Puterea executivă în acțiune

0
200
 

Funcțiile publice se ocupă sau se exercită !?

   Se spune că cine știe să actualizeze  ISTORIA , va înțelege Prezentul .Cine înțelege Prezentul, va lua cele mai eficiente măsuri care se vor regăsi în Viitor. Asadar, trecutul, prezentul și viitorul se inttersectează în puncte cheie în viața fiecăruia, cât și în viata unei comunități, în viața unei țări și în viața omenirii. De aceea se spune : Cine nu știe de unde vine, nu va ști încotro merge !   
   Este un fapt recunoscut că unul din stâlpii de rezistență ai Imperiului Habsburgic(1804-1867) și în continuare ai Austro-Ungariei (1867-1918) , a fost funcționarul public. 
  Funcționarii publici sunt acei salariați bugetari care țin de Puterea executivă și pun în aplicare legile și hotărârile adoptate pentru aplicarea legii și conforme cu legea. În România ,Statutul funcționarului public este reglementat de Legea nr. 188/1999, actualizată.
   Această introducere concisă se vrea punctul de plecare pentru a observa unde sunt lacunele care dilueaza eficiența muncii funcționarului public la noi în țară și nu putem să-i spunem metaforic  – pilon de rezistență al statului – .
   Pentru dumneavoastră stimați cititori ai acestei platforme media și nu numai am sintetizat câteva ” lacune”, prezentate cât mai colocvial.De exemplu :
Prima dintre ele se leagă de existența unui anumit tip de mentalitate, înrădăcinată de multă vreme, că funcțiile publice trebuie ocupate de persoanele care au promovat concursul , devenind astfel funcționar public.De altfel și printr-un soi de regulă, concursul nu a fost pentru exercitarea unei funcții publice , ci pentru ocuparea acelei funcții.
O să-mi ziceți  că nu înțelegeți, dar algoritmul e simplu. Odată postul ocupat , puțin interesează cum anume își execută atribuțiile specifice pentru îndeplinirea unui serviciu public . Procedura de destituire este anevoioasă și plină de capcane , așa că timpul trece și serviciul public nu se exercită deloc în interesul cetățeanului.
În al doilea rând, pur teoretic, oricine îndeplinește condițiile legale, poate participa la concurs. Practic, forța politică aflată la guvernare sau la conducerea UAT- comuna, oraș, județ- dorește să aibă funcționari loiali și , tematica concursului este pe măsura exigențelor . Apoi… se adaugă și proba -INTERVIU – unde , e la înțelesul oricui, că poate fi cheia pentru a încuia sau descuia poarta de intrare . S-a practicat proba INTERVIULUI și la admiterea în magistratură, până când Curtea Constițutională a decis că o astfel de probă încalcă legea.
În al treilea rând, din considerente de oportunitate, posturile de funcționar public rămân mult timp vacante, așa că cei vătămați sunt , în primul rând cetățenii și , în al doilea rând, virtualii candidați la exercitarea  unei funcții publice.
Numai din aceste lacune putem vedea că exercitarea în concret a Puterii executive întâmpină dificultăți de sistem, cu repercursiuni nebănuite asupra întregul mers al statului. 
   Depolitizarea completă și efectivă a exercitării funcțiilor publice ar face și în România din funcționarii publici, stâlpii statului democratic. Nu degeaba se spune în popor că… ” până la Dumnezeu te mănâncă sfinții.”
Sursa foto: https:// google.com
 Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 23 Februarie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here