Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate în procent de…unu la sută din totalul acestora

0
365

Parlamentul a decis cu 357 de voturi pentru, nicio abținere și niciun vot împotrivă eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor, care reprezintă 1% din numărul total al pensiilor speciale în total.În mof cu totul surprinzător UDMR s-a abținut de la procesul propriu-zis al votării.

Cu alte cuvinte, plenul reunit a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care reprezintă numai un procent de 1,38% din numărul total al pensiilor speciale în plată.

Primul proiect privind eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor a fost depus de către USR în anul 2017, imediat după intrarea în Parlament. Nu a avut succes însă în timpul majorității controlate atunci de PSD.

Proiectul votat astăzi a fost depus în această sesiune legislativă de social-democrați. Proiectele PNL și USR au fost respinse în comisia de Statut. Compromisul a fost acceptat de actuala majoritate, pentru a exista un vot în plen miercuri.

Deși face parte din Coaliția de guvernare, UDMR a votat împotrivă și i-a acuzat pe ceilalți de demagogie și populism.

Reprezentanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au subliniat că după acest vot rămân în plată pensiile pentru magistrați, pentru personalul din Ministerul de Interne, pentru cei din Ministerul Apărării, pentru diplomați sau pentru cei din serviciile secrete.

Restul de 99% rămân neschimbate. Demagogia și populismul au atins cote maxime, partidele politice sunt la un pas de a arunca praf în ochii electoratului. UDMR a spus că pensiile trebuie limitate sau eliminate pentru toate categoriile sau să fie impozitate cu 99%”, a spus reprezentantul UDMR.

Surprinzător, UDMR a insistat pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Poziția USR și PSD

  Într-o veritabilă și neprincipială competiție despre cine a contribuit cel mai mult pentru eliminarea pensiilor speciale, cei de la USR au reamintit faptul că au depus proiectul încă de la începutul sesiunii trecute.

Liderul USR Dan Barna a subliniat de asemenea că „pensiile speciale sunt o rușine pentru țară” și că astfel se va începe o reparație.

Reparăm puțin dintr-o reparație uriașă de care are nevoie România. Ne mai spălăm puțin obrazul față de această țară”, a adăugat liderul USR.

Ironia sorții a constituit-o cererea PSD adresată guvernului ca să întocmească rapid o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Social-democrații au refuzat însă, când au avut majoritatea în Parlament, să voteze vreun proiect legislativ privind eliminarea pensiilor speciale. Schimbarea de optică a survenit după intrarea în Opoziție, iar puterea în partid a fost preluată de către Marcel Ciolacu.

Nu am înțeles de ce nu ați făcut acest lucru anul trecut, erați prim-ministrul României. Aveați o majoritate, trecuse guvernul prin Parlament. Nu am înțeles, domnule Barna, de ce împreună cu domnul prim-ministru nu ați dat o OUG. Cine vă ține de 50-60 de zile să dați această Ordonanță, să faceți dreptatea până la capăt”, a fost mesajul transmis de președintele PSD de la tribuna Parlamentului.

De altfel, liderul PSD a cerut ca demersul privind eliminarea pensiilor speciale să continue „real” și după votul de miercuri.

Poziția PNL și săgețile către PSD

Liderul PNL le-a reamintit celor de la PSD că au introdus pensiile speciale ale parlamentarilor după 2014 și că au votat și pentru alte categorii de pensii speciale.

Singurul partid care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale a fost PNL. În mod constant, PNL a militat pentru respectarea unui principiu fundamental, cel al contributivității, nu cu pensii din burtă, fabricate, cu venituri din pix pentru toată șefimea, din toate domeniile de activitate”, a susținut Ludovic Orban.

El a recunoscut că a fost de acord ca astăzi să treacă proiectul PSD, deoarece exista riscul unei noi amânări.

AUR va vota pentru, în timp ce senatoarea Șoșoacă crede că va pica la CCR

Parlamentarii AUR au votat pentru eliminarea pensiilor speciale, cu mesajul că fac ce au promis în campania electorală.

Nu avem altă opțiune de a vota decât pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și să ajungem la plafonarea pentru alte categorii sociale. Așa e corect”, a precizat George Simion, care a adăugat că Parlamentul trebuie să ia decizii și în cazul altor pensii speciale.

Fosta senatoare AUR Diana Iovanovici-Șoșoacă a atras atenția că proiectul s-ar putea să fie declarat neconstituțional și s-ar putea să nu se aplice parlamentarilor care încasează pensie specială. Ea a fost contrazisă de deputații USR-PLUS.

În loc de…comentarii

Miza eliminării pensiilor speciale a devenit una simbolică, de imagine față de electoratul fiecărei formațiuni politice.Eliminarea pensiilor speciale în cazul privilegiaților cu pensii speciale reprezintă o foarte mică reparație morală față de alte categorii sociale dar nu are un impact major pentru bugetul național.

De exemplu, din moment ce un număr de 800 de parlamentari încasează pensii speciale care nu sunt bazate pe contributivitate, valoarea acestora este de peste 53 de milioane de lei anual.Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind de aproximativ 12.000 de lei.

De remarcat este amănuntul conform căruia  ea mai mare pensie în plată în România este de peste 78.000 de lei și aparține unui fost procuror și șef de penitenciar.

După cum se cunoaște, Parlamentul a adoptat anul trecut două proiecte de lege. Primul a vizat eliminarea tuturor pensiilor speciale, iar cel de-al doilea s-a fixat pe impozitarea lor cu 85%. Numai că, ambele au fost respinse de Curtea Constituțională.

La midul ideal ar fi ca în viitorul cel mai apropiat discuțiile din Coaliția de guvernare să vizeze votarea unei legi pentru fiecare categorie care beneficiază de pensie specială. O variantă avansată ar constitui-o plafonarea lor la un anumit nivel, dar la ora actuală nu este o decizie ferm luată.

Cel mai dureros ar fi să se continue această „reducere de dragul ei” și atunci când se va ajunge la toate celelalte categorii de pensii speciale, va fi cu mult mai greu- așa cum au existat precedente nedorite-pentru că nu va mai fi vorba doar despre refuzul UDMR.

Oricum, mai mult ca oricând, utilizarea acestor mecanisme vor releva discrepanța dintre ceea ce se vrea și ceea ce există, din moment ce despre indemnizațiile de vârstă nu s-a discutat datorită probabil evitării confuziilor.

Subiectul acesta este departe de a fi epuizat și însumează, pe lângă viitoarele dispute politice caracterul naturii dreptului. Dacă acesta va constitui și va fi câștigat vom vedea numai atunci când legea va fi atacata la CCR, cel mai probabil pe calea unei excepții… invocată în instanță.

De aceea, toate evenimentele legate de subiect se pot estompa din moment ce vacarmul pensiilor speciale ale parlamentarilor ar putea deveni emblematic pe foarte multe paliere pentru actuala guvernare.

Sursa foto: https://gogle.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here