Acasă Actualitate Mărțișoarele, florile și „atențiile” din 1 și 8 Martie nu sunt deloc...

Mărțișoarele, florile și „atențiile” din 1 și 8 Martie nu sunt deloc interzise în școli

0
258

 

 Comunicatul integral este disponibil deja pe Edupedu.ro.În acesta, se specifică și chiar se încurajează oferirea de mărțișoare, flori și alte asemenea cadouri.

“Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal”, cum sunt cele prevăzute în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății privind școlile, a spus miercuri, la Antena 3, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, referindu-se la tradiția oferirii de mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie. Întrebat ce va spune dacă ministrul Sănătății va avea altă opinie, el a arătat că școlile sunt supuse Ministerului Educației, care nu a transmis și nu va transmite interdicții în acest sens.

Punctul de vedere al ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, la Antena 3 și TVR 1

“Ordinul de ministru comun, educație-sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Așadar, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal.”

Ministrul Educației a spus că nu se va interzice elevilor să aducă flori sau mărțișoare la școală, explicând că acestea nu sunt obiecte personale. În plus, spune Sorin Cîmpeanu, oferirea unei flori nu poate influența rata de transmitere a virusului într-o măsură mai mare decât o face aglomerația de la metrou, de exemplu.

„Ați văzut cumva elevi de clasele I, a II-a, a III-a, a IV-a care, cu mânuțele lor mici fabrică mărțișoare pentru mame sau pentru învățătoare? Îi poți lipsi oare de șansa de a oferi acele mărțișoare? Ați văzut că din anul 2017 mărțișorul este un simbol inclus în patrimoniul imaterial mondial UNESCO? Imaterial, deci are o valoare de simbol. UNESCO spune. Credeți că ministerul Educației are puterea să vină să spună că ce spune UNESCO nu e bine? Nu. Mărțișorul este un simbol. O floare nu este un obiect personal, o floare nu este un obiect de inventar. Îmi pare rău că a trebuit să venim cu această precizare pentru un lucru care este absolut normal. Comunicatul pe care l-am dat ieri ne-a permis să atragem din nou atenția asupra importanței respectării regulilor, inclusiv cu privire la orice fel de interacțiuni care ar putea fi generate de această tradiție de oferire de flori și mărțișoare. Mă refer în mod specific la teama de a se crea aglomerări de persoane cu această ocazie. În același timp, mâine, aș vrea să vă spun că mai mulți colegi din guvern vom circula cu mijloace ecologice – trotinete electrice, mașini electrice. Mai circulăm și cu mijloacele de transport în comun și atunci când vezi aglomerația din metrou te gândești oare cât de mult afectează oferirea unei flori rata de transmitere în raport cu ceea ce se întâmplă în metrou. Ce care susțin că o autoritate ar putea să interzică copiilor să ofere o floare, cred că au nevoie de o mai puternică ancorare în realitate. Avem ordinul de ministru comun, care interzice schimbul de obiecte personale între elevi. Dar o floare nu este un obiect personal”, a declarat ministrul Educației ieri seară, în direct la TVR1.

 

„Epopeea” mărțișoarelor

Deosebit de interesant este acel ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății, acum practic uitat,  în care se menționează clar regulile pentru redeschiderea școlilor. Acesta interzice „schimbul de obiecte personale”, categorie la care ar putea să fie incluse mărțișoarele și florile.

La un moment dat, un secretar de stat din cadrul Ministerului Educației a afirmat că acestea vor fi interzise, dar ministrul Sorin Cîmpeanu a negat această variantă, iar Ministerul Educației a anunțat că „nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă”.

De aceea se explică situația în care, obiceiurile oferirii acestor simboluri în această perioadă post-pandemică.La fel de interpretabil rămâne acest punct de vedere cu rol normativ, de recomandare.Instituția condusă de Sorin Cîmpeanu a precizat apoi că în Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personalee pot oferi mărțișoare la școală.

Numai că, din moment ce „schimbul de obiecte personale” e interzis prin ordin, domnul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că nu poate să schimbe acest obicei deoarece, în opinia sa „mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Inconsecvența și lipsa de comunicare din cadrul Ministerului Educației sunt alte hibe. Acum două zile, într-un interviu solicitat de către postul Europa Liberă, secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion a declarat că în acest an sunt interzise florile și mărțișoarele în școli.

„Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent. Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm «nu care cumva să dați un mărțișor», cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor”, a precizat acest reprezentant al Guvernului României.

În loc de…concluzii 

Societatea românească se confruntă cu mari carențe, indiferent de sectorul de activitate. De altfel, particularitatea și istoria acestor mărțișoare ne aduc la lumină toată această situație confuză, care rămâne la interpretarea comunicatorilor a factorilor decizionali din cadrul Ministerul Educației care, din varii motive, au ajuns să-și schimbe opțiunea în funcție de zile…

Asistăm practic la un joc al aceeptării pe de o parte cât și al unei pseudo-destructurări, din celălalt punct de vedere a acestui obicei foarte bine fixat, chiar împământenit în spațiul românesc.

Probabil că una dintre cele mai înțelepte și practice soluții în acest moment ar fi acea liniștire, acea ponderare a oferirii de flori, mărțișoare și „alte atenții” de către părinții elevilor tuturor cadrelor didactice înregimentate în sistemul educațional autohton.

Punctul de vedere al domnului ministru Sorin Cîmpeanu are doar o valoare simbolică, din moment ce, indiferent de natura obiectelor oferite cadrelor didactice în zilele de 1 și 8 Martie depind de un șir destul de subiectiv, aici putând aminti de comportamentul și condițiile sanitare ce sunt valabile în prezent și de care, oarecum voit se cam trece cu larghețe, neținând seama de acest context post-pandemic.

Oricum, pandemia ne-a arătat că am putut să ne adaptăm comportamentelor la situația existentă și poate că această derogare de la reguli vine destul de nefericit, în contextul propagării „campaniei prioritare” a cadrelor didactice din România.

Opțiunea de a oferi și de a alege se situa în acele atenționări severe din cadrul Ordinului Ministerului Educației din data de 8 Februarie 2021. Numai că,  între timp, din varii motive, se pare că se uită de pericolul îmbolnăvirii și chiar al răspândirii virusului SARS-CoV-2 ce a suferit și câteva mutații nedorite.

Tinând cont de toate aceste elemente, consider că este just argumentul care probează faptul că nimeni nu este fericit în condițiile în care s-ar afla în imposibilitatea de a oferi un mărțișor, o floare sau o „altă atenție ” în modul în care am fost educați și obișnuiți. Dar dacă, din această situație extraordinară am reuși să conștientizăm riscurile, atunci fiecare părinte sau copil ar ști că numai viața este cea care trebuie să fie protejată, chiar dacă acest lucru va schimba  o cutumă pe care o avem încă în spațiul românesc.

 

Sursa foto: https://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here