Cum aleg un server pentru afacerea mea?

0
246
server-afacere

Atunci când vorbim de alegerea unui server vorbim de o situație puțin mai complicată decât alegerea un sistem desktop. Înainte de cumpărarea unui server, trebuie să iei în calcul anumite aspecte care te vor ajuta să alegi produsul de care ai nevoie.

Programe și aplicații

În primul rând, trebuie să analizezi ce programe și aplicații vei folosi. În acest fel îți vei da seama de ce resurse are nevoie serverul pe care îl alegi. Unele softuri au nevoie de foarte puține resurse hardware, în timp ce altele au nevoie de putere de procesare mare și memorie pe măsură. Luând în calcul cerințele aplicațiilor vei știi dacă trebuie să te orientezi către un microserver sau către un server rackabil. Oricare ar fi decizia, soluția optimă din punct de vedere al costurilor este orientarea către servere refurbished.

Soluția de stocare

Al doilea aspect important se referă la soluția de stocare. După ce ai analizat ce cerințe au aplicațiile pe care le vei folosi, vei știi și către ce soluție de stocare să te orientezi. Dacă vorbim de aplicații care au nevoie de rapiditate atunci cea mai bună soluție este alegerea un SSD. SSD-uri sunt de două feluri, cele obișnuite pentru desktop și SSD-urile brand.

Dacă alegi un SSD obișnuit atunci serverul trebuie să suporte variante de stocare non-brand și să aibă interfață SATA, iar dacă vorbim de SSD-brand trebuie doar să verifici dacă este compatibil cu controllerul. În schimb, dacă vrei o soluție mai fiabilă, poți opta pentru un HDD pe SAS. Aceste HDD-uri sunt mai rapide decât cele pe SATA și sunt mult mai fiabile. Pe de altă parte, dacă nu rapiditatea este o cerință obligatorie, atunci poți opta pentru un HDD normal pe SATA, acesta fiind și mai ieftin.

Stabilirea bugetului și numărul de useri

Un alt lucru pe care ar trebui să îl stabiliți este bugetul. Prețul unui server pleacă de la 250 euro și poate ajunge până la 50.000 euro în funcție de scopul acestuia. De asemenea și spațiul de stocare trebuie luat în calcul. Un server cu cerințe mici se montează pe o configurație tower și va fi de înălțimea unui sistem desktop.

Dacă vorbim de servere mari atunci trebuie să iei în considerare sistemul rack, cele care se stochează pe orizontală. Acestea au nevoie de un spațiu mare de stocare și de un cabinet metalic. Pentru acesta se pot monta și ventilatoare în cameră pentru a evita supraîncălzirea.

Nu în ultimul rând trebuie să iei în calcul numărul de useri care se vor loga pe server. Trebuie să te gândești atât la utilizatorii din prezent, cât și la cei din viitor. În funcție de asta vei afla ce dimensiune de server îți trebuie și ce sistem de operare este potrivit.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here