Raluca Turcan:”Pensionarii se pot reangaja la stat, dar trebuie să renunțe la pensie. Pot cumula pensia doar cu salariul la privat”

0
165

Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat marți seară că a pregătit deja un proiect de lege prin care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.Raluca Turcan a mai precizat că persoanele care vor alege salariul vor putea rămâne angajate până la maximum 70 de ani.

Subiectul pensii 2021 este unul aprig dezbătut. Modificările aduse, spune Ministrul Muncii, vor avea efect de-abia din 2030, referitor la vârsta standard de pensionare. Raluca Turcan, întrebată de publicația Bugetul.ro, cu privire la acest aspect, a declarat că noua vârstă standrd de ieșire la pensie își va produce efectele de-abia din 2030.

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat”, a anunțat Turcan la România TV.

Liderul PNL a precizat că cine va alege salariul, va putea rămâne angajat până la maximum 70 de ani.

”Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a adăugat ministrul Muncii.

Sistemul de pensii asigurate de Stat

 Conform tuturor surselor și datelir statistice actuale, sistemul public de pensii are la bază principiul contributivității cât și cel al solidarității între generații. Cu alte cuvinte, cei aflați în câmpul muncii plătesc lunar contribuții sociale, iar statul plătește la rândul său pensiile celor ieșiți din activitate prin intermediul unui mecanism de redistribuire.

În România trăiesc, în prezent, 5,4 milioane de pensionari, conform Institutului Național de Statistică. Numărul salariaților activi este de 5,6 milioane, în această cifră nefiind incluse funcționarii publici și personalul din sistemul de ordine publică și apărare.

Cota CAS este de 25% și se aplică la salariul brut. Astfel Pilonul I (pensia publică) este direcționat un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II (pensia privată obligatorie) un procent de 3,75%.

Acest sistem public este sustenabil în măsura în care  numărul angajaților îl depășește pe cel al pensionarilor, atunci când există mai mulți oameni aflați în câmpul muncii decât cei ieșiți din activitate. Este generată o relație de interdependență între angajați, pensionari și stat, în care acesta din urmă fixează „regulile jocului” după care funcționează tot acest proces.

Angajații și pensionarii coexistă în acest sistem prestabilit. Din moment ce forța activă a celor ce muncesc asigură prin plata lunară a contribuțiilor sociale, atunci care cei își primesc pensia, prin intermediul statului se pot bucura de un minim garantat tot de Stat.După cum intuiți, tot Statul este care fixează și normează regulile acestui proces.

În România avem din ce în ce mai puțini angajați din cauza sporului natural negativ, a emigrației, dar și a faptului că în fiecare an tot mai mulți români ajung la pensie. În lipsa contribuțiilor sociale sistemul nu poate deloc exista. Pensia publică este o taxă, nu un beneficiu.

Acest sistem are două dezavantaje majore. Prin intermediul său statul redistribuie o parte din bani, fără a crea plusvaloare. De aceea sistemul de pensii ale Pilonului I nu este un fond, ci doar un sistem de redistribuire.

Urmând modelul țărilor europene occidentale, Banca Mondială a propus reforma sistemului de pensii și în țările din Europa de Est. În România, reforma sistemului a început în anul 2007 și a presupus organizarea pe trei piloni. Pilonul I este vechiul sistem de pensii de stat, obligatoriu. Din suma cu care contribui la Pilonul I, o parte a fost redirecționată către un fond de pensii administrat privat, adică Pilonul II sau pensia obligatorie. Există si un Pilon III de pensii, privat și facultativ, la care avem posibilitatea de a contribui lunar cu bani din propriile venituri.

Sursa foto: https://google.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here