Depunerea amendamentelor PSD pentru creșterea alocațiilor, salariilor bugetarilor și a pensiilor anunțate de Sorin Grindeanu pot provoca dezechilibre în cadrul configurației Bugetului României

0
222

PSD va depune amendamente la buget pentru creșterea alocațiilor pentru copii, a salariilor bugetarilor și a pensiilor, Măsurile au fost deja anunțate în cursul zilei de duminică de prim-vicepreședintele partidului Sorin Grindeanu.

De altfel, în contra-partida guvernul liberalo-userist condus de premierul Florin Cîțu a adoptat vineri proiectul legii bugetului și legii asigurărilor, precum și o ordonanță de urgență. Acestea prevăd menținerea în acest an a pensiilor, salariilor bugetarilor și alocațiilor pentru copii la nivelul din decembrie 2020.

 

PSD vrea creșterea pensiei minime de la 800 de lei la 984 de lei pentru cei care au sub 10 ani de vechime și de la 800 la 1.107 lei pentru vechime mai mare de 10 ani. De asemenea, vrea creșterea punctului de pensie de la 1.442 de lei acum la 1.775 lei la 1 martie 2021 și 1.875 lei la 1 septembrie 2021.

Potrivit deputatului PSD Sorin Grindeanu, social-democraţii vor cere bani de la buget şi pentru cele 200 de centre medicale comunitare, care să preia o parte din asistenţă medicală pentru a degreva spitalele, informează G4media.

Conferința de presă cu solicitări și promisiuni… social-democrate

Unul dintre liderii PSD-Sorin Grindeanu- a prezentat recent într-o conferinţă de presă, „alternativa PSD” la legea bugetului propusă de Guvernul Florin Cîţu.Pe un ton ferm domnia sa a susţinut că diferenţa între viziunea social democraţilor şi cea a Coaliţiei de la guvernare constă în creşterea gradului de colectare a taxelor, prin combaterea evaziunii, recuperarea arieratelor şi creşterea bazei de impozitare.

„Consiliul fiscal i-a spus lui Cîţu că nu poţi creşte o economie doar cu austeritate şi tăieri. Este nevoie şi de o creştere a veniturilor bugetare pe modelul propus de PSD (…) Nu sunt bani la buget pentru că Guvernul Cîţu nu se atinge de evaziunea de peste 100 de miliarde de lei, nu se atinge de arieratele neîncasate la bugetul de stat de peste 35 miliarde lei. Astfel, povara austerităţii este pusă pe salariaţii bugetari, pensionari, copii şi studenţi. Aici este diferenţa majoră de viziune între noi şi Guvern”, a declarat duminică Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu a prezentat pe scurt și câteva dintre amendamentele pe care PSD le va propune în Parlament la legea bugetului pe domenii precum Sănătate, Educaţie, Agricultură, amendamentele urmând a mai viza locurile de muncă şi stimularea economiei prin diverse programe.

Ducând discuția pe un teritoriu sensibil și având acea aură de protector, Sorin Grindeanu nu s-a sfiit să atace actuala guvernare, motivând că formațiunea sa se va implica cu aducererea în discuție de sute de amendamente.Bineînțeles, declarațiile politice triumfătoare și chiar acuzatoare au întregit această conferință de presă.

„Pot să vă spun că avem aceste amendamente pe care o parte le-am prezentat astăzi, dar sunt şi foarte multe amendamente pe fiecare judeţ în parte. Eu cred că vor fi, dacă le adunăm, câteva mii. Vedem când se intră la Parlament în procedură şi când vor veni colegii mei. În judeţul Timiş, împreună cu colegii mei parlamentari PSD, vom depune în jur de 200 de amendamente la bugetul de stat”, a precizat Grindeanu.

Acesta a opinat că actuala Coaliţie de guvernare „şchioapătă” şi a susţinut că „au fost mulţi parlamentari liberali” care ar fi votat moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Eu cred că apelul pe care l-am făcut la actuala Coaliţie, pe care o văd un pic că şchioapătă. Aş da un exemplu. În această săptămână, a fost votul pe moţiunea simplă la adresa ministrului Voiculescu (…) M-am întâlnit la Parlament şi am discutat cu parlamentari liberali. Au fost foarte mulţi care au venit la mine, dacă cer dovezi, pot să le dau, şi care mi-au spus că, dacă ar fi vot secret, ar vota pentru. Asta arată că această Coaliţie, şi se şi vede, scârţâie din toate încheieturile (…) Să nu credeţi că am vreo emoţie dacă PNL ar ieşi din istorie, chiar cred că ar trebui să iasă din istoria parlamentară. Dar aş vrea ca prefiguratul eşec politic pe care îl vor avea să fie cât mai puţin, dacă se poate deloc, pe umerii românilor. De aceea încercăm să facem o opoziţie constructivă şi am venit în urmă cu trei săptămâni cu un buget alternativ”, a explicat Sorin Grindeanu.

