Alexei Navalny a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare

0
186

Principalul adversar al președintelui Putin-cunoscut militant anti-corupție-este acuzat că ar fi încălcat o pedeapsă cu suspendare din 2014 pentru delapidare și că ar fi ignorat verificările autorităților rusești în timp ce se afla în Germania.Alexei Navalnîi a fost condamnat de către instanța rusă la trei ani și jumătate de închisoare, marți, în urma unei audieri haotice în care opozantul rus a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”, relatează CNN și BBC.

Alexei Navalnîi a fost condamnat astăzi la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, din care se scad lunile de arest la domiciliu. Opozantul rus a fost transportat cu avionul la Berlin pe 22 august după ce fusese otrăvit cu neurotoxina Noviciok. La Berlin a fost tratat la renumita clinică Charite, la terapie intensivă. Politicianul de 44 de ani s-a întors din Germania în Rusia pe 17 ianuarie și a fost arestat direct după ce a aterizat la Moscova.Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat condamnarea lui Navalnîi din 2014 drept „arbitrară și nerezonabilă”.

Judecata propriu-zisă

Adresându-se instanței cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței, domnul Navalny a spus că cazul este folosit pentru a speria opoziția: „Așa funcționează: ei trimit unul în închisoare pentru a intimida milioane”. Cu privire la atacul chimic Novichok, el a spus: „Folosind FSB [Serviciul Federal de Securitate al Rusiei], Putin a încercat să comită o crimă.”

Pe surse, în timpul audierii, Navalny i-ar fi sfidat pe procurorii și judecătorii ruși și ar fi folosit mai multe apelative la adresa lui Vladimir Putin .„Se poate să îmi explicați cum se presupune că ar fi trebuit să respect condițiile condamnării cu suspendare și să vă notific cu privire la locul unde mă aflu?”, a întrebat Navalnîi în fața instanței.

La un moment dat, un reprezentant al sistemului penitenciar l-ar fi întrebat de ce nu a furnizat documente care să dovedească faptul că a avut motive întemeiate pentru a nu se prezenta la inspecții. „Pentru că eram în comă”, a răspuns Navalnîi.

„Cum puteți să stați aici și să spuneți că nu știți unde am fost? Am fost în comă, am fost transferat la terapie intensivă și apoi a trecut să trec printr-un proces de reabilitare fizică. Avocatul meu v-a înștiințat. Ați avut adresa mea și datele de contact. Ce altceva aș mai fi putut să fac pentru a vă informa”.

„Până și președintele țării a spus în direct la televizor că a permis plecarea mea în Germania pentru tratament. Nici asta nu ați știut?” a continuat opozantul rus.

De altfel, Alexei Navalny l-a calificat apoi pe Vladimir Putin drept „un mic pungaș care se ascunde în buncăr” și a spus că supraviețuirea sa după otrăvirea cu noviciok este „o insultă profundă” pentru Vladimir Putin.

„Poate să se prefacă în continuare că este un mare politician, un mare lider global, dar va ajunge în istorie ca Putin otrăvitorul. L-am avut pe Alexandru Eliberatorul (asemănarea cu Țarul Alexandru al II-lea), pe Yaroslav cel Înțelept și acum îl avem pe Vladimir otrăvitorul de chiloți”, a spus Alexei Navalnîi în fața instanței. „Putin nu se ocupă de geopolitică, ci de conferințe în care dezbate cum să mânjească chiloți cu arme chimice”.

Întoarcerea disidentului Alexei Navalny în Rusia la 17 ianuarie a declanșat o puternică serie de proteste în masă în sprijinul său, mulți dintre ei fiind tineri ruși care au experimentat numai guvernarea președintelui Putin. Kremlinul a negat orice implicare în atacul asupra lui și respinge concluzia experților occidentali că Novichok – o armă chimică rusă – ar fi fost folosită.

Cum a reacționat opinia publică internațională

Reacția internațională puternică la sentință a venit rapid, Consiliul Europei – principalul organism al continentului pentru drepturile omului – a declarat că hotărârea „a sfidat orice credibilitate”. „Prin această decizie, autoritățile ruse nu numai că exacerbează și mai mult încălcările drepturilor omului, așa cum a fost deja stabilit de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ci trimit un semnal care subminează protecția drepturilor tuturor cetățenilor ruși”, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului, Dunja Mijatovic, într-un comunicat.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a descris hotărârea ca fiind „perversă”, iar ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că verdictul este o „lovitură amară pentru libertățile civile stabilite ferm și statul de drept”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut eliberarea imediată și necondiționată a domnului Navalny și a declarat că va colabora îndeaproape cu aliații pentru a trage Rusia la răspundere pentru „eșecul de a respecta drepturile cetățenilor săi”. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a răspuns spunând țărilor occidentale să se concentreze asupra propriilor probleme. „Nu ar trebui să te amesteci în treburile interne ale unui stat suveran”, a spus oficialul rus la o televiziunea locală.

Consecințe directe 

În săptămânile care au precedat audierea, temerile de represiune politică au crescut, deoarece mulți dintre aliații cheie ai lui Navalny și unii membri ai familiei au fost reținuți sau arestați la domiciliu. Yulia Navalnaya a fost arestată de două ori de când s-a întors la Moscova împreună cu soțul ei.

Edificatoare rămâne declarația lui Alexei Navalny.”Yulia, ei îți arată la televizor și tot vorbesc despre comportamentul tău radical. O fată atât de rea, sunt mândră de tine”, a spus Navalny cu puțin timp înainte de începerea audierii sale.

În cursul zilei de marți, 2 Februarie, reporterii CNN au fost martorii unor evenimente în care poliția moscovită a reținut zeci de persoane în afara instanței înainte de începerea ședinței propriu-zise. Pe măsură ce ziua trecea, mașinile au claxonat în solidaritate, iar protestatarii care au mers au huidut mașinile de poliție în timp ce treceau.

O furgonetă după o autoutilitară plină de deținuți a putut fi văzută în cele din urmă trecând pe lângă Kremlinul care era înconjurat. Aliații lui Navalny au cerut de asemenea mulțimii ca o nouă rundă de demonstrații să se producă la nivel național în acest sfârșit de săptămână.

Oricum, oficialii ruși au transmis că solicitările țărilor occidentale pentru eliberarea lui Navalnîi sunt „rupte de realitate”, conform The Moscow Times.

Mărul discordiei

Alexei Navalny dimpreună cu toată organizația sa au ațâțat furia publicului printr-o investigație extraordinară privind un palat care se pare că ar fi fost construit pentru Vladimir Putin la malul Mării Negre. Un reportaj filmat și un eseu ilustrat, publicat astfel încât să coincidă cu revenirea lui Navalny în Rusia a scos în evidenţă opulența extraordinară a palatului.

Reconstituirile realizate pe calculator, bazate aparent pe indiscrețiile unor muncitori nemulțumiți, arată că această somptuoasă clădire deține un cazinou, o încăpere pentru belly-dance ( dans la bară), un amfiteatru și un aparent teren de hochei subteran. În comparație cu palatul, complexul Mar-a-Lago al fostului președinte american Donald Trump arată…fix precum o cocioabă. Suprafața totală a întregului complex rus, filmat din aer cu o dronă, se spune că ar fi de 39 de ori mai mare decât teritoriul statului Monaco.

 

Sursa foto: https://google.com

Această știre a fost realizată și sintetizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here