„La vremuri noi, oameni noi !”    

0
90
 
 Cine n-a auzit sau nu s-a exprimat astfel….”E neschimbat , același temperament ca atunci când era copil!”
Oare de ce suntem atât de interesați ca ” să citim” temperamentul unui om ? 
  Întrebarea e perfect justificabilă. Și vă voi răspunde în cele ce urmează.
Pentru ca izvoraste din interiorul omului, din sufletul lui, rămâne în esență neschimbat pe durata vieții și se exprimă spontan, în mod vizibil în exterior, atunci când împrejurările chiar îl favorizează și îi permit .   
De aceea se spune ca vei cunoaște omul numai atunci când ai mâncat împreună cu el un sac cu sare ! 
   În viața curenta, în relațiile cu ceilalți, noi, oamenii , învățăm de mici să ne schimbăm conduita și să ne manifestăm după regulile acceptate de majoritate. Și în această zonă externă ne punem amprenta , fie prin vestimentație, fie prin schimbări ale imaginii feței, fie prin folosirea unui limbaj colorat, poate chiar internațional, dar ținem la secret și în așteptare  intențiile adevărate.
 
  În profunzimea noastră suntem fără voie conservatori, din moment ce păstrăm ceea ce am adus cu noi de la naștere.  Sub acest aspect fundamental, distingem patât pe cei care sunt dominați de grija excesivă pentru corp, pentru satisfacerea nevoilor și  semnalelor generate de simțuri cât și pe cei care , pe lângă grija de a avea mult și mereu pentru trup , au ca trăsătură dominantă dorința  de a-și pune în evidenta EU-l , acest vehicul al activitatii si vointei noastre, orientat catre exterior; și cei, puțini la număr, care au reușit să țină sub control trăsăturile mai sus amintite pentru primele două grupe, în limita normală cu tendințe de reducere. Cu un singur și important amendament, referitor la aspectul esențial că și-au dezvoltat deschiderea către BINELE COMUN și au voința și forța necesară pentru organizarea muncii și solidarității în cadrul comunității în care trăiesc. Aceștia din urmă au ca deviză : „Ești atât cât dăruiești !”
  Acești altruiști ,oameni ai viitorului , au ca trăsături  grija față de cei de lângă ei, gândind în termeni de felul – „noi avem nevoie sa facem… și  pentru asta propun să…” – în loc de formula egoistului unde EUL este totul -„eu vreau să am… eu vreau să mi se dea… eu am dreptul să… ” Aceste „adevărate caractere” niciodată nu vorbesc de obligații, deoarece  toată concentrarea lor este de a avea și de a fi cineva . 
   
Nu recunoașteți c-ar fi realități cotidiene , impregnate adânc în conștiința majorității? 
 
Pe final, cu tot respectul vă voi adresa o întrebare. Pornind de la faptul că Noua Normalitate anunțată se va realiza tot cu aceleași mentalități ale oamenilor care au fost cultivate de paradigma capitalismului , unde observați c-ar mai fi regulile neoliberalismului ?
   Oricâte constrângeri exterioare ar veni asupra majorității care are ca deviză: „Fiecare pentru el și Dumnezu pentru toți ! ” 
Să rămânem totuși conștienți și ancorați în această paradigmă care admite ca în suflet omul va pastra originalul temperamentului , chiar dacă formal se va conforma dispozițiilor oficiale. Sunt însă semne că noua tehnologie poate suspenda traseul semnalelor inimii către minte, poate bloca manifestarea temperamentului original, instaurând apriga domnie a minții și a izvoarelor ei de informații reprezentate prin toate simțurile. Ca oameni vom fi ‘” mai puțin”  , dar oare vom fi fericiți?
Nota Bene
Știe Papa Francisc de ce și pentru ce se fac eforturi să se ajungă urgent, la nivel mondial ,la adoptarea și implementarea  Pactului pentru educație !
Sursa foto: https://google.com
 Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 20 Februarie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent
 
  
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here