De ce merită să deschizi o fabrică de făcut peleți

0
235
De ce merită să deschizi o fabrică de făcut peleți

Chiar dacă ne aflăm încă în pandemie, apropierea sezonului rece ne aduce o nouă oportunitate de afaceri: fabrică bazată pe o linie de facut peleti. De ce ar fi profitabilă? Pentru că peleții din lemn dețin o putere calorică mare și reprezintă o alternativă ieftină la sistemele tradiționale bazate pe consum de electricitate, cărbune, lemn sau gaz natural.

Uniunea Europeană este o susținătoare înfocată a inițiativelor de protejare a mediului prin intermediul unor programe specifice de finanțare. De aceea, o afacere cu peleți este profitabilă. Atractivitatea peleților este un element aflat în continuă creștere, datorită instabilitătii prețului combustibililor fosili și a costului lor destul de ridicat.

Procesul de producție al peleților este, de obicei, determinat de materia primă. În mare parte, pașii prin care materia primă este transformată în peleți sunt următorii: recepția materiei prime, inspectarea și sortarea acesteia, uscarea, măscinarea, peletizarea folosind extruderul, răcirea, ambalarea și depozitarea peleților.

Cum se produc peleții?

Peletizarea reprezintă procesul prin intermediul căruia se produc combustibili solizi sau peleți din materiale agricole și forestiere precum: crengi, rumegus, resturi de scândură, resturi lemnoase, paie, frunze, tulpini de Floarea Soarelui, porumb, soia. Pentru a avea un proces tehnologic complet ai nevoie de combustibil și de următoarele echipamente industriale pentru prelucrarea lemnului care formează linia de fabricație peleți:

  • Tocătoare/mărunțitoare pentru biomasă
  • Uscătoare de peleți
  • Mixere
  • Prese de peleți
  • Mașină automată de împachetat

Tocătoarele și mixerele pentru biomasă sunt folosite pentru a uniformiza reziduurile lemnoase. De obicei, sunt dotate cu un sistem de alimentare hidraulic format din mai multe discuri cu dinți de oțel care asigură transportul dirijat al lemnului spre cuțitele de tăiere. Tocătorul permite un control al rolelor de alimentare pentru a putea porni sau opri în ambele sensuri. El produce fragmente de lemn uniforme, deoarece folosește un unghi de tăiere de 90 grade.

Uscătoarele de peleți sunt utilizate pentru uscarea materialului ce a fost anterior tocat. Uscătoarele clasice au nevoie de un material tocat cu o umiditate de sub 30%, în timp ce uscătoarele cu tambur rotativ pot usca material tocat cu o umiditate de sub 50%. Uscătorul cu tambur rotativ folosește un curent puternic de aer cald care are capacitatea de a ține în suspensie materialul tocat până se usucă în mod complet. Curentul de aer are o viteză ridicată, iar alături de materialul tocat aflat în suspensie va crea o rată mare de transfer de căldură. Materialul tocat este, astfel, uscat în doar câteva minute și va fi transportat mai departe cu ajutorul unui ventilator centrifugal.

În țara noastră o astfel de fabrică este o idee nouă, dar acest lucru nu înseamnă că nu este profitabilă. Un exemplu de firmă în domeniu care înregistrează profit este Seba Energy. Activitatea din această firmă este organizată în două grupe principale și anume:

  • O grupă semiautomată care se mai numește și „linie compactă” – are capacitate de fabricație până la 700 kg/h;
  • O grupă automată numită „linie automată” – are capacitate de producție de peste 700 kg/h de producție peleți.

Cele două grupe se diferențiază în privința costului mai ridicat al manoperei pentru operarea liniilor tehnologice din grupa semiautomată. De asemenea, pentru a determina în mod corect costul total de operare pe lângă manoperă se vor include și alte costuri cu energia electrică, consumabilele, întreținerea, piesele de schimb, amortizarea și altele.

În ceea ce privește pretul unei linii de fabricație, acesta este variabil datorită echipamentelor componente, a capacității de producție, calității combustibilului rezultat după prelucrare și altele. În general, prețurile unei linii de fabricație încep de la 15.00 euro + TVA și pot atinge pragul de 100.000 euro + TVA. Capacitatea minimă de producție pentru ca activitatea să fie rentabilă este de 1.000 kg/h și poate fi găsită la producătorii americani de echipamente a căror capacitate nu scade sub 700 kg/h.

Așadar, poți deschide o linie de facut peleti pentru a vinde materialul rezultat pe o piață care caută alternative la combustibilii fosili tradiționali.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here