deschiderea exercițiilor că o armată ucraineană modernă, echipată și capabilă este prioritatea sa și că această armată trebuie să fie garantul dezvoltării libere a Ucrainei.

Mișcări de trupe și exerciții militare de amploare 

Forțele ruse și bieloruse au început marți exerciții în regiunea Brest, lângă granița Republicii Belarus și Polonia. Exercițiile, denumite codat „Frăția Slavă”, care urmează să se desfășoare până pe 25 septembrie, au ca scop combaterea terorismului și nu sunt destinate altor țări, au raportat surse pentru agenția de știri Interfax, citând Ministerul Apărării din Rusia.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au deteriorat din 2014 ca urmare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului acordat rebelilor separatisti din regiunea Donbas -estul Ucrainei.

Relațiile Ucrainei cu Belarus au fost tensionate luna trecută, după ce Kievul a criticat alegerile prezidențiale din Belarus din 9 august, despre care a spus că nu sunt nici libere, nici corecte, după ce Comisia Electorală l-a declarat pe Lukașenko câștigător. Confruntat cu protestele în masă ale protestatarilor care susțineau că alegerile au fost trucate, Lukașenko, care neagă frauda electorală, s-a întors la aliatul său tradițional Moscova, pe care îl acuzase că a încercat să destabilizeze țara în timpul campaniei electorale. Agenția oficială de știri Belta l-a citat miercuri pe liderul de la Minsk numind Ucraina și Statele Unite printre țările care ar fi organizat protestele în Belarus.

Relații cordiale cu Federația Rusă 

Rusia şi Belarus derulează în prezent exerciţii militare comune care se vor prelungi până spre sfârşitul lunii septembrie. Lukaşenko a declarat că cele două ţări ar trebui să aibă deruleze mai multe astfel de exerciţii militare.

Lukaşenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate, a mai spus că noul scrutin prezidenţial va fi organizat după ce ţara va adopta o nouă constituţie.

Comentariile sale au loc după o întâlnire între Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko în staţiunea Soci de la Marea Neagră, luni. Cu această ocazie, liderul de la Minsk a obţinut pentru ţara sa un împrumut de 1,5 miliarde de dolari

Ministerul Apărării din Belarus a comunicat marţi că nu exclude un răspuns în forţă la ameninţările militare pe care le resimte.

Ministerul a avertizat că la orice ameninţare se va răspunde în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, structură post-sovietică din care face parte şi Rusia. Conform sursei citate, mai multe ţări încearcă să deterioreze relaţiile dintre Belarus şi Rusia

Sursa foto: https:// google.com

Acest material a fost realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here