Germania prelungește lockdownul până pe data de 14 februarie 2021

0
500

Germania prelungește lockdownul până pe data de 14 februarie și introduce reguli suplimentare. În transportul în comun și în magazine se introduce obligativitatea purtării unor măști medicale – nu mai sunt de ajuns măștile de stofă reutilizabile. 

Cancelara Angela Merkel a declarat că această măsură este necesară din cauza pericolului crescut pe care îl prezintă noua variantă a coronavirusului, care a trecut printr-o mutație. În opinia specialiștilor și a oamenilor de știință, această variantă este mai contagioasă decât cea precedentă.

Evenimentul propriu-zis

După o videoconferință de aproape opt ore, cancelara Germaniei Angela Merkel dimpreună cu premierii celor 16 landuri federale au anunțat că lockdownul va fi prelungit până pe 14 februarie și vor fi introduse și reguli suplimentare.

Declarații oficiale 

Programat inițial pentru 25 ianuarie, acest ultim summit al coronavirusului a fost avansat din cauza situației „critice” a coronavirusului din Germania. Deși autoritățile sunt prudente și optimiste cu privire la reducerea treptată a ratelor de infecție, noile tulpini extrem de contagioase ale COVID-19 provoacă îngrijorări pe scară largă. „Este greu ceea ce trebuie să trecem din nou la oameni, dar principiul precauției este prioritatea noastră și trebuie să îl luăm în considerare acum”, a declarat Angela Merkel în conferința de presă de marți seară.

Ce anume se restricționează?

În transportul în comun și în magazine se introduce obligativitatea purtării unor măști medicale – nu mai sunt de ajuns măștile de stofă reutilizabile. Este vorba de așa-numitele ” măști de operație” simple și de măștile FFP2 și KN95/N95. Cancelara Angela Merkel a declarat că această măsură este necesară din cauza pericolului crescut pe care îl prezintă noua variantă a coronavirusului, care a trecut printr-o mutație. Această variantă este mai contagioasă decât cea precedentă.

Angajatorii vor fi obligați să le ofere angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, în măsura în care profesia respectivă o permite. Această reglementare urmează să rămână valabilă până pe data de15 martie.

În continuare, membrii unei gospodării nu au voie să se întâlnească decât cu o singură persoană din afara gospodăriei. De asemenea, școlile vor rămân închise.

Măsuri fără precedent 

„Variantele existente și impuse pentru prima dată în Marea Britanie și Africa de Sud au riscat să inverseze o tendință descendentă recentă a numărului de infecții”, a declarat purtătorul de cuvânt al Merkel, Steffen Seibert. În cadrul unui summit digital, liderii germani au fost de acord să reporteze restricțiile actuale introduse în noiembrie, atunci când restaurantele și facilitățile de agrement și sportive au fost închise, iar școlile și magazinele neesențiale au fost închise încă de la mijlocul lunii decembrie.

O nouă regulă va interzice oamenilor să poarte măști de pânză sau eșarfe de casă ca acoperire a feței în magazine și în trenuri și autobuze, impunând în schimb utilizarea „măștilor clinice”, inclusiv măști chirurgicale de unică folosință, precum și filtre respiratorii faciale, cunoscute sub numele de măști FFP2 în Europa.

Contactele sociale vor fi  reduse în transportul public. Ocuparea locurilor pasagerilor pe toate formele de transport public va fi redusă – nu prin măsuri directe, ci prin „utilizarea pe scară largă a opțiunilor de birou la domiciliu” și „egalizarea numărului de pasageri” în timpul orelor de vârf.

De asemenea se vor impune măsuri suplimentare în azile și case de bătrâni. Personalul din casele de bătrâni și casele de îngrijire socială va trebui să poarte măști FFP2 în situațiile în care intră în contact cu rezidenții. Testarea periodică a membrilor personalului trebuie să continue.

Angajații vor fi nevoiți să lucreze de acasă ori de câte ori este posibil. Chiar dacă au existat unele speculații recent despre faptul că guvernul federal urma să facă presiuni pentru o derogare a muncii de birou de la domiciliu, aceasta nu s-a concretizat.

Cu toate acestea, datorită contextului nefavorabil, Ministerul Federal al Muncii și Afacerilor Sociale va emite o ordonanță, care se va aplica până la 15 martie, potrivit căreia angajatorii trebuie să permită angajaților să lucreze de acasă ori de câte ori este posibil, cu condiția ca activitățile lor de angajare să o permită.

Alte prevederi obligatorii 

Servicii religioase și slujbele organizate în biserici, sinagogi și moschei trebuie să fie permise, atât timp cât se menține o distanță minimă de un metru și jumătate, cu condiția de a se respecta cerința purtării mască și de a nu se cântă de către cei prezenți.

Aceleași „măsuri cuprinzătoare” vor fi aplicate și în hotspoturi în toate statele federale care au o rată mare de incidență de șapte zile. Însă, în prezent, nu sunt luate în considerare, cu excepția statelor federale precum Bavaria și Baden-Württemberg, unde sunt deja în vigoare.

 

Pe aceiași coordonată se înscrie și faptul că ajutorul social va trebui să fie îmbunătățit.Guvernul federal dorește, de asemenea, să simplifice și să sporească sprijinul financiar pe care îl oferă companiilor afectate de pandemie. În special comerțul cu amănuntul ar trebui să primească mai mult ajutor. Planul este acela de a simplifica, de asemenea, cerințele de eligibilitate în general și de a crește semnificativ producția.

Guvernele statelor federale și ale tuturor landurilor se vor reuni din nou în cursul lunii următoare pentru a discuta despre progres și pentru a decide care ar trebui să fie următorii pași ai Germaniei. 

 

Sursa foto: https:// google.com

Această știre a fost realizată și sintetizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here