Federația Rusă e pe un butoi de pulbere după protestele anti-Putin, cu arestările și abuzurile fără precedent

0
130

Ziua de 24 Ianuarie 2021 va rămâne în memoria colectivă momentul în care regimul Putin a sfidat și totodată a șocat lumea. Poliția rusă a răspuns violent la unul dintre cele mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani. Mii de manifestanți care au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui Putin, au fost reținuți.Printre cei arestați în centrul Moscovei s-a aflat și soția lui Navalny, Iulia Navalnaia, și asociatul apropiat al criticului de la Kremlin, Liubov Sobol, care a fost reținut lângă Piața Pușkin după ce a vorbit cu susținătorii lui Navalnîi.

Protestele cetățenilor moscovite din 2021 au început încă din urmă cu o zi înainte, de la 23 ianuarie 2021.Mulțimea s-a mobilizat în sprijinul liderului opoziției arestat Alexei Navalny și în urma lansării filmului Palatul pentru Putin. Potrivit BBC Russian Service, proteste au avut loc în 122 de orașe din Rusia.

Firul cronologic al evenimentelor 

La 17 ianuarie 2021, Alexandr Navalny s-a întors în Rusia, unde a fost reținut imediat sub acuzațiile de încălcare a termenilor unei pedepse cu închisoarea cu suspendare. Înainte de întoarcere, Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) a spus că Navalny ar putea fi condamnat la închisoare la sosirea sa la Moscova pentru încălcarea condițiilor de probă, spunând că ar fi „obligat” să-l rețină odată ce s-a întors. Reamintesc faptul că în 2014, Navalny a primit o pedeapsă cu suspendare în cazul Yves Rocher, pe care l-a numit motivat politic și în 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Navalny a fost condamnat pe nedrept. De altfel, demn de reținut este că tocmai Comitetul de anchetă din Rusia a spus că-l anchetează Navalny pentru o presupusă fraudă.

Pe data de 18 ianuarie 2021, o decizie judecătorească a dispus reținerea lui Navalny până la 15 februarie pentru încălcarea condiționării sale. O secție improvizată a fost înființată în secția de poliție în care era ținut Navalny. O altă audiere va avea loc la 29 ianuarie pentru a stabili dacă pedeapsa sa suspendată ar trebui înlocuită cu o pedeapsă cu închisoarea. Navalny a descris procedura ca fiind „nelegiuirea supremă”. De asemenea, el și-a chemat susținătorii să iasă în stradă, spunând: „Să nu taci. Rezistă. Ieși în stradă – nu pentru mine, ci pentru tine”. Șeful rețelei regionale a lui Navalny, Leonid Volkov declara de atunci că se fac pregătiri pentru ca protestele să fie organizate în toată țara pe 23 ianuarie.

La 19 ianuarie, aflat în închisoare, a fost publicată o anchetă a Navalny și a Fundației sale anticorupție (FBK), acuzându-l pe actualul președinte al Federației Ruse -Vladimir Putin de corupție. Videoclipul i-a îndemnat pe oameni să iasă în stradă. Înainte de a începe protestele, videoclipul a primit peste 60 de milioane de vizualizări pe platforma YouTube.

Pe 20 ianuarie, Roskomnadzor, supraveghetorul de stat al comunicațiilor, a cerut rețelelor sociale VKontakte (VK) și TikTok să oprească răspândirea apelurilor la proteste. Eficacitatea acestor apeluri a fost contestată.

Pe data de 21 ianuarie, poliția a început să rețină mai mulți dintre asistenții și aliații lui Navalny, inclusiv Lyubov Sobol. Mai mulți apropiați au fost închiși sau amendați, însă, surprinzător Sobol a fost eliberat. Ministerul Afacerilor Interne a amenințat, de asemenea, cu urmărirea penală a celor care răspândesc apeluri pentru a se alătura protestelor. Procuratura Generală a mai ordonat cenzorului, Roskomnadzor, să blocheze accesul la paginile rețelelor sociale celor care fac apel la proteste.

