Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir

0
284

Mai multe state europene se confruntă cu o criză fără precedent în aprovizionarea cu antiviralul „minune” Remdesivir.Stocurile acestor state sunt pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc.

 

De asemenea, SUA au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead.

În altă ordine de idei, în România ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți seară că în depozite există 4.000 de flacoane de Remdesivir, dar că medicamentul nu trebuie văzut ca un „element salvator”.

Declarația ministrului a venit la scurt timp după cea făcută de medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, care a anunțat că stocul de Remdesivir de la unitatea sa medicală s-a terminat.

Situația „oficială” în Europa

Ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat marţi că unele spitale din ţara sa nu mai au Remdesivir, deşi ultima livrare a fost vineri.

Spania s-a confruntat şi ea în august cu indisponibilitatea acestui medicament, dar acum afirmă că are doze suficiente pentru săptămânile următoare.

Şi Ministerul Sănătăţii din Germania a susținut de asemenea că dispune de suficiente doze de Remdesivir pentru lunile următoare.

În schimb, Marea Britanie, care este inclusă în schema de achiziţii a UE, şi-a raţionalizat stocul de Remdesivir, folosind acest medicament numai în cazul pacienţilor care au cel mai mult nevoie de el.

Potrivit unei stenograme de la jumătatea lunii septembrie, ce face referire la o declaraţie a unui oficial al Comisiei Europene la o întâlnire cu experţi sanitari din statele membre, executivul comunitar era în tratative cu Gilead pentru un nou contract menit ”să evite o lacună în aprovizionare” şi care urma să fie semnat la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie.

Achiziţiile precedente au avut în vedere nevoia estimată până la sfârşitul lunii septembrie, însă între timp în statele UE numărul bolnavilor de COVID-19 şi cel al spitalizărilor au început să crească semnificativ.

Deşi Comisia Europeană nu a comentat deocamdată această situaţie, potrivit Reuters mai mulţi oficiali au declarat că noi livrări de Remdesivir sunt aşteptate să sosească în curând.

Studiile au relevat că Remdesivirul reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus. Acest antiviral şi steroidul denumit dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în UE pentru tratarea COVID-19. Ambele i-au fost administrate şi preşedintelui american Donald Trump, împreună cu un medicament experimental pe bază de anticorpi.

Sursa foto: https://google.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here