E greu sa explici un lucru simplu …Prietenia e de folos!

0
103
De la o vreme, parcă ne este dat să tot auzim: „Te-ai găsit tu să explici ceea ce știe toată lumea !” Daca e simplu , cu adevărat simplu va rămâne. E ca în povestea – Cine a fost întâi : oul sau găina ?  Evident , găina face ouă și nu invers. Și dacă voi fi cârcotaș și te voi întreba : „Dar găina de unde a apărut ? „
  Și pentru că e destul de greu, preferăm să-l lasam neexplicat pe acest termen așa-zis…”SIMPLU „. 
  Oare de ce nu încearcă cei temerari? Poate fi o întrebare retorică…
Să admitem că sunt unii care au știința să explice ceea ce este -SIMPLU -, de exemplu cum e cu oul și găina,  , dar nu o fac fiindcă riscă anumite considerente, printre care să fie catalogați drept mincinoși. Cum adică, toată lumea zice într-un fel și unii sunt chiar Gică Contra ?  
 Dacă ar risca să explice lucrul -SIMPLU – ce-ar trebui să ne spună pe înțelesul nostru ?  ADEVĂRUL !ȘI NUMAI ADEVĂRUL!!!
Cu acest cuvânt , chiar riscă sa fie trecuți rapid în rândul impostorilor …Pare utopic, chiar halucinant, dar exemplele ne lămuresc.
 Vecina mea din sat , în vârstă de 70 ani, cunoscută pentru ținuta cochetă din tinerețe, nu vrea să audă ADEVĂRUL privitor la sosirea în viața ei a etapei numită -Bătrânețe. Și pentru aceasta , adoptă ținuta unei tinere sportive: trening roșu, adidași albi, par zulufat și , când e nevoie o geacă de adolescentă.  Are grijă să vorbească puțin, salută prin gesturi politicoase , și asta pentru a face economie la Corega. Purtarea măștii i-a venit ca o mănușă , fiindcă acoperă ceea ce o putea să o trădeze. 
  În această privință doamna „Vecină” are admiratoare de vârstă apropiate, care-i copiază ținuta. 
   O să spuneți că am eu ceva cu doamnele septuagenare în roșu. Am tot respectul  pentru toate femeile, însă le admir numai pe acelea care știu să-și poarte -ANII -cu demnitate !
  Altceva e important,  stimați cititori ai acestei platforme media independente . Ceea ce trebuie să se rețină din aceasta poveste e faptul că cel care fuge de realiate, nu înseamnă că aceasta nu mai există. Ignorarea evidenței  este păgubitoare și pentru faptul că prezentăm public un -MODEL- neadevărat  ca fiind adevărat.  Adepții acestui -MODEL- vor fi întotdeauna mai numeroși decât cei care își asumă REALITATEA necosmetizată , așa că minoritatea trebuie să se conformeze opiniei majorității, adică să accepte că bătrânețea e ca tinerețea.  
  Iată de ce tot ce-i -SIMPLU- scapă înțelegerii noastre , și,  aici, mai mult ca oricând, trebuie căutată cauza suferințelor noastre. Până când nu vom înțelege complexitatea SIMPLULUI, nu vom acționa în sensul edificării unei lumi mai bune și mai drepte.
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
Șase semne are prietenia : 1-2. dă și primește ; 3-4. destăinui-te și întreabă ; 5-6. mănâncă la alții și ospătează la rândul tău. (Preluat din Dicționarului Înțelepciunii).
   Precizări prealabile se impun. Prietenia , la fel ca și dușmănia, nu țin o viață, fiindcă , vrem nu vrem, aceste stări sunt  hrănite  de interese, unele dintre interese sunt nobile, altele necesare supraviețuirii si având destul de multe meschinării.
De exemplu, la bătrânețe îți face bine solitudinea. Nu vrei să mai auzi necazurile și bucuriile altora, nu mai poți da și nici primi , deoarece petrecerile au devenit dăunătoare sănătăţii( cu ce să mâncăm și să dansăm?). Prieteniile trainice sunt cele legate la maturitate , etapă în care și interesele coincid, și, apoi… unde-s doi puterea crește… pe cont propriu e foarte greu  , când angajatorul nu te întreabă Ce știi ? , ci pe cine știi( al cui ești ).
Revenind la condițiile cumulative și concomitente ale unei prietenii adevărate, un studiu de caz(subiectul sunt chiar eu) relevă următoarele : 
 
1-2. De dat am dat permanent, încât am ajuns sa n-am cui să-i dau din experiența mea de viață, în special în domeniul relațiilor interumane. De primit am mai primit, de foarte puține ori de la cei cărora le-am dat. Când și cât am avut nevoie sosea nesperat, chiar la momentul de cumpănă, de la altcineva, altfel aș fi căzut…ceea ce ar fi impus sigur schimbarea de direcție a drumului vieții. 
 
  3-4. Să te destăinui și la rândul tău să întrebi. Aceasta cerință a destăinuiri am rezolvat-o simplu. Secretul meu a fost și continuă să fie faptul că n-am secrete ! Fiind totul la vedere, puțini sunt cei care și văd. Privitor la a întreba a fost întotdeauna riscant , deoarece suspiciunea ne însoțește pe mulți, așa că mă întrebam  și căutam răspunsurile în amănuntele lăsate să se vadă chiar de către cel ” studiat” .Și, în cele ce se cred neînsemnate, am găsit esențe despre omul ” auto-înscris”  pe lista prietenilor. 
 
  5-6.  Mănâncă la alții și nu uita să-i chemi să se ospăteze și la tine !
   Rar m-am ospătat la prieteni și asta fiindcă nu m-au invitat. În ospeție la mine au venit mulți , iar la plecare , în loc de o invitație concretă, ziceau : ” Eu nu invit pe nimeni. Dacă sunt acasă îi primesc cu ceea ce am ! ” 
                                   
În loc de concluzie…
” Cât ești în treabă, toți te-ntreabă !” După aceea nu valorezi nimic pentru ei. Valoarea e în noi, nu în părerea unora , chiar auto-declarați …foști prieteni.
                                 
    De asemenea știu de mult că la bătrânețe stâlpii mei sunt solitudinea( care nu-i izolare) și tăcerea, chiar dacă e foarte greu să taci când vezi atâta hoție și prostie !
Sursa foto: https://google.com
Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 27 Februarie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here