Pe data de 22 ianuarie, Direcția principală a Ministerului Afacerilor Interne pentru Moscova a emis o declarație de avertizare împotriva apelurilor la proteste sau participării la acestea. Acesta a afirmat că orice încercare de a organiza evenimente neautorizate, precum și „acțiuni provocatoare ale participanților” vor fi considerate o „amenințare la adresa ordinii publice” și ar fi „imediat suprimate”. Rețelele de socializare au început să elimine informații despre proteste. VK a blocat accesul la un număr de pagini ale protestelor, paginile precizând că a fost blocat la cerința Parchetului General. Roskomnadzor a mai declarat că VK, Instagram, TikTok și YouTube au blocat un anumit conținut care presupunea „apeluri pentru copii care vor să participe la evenimente ilegale în masă”. Cu toate acestea, Facebook și YouTube au contracarat această afirmație. Facebook a spus că „a primit solicitări de la autoritatea de reglementare locală de a restricționa accesul la anumite conținuturi care fac apel la protest. Deoarece acest conținut nu încalcă standardele noastre comunitare, rămâne pe platforma noastră. „

Momentul de…apogeu 

Poliția rusă a reprimat cu forța unul dintre cele mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani. Pe 23 ianuarie, mii de manifestanți care cereau eliberarea lui Aleksei Navalny au fost reținuți la mitingurile care au avut loc la nivel național și care au ridicat miza în confruntarea liderului opoziției închis cu președintele Vladimir Putin.Au fost peste 3.000 de persoane în cursul zilei de 23 Ianuarie.Polițiștii au folosit și forța pentru a lovi protestarii, declanșând critici din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii.

Protestele au constituit un test important pentru sprijinul lui Navalny, într-o perioadă în care în Rusia temperaturile sunt extrem de scăzute, iar pandemia COVID-19 și recesiunea economică au afectat țara.

Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de tratamentul acordat de Kremlin criticului principal al președintelui Puțin, după ce acesta a revenit din Germania, unde a primit îngrijiri medicale. Navalnya fost spitalizat după ce a fost otrăvit cu o substanță toxică specifică serviciilor de securitate rusești.

La Moscova, mii de manifestanți au umplut Piața Pușkin din centrul orașului. Acolo au avut loc confruntări cu polițiștii, manifestanții fiind târați de ofițeri în autobuzele de poliție și camioanele de detenție, unele au fost bătuți cu bastoane.

Poliția a împins în cele din urmă manifestanții din piață. Mii dintre ei s-au regrupat apoi de-a lungul unui bulevard larg la aproximativ un kilometru distanță iar unii au aruncat cu bulgări de zăpadă către poliție.Oficialii orașului au estimat că la protest ar fi participat în jur de 4.000 de persoane, în timp ce Reuters a estimat că aproximativ 40.000 protestatari s-au prezentat la demonstrația din capitala Rusiei.

Grupul OVD-Info, care monitorizează arestările politice, a declarat că poliția rusă a reținut 3.254 de persoane la nivel național pe 23 ianuarie, 1.270 dintre acestea fiind la Moscova.Printre cei arestați în centrul Moscovei s-a aflat și soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, și asociatul apropiat al criticului de la Kremlin, Liubov Sobol, care a fost reținut lângă Piața Pușkin după ce a vorbit cu susținătorii lui Navalnîi.

Ecouri și în alte orașe ale Rusiei 

Protestele de sâmbătă au reunit elementele adesea anti-sistem ale opoziției Rusiei: liderii lberali urbani pro-occidentali, facțiunile de stânga, libertarienii și naționaliști. În Vologda, la aproximativ 300 de mile nord de Moscova – unul dintre numeroasele orașe îndepărtate care au văzut mulțimi surprinzător de mari – cei aproximativ 1.000 de protestatari care s-au adunat pentru Navalny au inclus comuniști și negaționiștii de coronavirus, potrivit unui jurnalist de acolo. Unii oameni au pictat cu spray-ul mesaje dure precum „Putin este un hoț” și o obscenitate pe pereții administrației regionale. Jurnalistul, Serghei Gorodișenin, a explicat participarea mare la aceste demonstrații prin exacerbarea resentimentelor acumulate de oameni din cauza nedreptăților din sistemul judiciar, dar și datorită accesului în parcurile locale construite de autorități cât și sentimentul de insuportabilitate în raport cu greutățile pandemiei.

