UDMR pune presiune pe UE pentru împușcarea urșilor din România

0
412

 

O petiție incredibilă prezentată în comun de președinții consiliilor județene Harghita, Mureș, Covasna și Brașov privind gestionarea ursului brun în România a fost luată în discuție, în Comisia pentru petiții a Parlamentului European.

Anunțul a fost făcut public de către europarlamentarul UDMR Vincze Lorand.Domnia sa este unul dintre cei care susțin petiția. În acest demers, a transmis că trebuie găsită „o soluție liniștitoare pentru oameni”, în legătură cu „problema urșilor”.

 Eurodeputatul a mai afirmat că această problemă cade pe umerii Ministerului Mediului, iar Vincze Lorand a anunțat că „a lucrat deja” la această temă cu ministrul mediului Tanczos Barna.

Populația urșilor e decimată

De exemplu, conform datelor oficiale oferite, un număr de 106 exemplare au fost ucise.

Pe teritoriul României, vânătoarea la urs se poate practica numai în baza anumitor derogări anuale care se obțin teoretic destul de greu de la Ministerul Mediului. Din moment ce atâtea exemplare au sfârșit ca trofee anul trecut iar un număr de 18 exemplare au fost mutate din zonele de unde pot intra în contact cu oameni în zone unde sunt în siguranță, acțiunea a fost aprobată de Ministerul Mediului.

Trebuie să arătăm foarte clar Parlamentului European și Comisiei Europene că această situație are nevoie de o rezoluție urgentă. Este vorba despre protecția naturii și a mediului, ursul este o specie protejată, dar este un animal carnivor care dacă nu se face nimic numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro. De câteva săptămâni am vorbit cu Ministrul Mediului, dl. Tanczos Barna, iar el a promis că ministerul va adopta cât de curând un plan de management al marilor carnivori, care odată implementat va rezolva această problematică”, a declarat Vincze Lorant.

Demersul cu petiția

O petiție a fost prezentată în comun de către președinții consiliilor județene din Harghita, Mureș, Covasna și Brașov privind gestionarea ursului brun în România a fost luată în discuție, în Comisia pentru petiții a Parlamentului European.

Protejarea vieții umane și prevenirea daunelor economice este mai importantă pentru noi decât orice altceva”, a scris europarlamentarul UDMR.

În această petiție prezentată în Parlamentul European scrie că „numărul urșilor din România este estimat la 7.000, din care 2.100 locuiesc în județul Harghita, iar această populație numeroasă duce la conflicte”.

Regele pădurilor carpatine-ursul brun

Cunoscut în denumirea populară ca ursul brun, Ursus arctos este un animal sălbatic masiv cu gâtul scurt și gros, botul conic-trunchiat, cu o coadă scurtă și culoare brun-cafenie. Trăiește în toate habitatele de pădure, tufărișuri și pajiști, atât în zona alpină, cât și în cea colinară din Munţii Carpaţi. Îl întâlnim, de asemenea, și în Parcul Natural Bucegi.

 

Ursul brun este un mamifer carnivor și face parte din familia Ursidae. El poate ajunge până la șase sute de kilograme, aproximativ doi metri și jumătate lungime și o înălțime de un metru și jumătate. Greutatea poate varia în funcție de starea de sănătate, de sex, vârstă și sezon.De exemplu, toamna aceștia au o greutate mai mare, înainte de a intra în hibernare decât primavara, la ieșirea din bârlog. Femelele sunt în general mai mici decât masculii, au picioare puternice, gât scurt, bot trunchiat, blana cu păr scurt, iar simţul mirosului mult mai puternic decât văzul. Culoarea blănii lui variază după timp și vârstă, de la cafeniu, cafeniu-gălbui, cafeniu-roșcat, până aproape de negru. Blana menține o temperatură constantă a corpului, între 36 și 37 de grade. Pe durata hibernării, temperatura corpului poate să scadă la 29 de grade.

Ursul brun a populat întreaga Europă, dar în timp a dispărut din majoritatea regiunilor, din cauza creșterii populației umane, care a intrat mult în arealul lui, extinderii terenului arabil și vânătorii excesive. Pe teritoriul României se găsește de-a lungul întregului lanț carpatic, prin păduri mari și dese, cu stânci și arbori căzuți. Arealul lor variază în funcție de hrană, densitatea populației și zonă. În general, adulții se evită reciproc, cu excepția perioadei de reproducere care începe din mijlocul lunii mai până la începutul lunii iunie, atunci când se acceptă pentru împerechere.

Legislație permisivă cu privire la vânat

România se bucură de cea mai însemnată populație de urși din Europa, care numără circa 6.300 de exemplare.

Pe teritoriul Uniunii Europene, urșii sunt protejați prin Directiva Habitat care este obligatorie pentru toate statele membre și care îi include pe lista speciilor de animale protejate, care nu pot fi vânate în scop de agrement.

Cu toate acestea, țări precum Suedia, Finlanda, România, Estonia, Bulgaria, Slovenia , Slovacia, Bulgaria și Croația se folosesc în mod curent de prevederile articolului 16 din Directivă care permite derogări pentru alocarea unui număr limitat de exemplare care pot fi vânate.

Rămâne stupefiant faptul că ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vânarea este interzisă şi inclus, pe o perioadă de cinci ani (începând din 2019), pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade.Această legiferare a viitoarelor abuzuri deschide larg discuția privind următoarele decimări ce vor crea dezechilibre întregului habitat iar protecţia fondului cinegetic rămâne o vorbă golită de conținut, chiar dacă aleșii noștri au adoptat acte normative care au darul de a reglementa modul despăgubirilor acordate în urma pagubelor produse de animalele sălbatice.

Numai că toți factorii decizionali din această țară uită voit de aspecte esențiale ce țin de aceste bogății.Din moment ce ursul este un simbol al bogăției și diversității naturii, a cărui prezență este dovada unui mediu natural complex-dacă populația de urs, specie care se află în vârful piramidei trofice-se menține în număr mare, înseamnă că și celelalte specii de animale din habitatele ursului se află într-o stare bună de conservare.

 

Sursa foto:https://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here