Plenul senatului României a votat desființarea Institutului Revoluției Române

0
143

Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române. Persoanele erau numite pe viață, iar 70% din buget se ducea pe salarii.

Acest organism era înființat și condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia senatorilor a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și nicio abținere. Din conducerea institutului mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.

Desființarea institutului este un demers care a început în urmă cu un an și câteva luni. În luna decembrie a anului 2019, guvernul liberal condus pe atunci de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române.

La acel moment, institutul s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a decis să organizeze un concert în data de 22 decembrie, iar acest gest a fost calificat de mai multe organizații drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției.

Practic, institutul ar trebui să fi analizat ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. Guvernul a adus argumente în acea ordonanță de urgență că activitatea institutului ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți.

Senatorii juriști ai actualei majorități au votat pentru desființarea celui mai faimos institut pentru inutilitatea sa. Din moment ce era condus de către doi oameni trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revolutiei precum Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu-decizia este una salutară și de bun simț.

Cele două persoane aflate la vârf au primit ani de-a rândul sume de bani considerabile de la bugetul de stat, din postura de șefi ai Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, numai ca să ascundă adevărul tragicelor evenimente.

Motivația actualilor politicieni.”Filmul” evenimentelor

Reamintesc faptul că pe data de 9 octombrie 2020, președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Romane din Decembrie 1989, a transmis Administrația Prezidențială. Șeful statului argumentează că ascest institut nu a reușit să-și dovedească utilitatea, ci „a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public”

„Soluția adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condițiile în care acest institut și-a dovedit de-a lungul timpului ineficiența. În acest sens, apreciem că soluția legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implică maximă responsabilitate în analiza activității unor asemenea instituții. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desființarea instituțiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci și o probă de atașament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, față de interesele cetățenilor, precum și o dovadă de autentică moralitate”, a fost expusă în motivarea șefului statului pentru retrimiterea actului normativ în Parlament.

De asemenea, pe data de 24 septembrie 2020, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecția Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constituțional, decizia CCR fiind definitivă.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a publicat pe Facebook o scrisoare deschisă adresată liderilir politici prin care a cerut desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu. ONG-ul a susținut că finanțarea acestei instituții de către stat este nejustificată.

„Reamintim faptul ca a fost data deja o ordonanță de urgență pentru desființarea acestui Institut (în 30 decembrie 2019, de către guvernul condus de Ludovic Orban), dar majoritatatea PSD din Parlament a respins acea propunere legislativă.”

În altă ordine de idei, un alt aliat al acestei măsuri a fost președintele României Klaus Johannis, cel care a solicitat Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă ordonanța de urgență, subliniind că instituția „nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”, s-a menționat în scrisoarea deschisă.

Mai mult decât atât, membrii GDS au militat că este „un act de ipocrizie și impostură științifică” să fie scoase pe bandă rulantă lucrări și studii despre evenimentele de la Revoluție, fără să fie numiți și judecați tocmai autorii crimelor oribile.

Sursa foto: https://google.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here