Critici de peste Ocean

Amnesty International a acuzat poliţia că „a bătut fără discernământ şi a arestat arbitrar” manifestanţi.

„Statele Unite condamnă cu fermitate utilizarea unor metode brutale împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor în acest weekend în oraşe de pe întreg cuprinsul Rusiei”, transmite într-un comunicat noul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price.

„Încercările constante de a reprima dreptul ruşilor la întruniri paşnice şi de a reprima libertatea de exprimare, arestarea opozantului Aleksei Navalnîi, precum şi reprimarea protestelor care au urmat sunt indicii îngrijorătoare ale noilor restricţii impuse societăţii civile şi libertăţilor fundamentale”, afirmă Ned Price.

„Îndemnăm autorităţile ruse să îi elibereze pe toţi cei care au fost arestaţi pentru exercitarea drepturilor lor fundamentale şi să îl elibereze imediat şi necondiţionat pe Aleksei Navalnîi”, a continuat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, care cere totodată Rusiei să coopereze în ancheta internațională referitoare la otrăvirea lui Navalnîi și să dea explicații credibile în legătură cu folosierea unei arme chimice pe teritoriul ei.

„Statele Unite vor sta alături de aliați și parteneri în apărarea drepturilor omului – fie în Rusia sau în orice altă parte ar fi ele amenințate”, este avertismentul pe care diplomația de la Washington îl transmite în final Moscovei.

În loc…de concluzie 

Demonstrațiile fără precedent din peste 60 de orașe desfășurate la temperaturi de până la -50 Celsius (-58 Fahrenheit) – au evidențiat modul în care Navalny și-a construit influența mult dincolo de centrele politice și culturale din Moscova și Sankt Petersburg. La Moscova, aproximativ 15.000 de manifestanți s-au adunat în Piața Pușkin și în jurul său, în centrul orașului, unde au izbucnit ciocniri cu poliția și manifestanții au fost târâți de ofițerii cu caschete în autobuzele poliției și camioanele de detenție. Unii au fost bătuți cu bastoane.

Soția lui Navalny, Yulia, a fost printre cei arestați. Protestele s-au întins pe vastul teritoriu al Rusiei, de la orașul insular Yuzhno-Sakhalinsk la nordul Japoniei și orașul Yakutsk din estul Siberiei, unde temperaturile au scăzut până la -50 Celsius, până la orașele mai populate ale Rusiei. Navalny și campania sa anti-corupție au construit o rețea extinsă de sprijin, în ciuda represiunii guvernamentale oficiale și ignorate în mod obișnuit de mass-media de stat.

Peste 2.500 de manifestanţi au fost arestaţi sâmbătă în cel mai amplu protest din Rusia ultimilor ani.  Manifestații în favoarea eliberării lui Aleksei Navalnîi au avut loc în 100 de orașe de pe tot cuprinsul Federației Ruse, inclusiv în Siberia, în ciuda temperaturilor foarte scăzute.  Principalele mitinguri au avut loc sâmbătă la Moscova şi Sankt Petersburg, unde au participat zeci de mii de protestatari.

La Moscova au avut loc confruntări în mai multe rânduri, sâmbătă după-amiaza, între agenții forțelor speciale, care au utilizat bastoane, şi protestatari, care au recurs, în general, la bulgări de zăpadă şi alte proiectile. Spre seară, sute de persoane s-au adunat la închisoarea Matroskaia Tişina din nordul Moscovei, unde este deţinut opozantul Aleksei Navalnîi. Poliţia a efectuat mai multe arestări şi i-a lovit pe manifestanţi pentru a-i dispersa.

Sursa foto: https:// google.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here