O privire atentă și subiectivă asupra acestei măsuri social-democrate

Toate aceste amendamente pot dezechilibra și mai mult actualul buget al României în anul în curs.Punctual, la o trecere atentă se pot sesiza acele populisme ale stângii de care, aflați la guvernare sau în preajma campaniilor electorale,PSD nu s-a putut învrednici cu creșteri semnificative în raport cu marele deficit și tendința de pauperizare a diferitelor clase sociale existente și astăzi.

Amendamentele PSD vizează și solicită direct creşterea alocaţiilor pentru copii din data de 1 martie 2021 de la 427 de lei la 600 de lei, pentru copiii până la 2 ani şi copiii cu handicap şi de la 214 de lei la 300 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani. PSD vrea cu dinadinsul bani de la buget pentru construcţia a 200 de centre medicale comunitare şi 50 de centre de asistenţă medicală de specialitate, uitând de programul lor de guvernare încălcat în „epoca Dragnea.”

Mai mult decât atât, ducând dorul bugetarilor- o parte din electoratul acestei formațiuni politice-PSD solicită într-un alt amendament creşterea din aceiași dată de 1 martie, a salariilor personalului didactic şi ale asistenţilor sociali din sistemul sanitar la nivele stabilite în legea salarizării pentru anul 2022.

O altă propunere ar fi acordarea de vouchere de 400 de euro pentru naşterea fiecărui copil şi stimul de inserţie de 50% pentru angajarea persoanelor calificate la un salariu mai mare decât salariul minim.

De asemenea, PSD își dorește creşterea pensiei minime din 1 martie 2021 de la 800 de lei la 984 de lei pentru vechime mai mică de 10 ani şi de la 800 de lei până la 1.107 lei pentru vechime mai mare de 10 ani.

Deficitul propus de PSD este de 7,26, adică aproximativ ca cel din bugetul Guvernului Cîţu, numai că Grindeanu, priorităţile sunt altele.

Tonul apocaliptic și avertismentul sunt arme politice folosite în prezent de către ideologii și purtătorii de cuvânt ai PSD.În aceiași linie se înscrie și declarația oferită de către Sorin Grindeanu…asemenea unui arc peste timp, care ar îngropa și mai mult speranțele tuturor românilor.

„Guvernul propune austeritate, tăieri, reduceri, iar toate aceste lucruri nu pot duce la dezvoltare, a spus-o inclusiv Consiliul Fiscal. Dacă nu ai măsuri prin care să stimulezi economia, să creşti economia, se repeta istoria, păţeşti ce s-a întâmplat în 2010-2011”.

Nu în aceiași notă se pate explica o așa-zisă solidaritate față de instituțiile religioase.Astfel că, fiind întrebat dacă PSD ar avea vreun amendament şi pentru instituțiile bisericești, Grindeanu a răspuns: „Sigur că da. Este, din câte ştiu, cel mai mic buget propus, aproape inexistent pentru acest capitol şi avem semnale din partea lor şi un strigăt care s-a transmis la fiecare parlamentar PSD că ceea ce se propune Guvernul este o bătaie de joc la adresa cultelor”.

Necunoașterea și ipocrizia sunt la cote maxime, din moment ce, chestionat în ce cuantum prevede amendamentul PSD pentru culte, social-democratul a răspuns vag motivând că detaliile vor fi oferite de colegii săi.

Din moment ce nu se pot trage concluzii, tot acest eșafodaj proiectat de către PSD va obliga o dezechilibrare a bugetului în curs.Lucrurile acestea-declarații și solicitări necincretizate au avut, întotdeauna un caracter semi-oficial.Mai precis, în fiecare caz, au fost suficienţi lideri și firmatori de opinie care au ştiut ce, cum şi pentru cine se fac toate aceste promisiuni ce au un impact psihologic decât strict pecuniar.

Mai mult ca sigur este în interesul formațiunii social-democrate ca aceste istorii să constituie adevăratele „ieșiri la rampă” cu o minimă popularizare ce funcţionează ca o măsură de asigurare,din Opoziție a unui caracter protecţionist al acestor categorii socio-profesionale.În definitiv, de vreme ce s-au aflat la guvernare și nu au reușit mai deloc să-și impună programul de guvernare, este de remarcat cât de periculoasă rămâne această retorică învrșmântată deoarece e destul ca să ne imaginăm că acești pesediști vor reuși să-i sensibilizeze pe liberalii și useriștii aflați la guvernare.De altfel,miza cea mai sustenabilă nu se poate exprima î  importanța acestor măsuri și solicitări de măriri ce s-ar transpune într-un procent aproape nesemnificativ în raport cu ceea ce ar presupune un trai decent în România anului 2021 și care ar genera un adevărat seism în configurația bugetului României pe anul în curs.

Sursa foto:https://google.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai,redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here